به گزارش اکوایران، دو منبع آگاه به باراک راوید، گزارش‌گر آکسیوس گفته‌اند که استیو ویتکاف، نماینده دونالد ترامپ در امور خاورمیانه، هیئت آمریکایی را برای مذاکرات هسته‌ای روز شنبه با ایران در عمان رهبری خواهد کرد.

ترامپ روز دوشنبه با اعلام دیدار در سطح عالی بین مقامات آمریکایی و ایرانی جهان را شگفت زده کرد. او هشدار داده که اگر دیپلماسی شکست بخورد، مرحله بعدی احتمالاً جنگ است.

تاکنون فقط مذاکراتی در مورد نحوه مذاکرات صورت گرفته و به نظر می‌رسد این موضوع هنوز به طور کامل حل نشده است. عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، که طبق گزارش رسانه‌های ایران، مذاکره کننده ارشد ایران در این دور از گفت‌وگوها خواهد بود، اصرار دارد که مذاکرات «غیرمستقیم» بوده و میانجی‌های عمانی پیام‌هایی را بین طرفین ارسال می‌کنند. اما ترامپ تاکید کرده که مذاکرات «مستقیم» خواهد بود. دو مقام آمریکایی هم به آکسیوس گفتند که چارچوب این مذاکرات بدین صورت خواهد بود.

در هر صورت، مذاکرات به هر شکلی که باشد، مخاطرات مشخص است. ترامپ در پاسخ به سوال آکسیوس که آیا آمادگی استفاده از نیروی نظامی برای نابودی برنامه هسته‌ای ایران را دارد، گفت: «اگر مذاکرات با ایران موفقیت‌آمیز نباشد، فکر می‌کنم ایران با خطر بزرگی روبرو خواهد شد. می دانید، این فرمول پیچیده ای نیست. ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد».

ترامپ ماه گذشته دیپلماسی هسته‌ای را با نامه‌ای به تهران آغاز کرد که در آن به یک فرصت دو ماهه برای توافق اشاره شده بود -بدون این‌که صراحتا مشخص شود این ضرب‌الاجل از چه زمانی آغاز می‌شود. تهران پیش از این ایده مذاکره مستقیم با ترامپ را رد کرده، اما در اواخر مارس به نامه‌ ترامپ پاسخ داد. 

به نوشته آکسیوس، میانجی‌های عمانی از زمانی که تهران پاسخ خود را ارسال کرد، پیام‌هایی بین طرفین رد و بدل کردند. به گفته یکی از مقامات آمریکایی، این مبادله عمدتاً «مذاکره درباره قالب مذاکرات» بوده است. در حالی که ایالات متحده کارآمدی را در اولویت قرار می‌دهد، ایرانی‌ها خواهان مذاکرات غیرمستقیم کندتر هستند که به آنها امکان اعتمادسازی و ارزیابی استراتژی آمریکا را می‌دهد. علی واعظ، مدیر پروژه ایران در گروه بحران بین‌المللی، می‌گوید فرمت مستقیم ترجیحی ترامپ «یک تغییر حیاتی از صحبت کردن در کنار یکدیگر به گفتگو با یکدیگر را نشان می‌دهد».

بمب در مقابل دیپلماسی در مورد ایران یک بحث زنده در دولت ترامپ و جهان گسترده‌تر جنبش MAGA (آمریکا رو دوباره سرافراز سازیم) است. ترامپ ایران را تهدید به حمله کرده، اما او بیش‌تر با اردوگاهی که طرفدار راه‌حل دیپلماتیک است، هم‌سو است. به گفته یک منبع آگاه، ویتکاف و معاون رئیس جمهور ونس نیز معتقدند توافق با ایران ممکن و ارجح است. ویتکاف در مصاحبه‌ای با تاکر کارلسون - که خودش به شدت با جنگ افروزی انتحاری علیه ایران از سوی  نئومحافظه‌کاران در دولت ترامپ مخالفت کرده- گفت که «احتمال واقعی» دستیابی به «چارچوب راستی‌آزمایی» برای اطمینان از عدم ساخت سلاح هسته‌ای توسط ایران وجود دارد.

اما شاهین‌هایی مانند مشاور امنیت ملی، مایک والتز و وزیر امور خارجه، مارکو روبیو عموما از اقدام نظامی حمایت می‌کنند و نسبت به موفقیت توافق بدبین هستند. 

یک شاهین برجسته ایران، نخست‌وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، زمانی که ترامپ مذاکرات ایران را اعلام کرد، در دفتر بیضی شکل بود. مقامات اسرائیلی می گویند نتانیاهو زودتر از موعد در جریان این تصمیمات قرار گرفته است. با این حال، این وضعیت برای نخست‌وزیری شرم‌آور بود که به شدت از دولت‌های گذشته به دلیل ارتباط با ایران انتقاد کرده است.