به گزارش اکوایران، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و دیپلمات‌ها روز سه‌شنبه به رویترز گفتند که ایران با پیشنهاد محدود کردن ذخایر اورانیوم خود در سطح پیش از درجه تسلیحات، تلاش بی‌نتیجه‌ای را برای جلوگیری از فشار غرب برای صدور قطعنامه‌ای علیه خود در نشست هیئت ناظر هسته‌ای سازمان ملل دنبال کرده است.

یکی از دو گزارش محرمانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به کشورهای عضو، می‌گوید ایران پیشنهاد داده است که ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود را با خلوص تا 60 درصد، نزدیک به حدود 90 درصد تسلیحات، افزایش ندهد، و آمادگی‌های لازم را نیز برای انجام این کار فراهم کرده است.

دیپلمات‌ها گفتند که این پیشنهاد مشروط به این است که قدرت‌های غربی از تلاش خود برای صدور قطعنامه‌ای علیه ایران در نشست سه‌ماهه این هفته شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به دلیل عدم همکاری ایران با آژانس دست بکشند و افزودند که فشار برای صدور قطعنامه بدون توجه به این پیشنهادات ادامه دارد.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران به ژان نوئل بارو، همتای فرانسوی خود گفت که فشار فرانسه، آلمان و بریتانیا برای ارائه قطعنامه علیه تهران «موضوع را پیچیده‌تر» می‌کند و با «فضای مثبت ایجاد شده بین ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی» در تضاد است.

در یکی از دو گزارش سه ماهه آژانس آمده است: در سفر هفته گذشته رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران، «امکان عدم گسترش بیشتر ذخایر اورانیوم غنی‌شده تا 60 درصد توسط ایران مورد بحث قرار گرفت».

این گزارش افزود که آژانس بین المللی انرژی اتمی راستی آزمایی کرده است که ایران «اجرای اقدامات مقدماتی را آغاز کرده است» که سرعت غنی‌سازی تا سطح 60 درصد را کم می‌کند، گامی که قبل از توقف ضروری است.

دیپلمات‌های غربی پیشنهاد ایران را به‌عنوان یک تلاش لحظه آخری دیگر برای اجتناب از فشار در جلسه شورای حکام رد کردند.

یکی از دیپلمات‌های غربی به رویترز گفت: «توقف غنی‌سازی تا 60 درصد، عالی است، آن‌ها در وهله اول نباید این کار را انجام دهند، زیرا همه ما می‌دانیم که هیچ استفاده غیرنظامی معتبری برای 60 درصد وجود ندارد.».

یک دیپلمات ارشد گفت، پیشنهاد ایران این بود که ذخیره اورانیوم غنی شده تا 60 درصد را در حدود 185 کیلوگرم، مقداری که دو روز پیش داشت، محدود کند. طبق معیار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در صورت غنی‌سازی بیشتر، این میزان مواد هسته‌ای برای ساخت چهار سلاح کافی است. ایران هرگونه تمایل برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را رد می‌کند.

در این گزارش آمده است که ذخایر اورانیوم غنی شده تا 60 درصد ایران در سه ماهه گذشته 17.6 کیلوگرم افزایش یافته و تا 26 اکتبر به 182.3 کیلوگرم رسیده است.

بازرسان

در گزارش دوم آمده است که ایران همچنین موافقت کرده است که اجازه دهد چهار «بازرس باتجربه» دیگر در ایران کار کنند. این پس از آن است که سال گذشته تعدادی از بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از فعالیت در ایران منع شدند و آژانس آن را «ضربه بسیار جدی» به توانایی‌های نظارتی خود در ایران خواند.

دیپلمات‌ها گفتند که آن‌ها نمی‌توانند همان بازرسانی باشند که مجوزشان لغو شده بود.

انتشار این گزارش‌ها به دلیل سفر گروسی به تعویق افتاد، که طی آن او امیدوار بود مسعود پزشکیان، رئیس جمهور جدید ایران را متقاعد کند که به بن بست با آژانس بین المللی انرژی اتمی پایان دهد، به ویژه بر سر مسائل طولانی مدتی مانند ردیابی اورانیوم غیرقابل توضیح در سایت‌های اعلام نشده و گسترش نظارت آژانس در مناطق بیشتر.

به گفته دیپلمات‌ها، پیش‌نویس قطعنامه مورد حمایت بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایالات متحده در محکومیت ایران به اتهام همکاری ضعیف با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، همچنین آژانس را موظف می‌کند که «گزارش جامعی» درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران ارائه کند.

تردیدی وجود ندارد که شورای حکام این قطعنامه را که قرار است به طور رسمی ارائه شود، تصویب کند. آخرین قطعنامه علیه ایران در ژوئن بود. تنها روسیه و چین با آن مخالفت کردند.آن‌ها ادعا می‌کنند که هدف تحت فشار قرار دادن ایران برای بازگشت به میز مذاکره برای توافق با محدودیت‌های جدید بر روی فعالیت‌های هسته‌ای این کشور از زمان فروپاشی توافق سال 2015 است.

این آخرین جلسه سه ماهه شورای حکام قبل از روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده در 20 ژانویه است.