به گزارش اکوایران،‌ اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، در گفت‌وگو با خبرنگاران سیاسی و بین‌المل خبرگزاری میزان به پرسش‌های مرتبط با مسائل مهم سیاست خارجی پاسخ داد. او ضمن بیان دیدگاه‌های جمهوری اسلامی ایران درباره تحولات منطقه‌ای و جهانی، در خصوص مذاکرات هسته‌ای گفت که ایران همواره بر اصل گفت‌وگو تأکید داشته و هیچ‌گاه از مسیر مذاکره فاصله نگرفته است. قسمت‌های مهم مصاحبه بقایی با خبرگزاری میزان در ادامه آمده است:

پیگیری حقوقی بازداشت‌ها و اتهامات مرتبط با تحریم‌ها

وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران وظیفه حمایت از اتباع ایرانی در خارج از کشور را بر عهده دارد. این وزارت‌خانه با استفاده از ابزارهای کنسولی و دیپلماتیک، در موارد بازداشت یا اتهام علیه شهروندان ایرانی، برای روشن شدن ابعاد موضوع و دفاع از حقوق آنان اقدام می‌کند.

بسیاری از اتهامات مطرح‌شده علیه اتباع ایرانی، به تلاش برای دور زدن تحریم‌های یک‌جانبه مربوط می‌شود؛ تحریم‌هایی که از نظر حقوق بین‌الملل مشروعیت ندارند و مغایر حقوق بنیادین بشر هستند. تحولات اخیر در سطح شورای حقوق بشر نیز این دیدگاه را تقویت کرده است.

وزارت امور خارجه در موارد بازداشت یا استرداد اتباع ایرانی، با دولت‌های مربوطه وارد مذاکره شده و از مجاری رسمی مانند ارسال یادداشت‌های دیپلماتیک، تعهدات حقوقی آن‌ها را یادآور می‌شود؛ از جمله، موضوع آقای نوری در عراق و موارد مشابه در کشورهای اروپایی به‌طور جدی در حال پیگیری است. در رابطه با موضوع نوری از چندین ماه قبل، از ابتدای بازداشت ایشان با مراجع عراقی صحبت شده و قاعدتا در بحث استرداد ایشان ما روشن کردیم که این اتفاق نباید صورت بگیرد؛ به جهت اینکه اتهام‌هایی که مطرح شده‌اند، ثابت نشده و مبنایی ندارند و صرفا مجموعه‌ای از ادعا‌ها است.

گفت‌وگوهای هسته‌ای در حال انجام است

ما همواره تأکید کرده‌ایم که ایران میز مذاکره را ترک نکرده و آمادگی گفت‌وگو را با رعایت احترام و منافع متقابل دارد. درباره آینده، تصمیم‌گیری به عملکرد عملی طرف‌های مقابل بستگی خواهد داشت. مذاکرات هسته‌ای همچنان ادامه دارد؛ دوری از این مذاکرات در اوایل آذرماه در ژنو برگزار شد، که فراتر از مسائل هسته‌ای به موضوعات منطقه‌ای نیز پرداخت. نگرانی‌ها و انتقادات خود نسبت به سیاست‌های غیرسازنده برخی طرف‌ها، به‌ویژه اروپایی‌ها، مطرح کردیم.

دور بعدی گفت‌وگوها در اواخر دی‌ماه برگزار خواهد شد و موضوع هسته‌ای نیز یکی از محورهای اصلی خواهد بود. برنامه هسته‌ای ایران همواره صلح‌آمیز بوده و تحت نظارت کامل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارد، که شفافیت و ماهیت صلح‌آمیز آن را اثبات می‌کند.

اتهاماتی که از سال ۲۰۰۳ علیه ایران مطرح شده بود، در چارچوب برجام برطرف شد و ایران حسن‌نیت خود را به وضوح نشان داده است. تصمیم‌گیری درباره حضور طرف‌های جدید در مذاکرات نیز به رفتار و تحولات آینده بستگی خواهد داشت.

فعلا تماس مستقیم با حاکمیت سوریه نداریم

ما در طول این سال‌ها در چارچوب روندهای سیاسی که وجود داشته است، مثل روند آستانه یا نشست‌های کمیته قانون اساسی سوریه با برخی افراد و گروه‌هایی که به‌عنوان معارضان سوریه شناخته می‌شدند، ارتباط‌هایی داشته‌ایم و همینطور از طریق کشورهای همسایه و منطقه که رابطه خوبی با ما دارند و در تحولات سوریه دخیل هستند، تماس‌ها و ارتباط‌هایی داشتیم؛ از طریق آن‌ها هم تلاش کردیم تماس‌هایی را برقرار کنیم ولی تماس مستقیم با جریانی که فعلا در سوریه حاکم است نداریم.

انتخاب جوزف عون، پیامی به تحولات منطقه

بعد از اتفاقات بزرگی مثل سقوط بشار اسد، حالا انتخاب جوزف عون توجه ها را به سوی لبنان جلب کرده است.بیش از دو سال خلأ در ریاست‌جمهوری، ژوزف عون، فرمانده ارتش لبنان، در 20 دی به‌عنوان رئیس‌جمهوری جدید این کشور انتخاب شد.

او در دور دوم رأی‌گیری پارلمان با کسب 99 رأی توانست جانشین میشل عون شود، که دوره ریاست‌جمهوری‌اش از اکتبر 2016 تا اکتبر 2022 ادامه داشت. انتخاب عون که آموزش‌های نظامی خود را در آمریکا و فرانسه گذرانده و مورد حمایت این کشورها قرار دارد، حاصل توافق میان جناح‌های مختلف لبنان بود. این کشور با ساختار سیاسی طایفه‌ای خود نیازمند اجماع میان گروه‌های متنوع برای انتخاب رئیس‌جمهور است.

مجتبی امانی، سفیر ایران در لبنان، در سخنان خود اعلام کرد که جوزف عون، با وجود آنکه نامزد مورد حمایت مقاومت نبود، اما در زمان فرماندهی ارتش تعامل مناسبی با حزب‌الله داشت و فردی ضدایرانی نیست.

او تبلیغات صهیونیست‌ها در این زمینه را بخشی از جنگ روانی دانست و تأکید کرد که مقاومت لبنان و حامیان آن نقش کلیدی در تسهیل این انتخاب ایفا کردند. مقاومت با در اختیار داشتن 40 رأی در پارلمان و امکان جذب رأی بیشتر، به روند انتخاب رئیس‌جمهور کمک کرد و نشان داد که بدون توافق داخلی، انتخاب رئیس‌جمهوری ممکن نیست.