به گزارش اکوایران، دولت ترامپ مایکل پی. دی‌مینو را به‌عنوان رئیس جدید سیاست‌گذاری پنتاگون برای خاورمیانه منصوب کرد. دی‌مینو که  افسر سابق مبارزه با تروریسم سازمان سیا بوده و حامی رویکردی خویشتندارانه در قبال ایران است، همراه با ۳۱ مقام ارشد دیگر، روز دوشنبه در پنتاگون سوگند یاد کرد. 

تا پیش از این، دی‌مینو به‌عنوان پژوهشگر در اندیشکده اولویت‌های دفاعی فعالیت داشت؛ نهادی که با حمایت مالی شرکت کُخ و با هدف ترویج احتیاط در استفاده از نیروهای نظامی ایالات متحده در سیاست خارجی تأسیس شده است. او همچنین به اعضای کنگره، ستاد مشترک پنتاگون و فرماندهی ایالات متحده در اروپا در زمینه جنگ روسیه در اوکراین مشاوره داده است. 

چرا این موضوع اهمیت دارد؟

به نوشته المانیتور، دی‌مینو به‌عنوان معاون جدید وزیر دفاع برای خاورمیانه انتخابی نسبتاً غیرمنتظره است. این افسر سابق عملیات سیا با بسیاری از دیگر انتخاب‌های ترامپ تفاوت دارد و منتقد سیاست‌های نظامی اسرائیل در منطقه بوده است.

با این حال، حمایت او از کاهش حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه با اولویت‌های اعلام‌شده قبلی ترامپ و همچنین دیدگاه‌های البریج کلبی، سومین مقام ارشد غیرنظامی جدید پنتاگون، همخوانی دارد. 

مایکل دیمینو

دی‌مینو پس از حمله موشکی تلافی‌جویانه ایران علیه اسرائیل در ماه می گذشته در یادداشتی برای نشریه امیرکن کانزروتیو نوشت: «نیروهای آمریکایی در منطقه... به اهداف قابل‌دستیابی برای ایران تبدیل شده‌اند تا هر زمان که بخواهند تنش‌ها را در منطقه تشدید کنند.»

او استدلال کرد: «این نیروها باید فوراً به پایگاه‌های بزرگ‌تر و امن‌تر در حوزه مسئولیت فرماندهی مرکزی منتقل شوند تا استقرار نیروهای ما در خاورمیانه همواره گروگان تصمیمات دشمنان‌مان نباشد.»

دی‌مینو همچنین دولت بایدن را به دلیل عدم فشار بر اسرائیل برای باز کردن مسیر کمک‌های بشردوستانه به غزه به‌شدت مورد انتقاد قرار داده و از دولت قبلی برای خودداری از همراهی با حملات تلافی‌جویانه اسرائیل علیه ایران تمجید کرده است.

«منافع متفاوت آمریکا و اسرائیل»

او در یک پادکست سیاست خارجی در سال گذشته اظهار داشت: «تغییر رژیم از خارج، اغلب بیشتر از آنکه موفق باشد، شکست می‌خورد.» 

وی افزود: «اگر نگرانی این است که ایران ممکن است دستگاه‌های هسته‌ای با بازده پایین داشته باشد، این دستگاه‌ها به کجا خواهند رفت؟ چه کسانی بر آن‌ها کنترل خواهند داشت؟ آیا واقعاً می‌خواهیم ژنرال‌های رقیب ایرانی بر سر مواد شکاف‌پذیر با یکدیگر بجنگند؟» 

دی‌مینو گفت: «ایران تا حدی قابل مهار است. این مشکلی است که ما تجربه زیادی در برخورد با آن داریم و یک تهدید سطح اول برای ایالات متحده نیست. ممکن است اسرائیلی‌ها نظر متفاوتی در این مورد داشته باشند، اما اینجا نقطه‌ای است که منافع ایالات متحده و اسرائیل از هم جدا می‌شوند.» 

ترامپ، که در دوره اول ریاست‌جمهوری خود دستور ترور سردار سلیمانی، فرمانده فقید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را صادر کرد و در لحظات آخر از حملات هوایی پرخطر در خاک ایران منصرف شد، به نظر می‌رسد که این بار رویکرد محتاط‌تری در قبال تهران اتخاذ کرده است. 

ترامپ در سخنرانی مراسم تحلیف دوم خود در ساختمان کاپیتول گفت: «بزرگ‌ترین میراث من این خواهد بود که به‌عنوان یک صلح‌ساز و یک وحدت‌آفرین شناخته شوم. این همان چیزی است که می‌خواهم باشم: صلح‌ساز و وحدت‌آفرین.»

با این حال، رئیس‌جمهور پیام‌های متناقضی در مورد نحوه برخورد با ایران ارسال کرده است؛ کشوری که از زمان خروج یک‌جانبه ترامپ از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ در سال ۲۰۱۸، به‌طور سیستماتیک غنی‌سازی اورانیوم خود را به سطح یک کشور آستانه هسته‌ای ارتقا داده است.

آمریکا اسراییل

اخراج هوک

به طور گسترده انتظار می‌رود دولت ترامپ بار دیگر به کارزار «فشار حداکثری» شامل جنگ اقتصادی و انزوای دیپلماتیک علیه ایران بازگردد؛ احتمالاً با هدف بازگرداندن مقامات ایران به میز مذاکره. مارکو روبیو، وزیر امور خارجه جدید ترامپ، در جلسه تأییدیه خود در سنا به این موضوع اشاره کرد. 

با این حال، سرنوشت این سیاست روز سه‌شنبه پس از آنکه ترامپ بدون توضیحی اعلام کرد برایان هوک، فرستاده قدیمی خود در امور ایران، را برکنار کرده است، زیر سؤال رفت.

هوک، که تیم انتقالی وزارت خارجه را برای دولت جدید رهبری می‌کرد، به‌عنوان چهره اصلی سیاست «فشار حداکثری» ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری او شناخته می‌شد. 

ترامپ همچنین روز دوشنبه فرمان اجرایی‌ای را امضا کرد که بر اساس آن، مجوز امنیتی جان بولتون، مشاور سابق امنیت ملی او، لغو شد. ترامپ بولتون را متهم کرد که پس از اخراجش از کاخ سفید در سال ۲۰۱۹، با انگیزه‌های مالی، خاطراتی منتشر کرده است.

ترامپ در بیانیه‌ای پس از امضای این فرمان گفت: «این کتاب حاوی اطلاعات حساسی از دوران حضور بولتون در دولت بود. برخورد بی‌پروا با این اطلاعات حساس در خاطرات بولتون، توانایی رؤسای‌جمهور آینده برای درخواست و دریافت مشاوره صریح از کارکنانشان در مورد مسائل امنیت ملی را تضعیف کرده است.»

جان بولتون

خطرات فشار بیش از حد

کناره‌گیری ترامپ از توافق هسته‌ای با ایران و کمپین فشار بعدی علیه این کشور، باعث ایجاد وضعیت دائمی درگیری کم‌شدت بین اسرائیل و ایالات متحده از یک سو و گروه‌های نزدیک به ایران در عراق، شامات و یمن از سوی دیگر شده است. 

از آن زمان، اقدامات اسرائیل در جریان جنگ غزه، به سپر چندجبهه‌ای «محور مقاومت» آسیب زده است. حزب‌الله، که جواهر تاج راهبرد بازدارندگی تهران محسوب می‌شد، هم از نظر سیاسی و هم نظامی در لبنان تحت فشار قرار گرفته است. در همین حال، پس از سقوط دولت بشار اسد در ماه گذشته، ایران نیروهای خود را از سوریه خارج کرده است. 

برخی تحلیلگران ایران هشدار داده‌اند که فشار بیش از حد ممکن است تهران را به تصمیم برای ساخت سلاح هسته‌ای سوق دهد؛ تصمیمی که به گفته نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده، هنوز به آن نرسیده است.

ترامپ، مانند بایدن و دیگر رؤسای‌جمهور پیشین آمریکا، هشدار داده که دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای، خط قرمز واشنگتن خواهد بود.  با این حال، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، نتوانست تضمین‌هایی از تیم انتقالی ترامپ دریافت کند که ایالات متحده به‌طور نظامی از حملات اسرائیل به سایت‌های هسته‌ای ایران حمایت کند. المانیتور هفته گذشته گزارش داد که این موضوع نشان می‌دهد دولت جدید ممکن است رویکردی محتاطانه و مبتنی بر انتظار و مشاهده را در پیش بگیرد. 

مایکل دی‌مینو، رئیس جدید سیاست‌گذاری خاورمیانه در پنتاگون، همچنین از انتقادات تولسی گبرد، نماینده سابق کنگره، نسبت به بند ۷۰۲ قانون نظارت اطلاعات خارجی (FISA) دفاع کرده است. گبرد این بخش را به دلیل تسهیل نظارت گسترده بر مردم مورد انتقاد قرار داده است. گبرد اکنون به‌عنوان گزینه ترامپ برای مدیر اداره اطلاعات ملی معرفی شده است. 

رئیس جدید سیاست خاورمیانه پنتاگون مسئولیت تأیید انتقال تسلیحات نظامی به دولت‌های هم‌پیمان آمریکا در منطقه، از جمله اسرائیل، را بر عهده خواهد داشت. 

هنوز مشخص نیست که آیا دولت بازسازی‌شده ترامپ به فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) اجازه خواهد داد تا دامنه عملیات علیه شورشیان حوثی یمن را گسترش دهد یا خیر. بیش از یک سال از کارزار دفاعی دریایی و هوایی علیه حوثی‌ها می‌گذرد؛ کارزاری که میلیون‌ها دلار مهمات پیشرفته هزینه برداشته اما هنوز نتوانسته تجارت بین‌المللی دریای سرخ را به سطح قبلی بازگرداند.