به گزارش اکوایران، در اقدامی نادر، هیئت نظارت بر مطبوعات ایران به یک روزنامه تندرو برجسته، بابت انتشار تهدید به ترور رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، هشدار داد. این تهدید باعث شد تا برخی مفسران، حسین شریعتمداری، سردبیر روزنامه کیهان را به بازی در زمین اسرائیل و به خطر انداختن امنیت ملی متهم کنند.

مطابق روال همیشگی‌اش، روزنامه کیهان با لحنی تند به منتقدان تاخته و آنان را به مماشات با واشنگتن متهم کرده است. با این حال، این واکنش تند علیه تندروها، آن هم در آستانه «مذاکرات غیرمستقیم» میان ایران و آمریکا در عمان، توجه بسیاری را جلب کرده است.

به نوشته امواج مدیا، روزنامه کیهان در ستون روزانه خود در ۱۷ فروردین، ترامپ را مورد انتقاد قرار داده و ترور او را پیش‌بینی کرده است.

این ستون یک بخش قدیمی این روزنامه است که به گفت‌وگوهای خیالی کوتاه با محتوای طنز، پیام‌های سیاسی و تحلیل‌های ایدئولوژیک شهرت دارد.

معمولاً در این بخش، گفت‌وگویی میان دو شخصیت بی‌نام شکل می‌گیرد؛ یکی نماینده صدای «عقلانی» یا «انقلابی» و دیگری فردی سردرگم یا گمراه که پرسشی می‌پرسد یا نظری مطرح می‌کند و سپس از سوی شخصیت اول به‌تندی اصلاح یا تمسخر می‌شود.

در ستون ۵ آوریل، شخصیت «انقلابی» ترامپ را بابت تهدیدهایش علیه کشورهای مختلف، از گرینلند گرفته تا ایران، مورد تمسخر قرار داده و نوشته است: «به‌زودی چند گلوله در انتقام خون شهید سلیمانی توی کله خالی‌اش شلیک خواهد شد.»

محکومیت گسترده

این یادداشت با واکنش شدید مواجه شد؛ به‌طوری‌که هم دولت و هم نهاد ناظر بر رسانه‌ها آن را محکوم کردند.

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، در ۱۸ فروردین تأکید کرد که ایران «حامی صلح» است و پیگیری ترور سردار سلیمانی را از طریق مجاری حقوقی دنبال می‌کند. مهاجرانی بدون نام بردن از کیهان افزود: «قلم باید در خدمت منافع ملی و حفظ امنیت کشور باشد، نه دامن زدن به تنش.»

در همان روز، هیئت نظارت بر مطبوعات بیانیه‌ای صادر کرد و بر لزوم رعایت «ملاحظات امنیتی خاص و منافع ملی» از سوی رسانه‌ها تأکید کرد. در این بیانیه به‌طور صریح نامی از کیهان برده نشده بود، اما گفته شد سردبیر «یک روزنامه» به دلیل نقض این اصول، تذکر دریافت کرده است.

مفسران، به‌ویژه در شبکه‌های اجتماعی ایران، با لحنی بسیار صریح‌تر به انتقاد از کیهان و سردبیرش پرداخته‌اند.

علی شریفی زارچی، استاد دانشگاه و چهره شناخته‌شده فضای مجازی، شریعتمداری و روزنامه کیهان را به «بازی با امنیت ایران بر اساس توهماتشان» متهم کرد. محمدرضا تاجرنیا، تحلیل‌گر میانه‌رو، نیز همین دیدگاه را تکرار کرد و گفت کیهان با این کار به آمریکا «بهانه» برای حمله به ایران داده است.

عبدالرضا داوری، مشاور سابق محمود احمدی‌نژاد، پا را فراتر گذاشت و گفت کیهان در حال انجام مأموریت اسرائیل است و در واقع «تکمیل‌کننده» سناریوی تل‌آویو برای تحریک آمریکا برای حمله به ایران است.

وحید حاجی‌پور، روزنامه‌نگار اصلاح‌طلب، با تأسف اشاره کرد که شبکه محافظه‌کار آمریکایی فاکس‌نیوز، گزارش کیهان را پوشش داده است؛ آن هم درست پیش از سفر نخست‌وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، به واشنگتن.

شایان ذکر است که فاکس‌نیوز - پربیننده‌ترین شبکه کابلی در آمریکا - در همان روز انتشار ستون کیهان، به بازتاب آن پرداخت.

فاکس‌نیوز، کیهان را رسانه‌ای تحت کنترل دولت معرفی کرد که «عموماً صدای رهبر ایران» تلقی می‌شود.

در گزارش این شبکه همچنین نقل‌قولی از تحلیلی سازمان «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» آمده بود که در آن تأکید شده بود آمریکا باید توقف هرگونه طرح برای ترور مقامات آمریکایی را به‌عنوان پیش‌شرط مذاکره با تهران قرار دهد.

فرار به جلو

با وجود موج انتقادات، کیهان نه‌تنها از مواضع خود عقب‌نشینی نکرد، بلکه حمله به منتقدان را نیز تشدید کرد.

در ستون بعدی مورخ 18 فروردین، این روزنامه تندرو منتقدانش را «نوکران داخلی و چکمه لیسان آمریکایی‌ها» خواند که «مغزهایشان به اندازه مغز ترامپ تهی است.»

کیهان در شماره 19 فروردین نیز به انتقاد از منتقدان ادامه داد و گفت این افراد «موضعی عجیب» گرفته‌اند که چرا کیهان در «ستون طنز خود» خواستار ترور ترامپ شده است.

این روزنامه استدلال کرد که موضعش «در راستای موضع و وعده رهبر انقلاب در مورد انتقام خون شهید سلیمانی» بوده است.

همچنین در ستون همان روز، کیهان به تذکر هیئت نظارت بر مطبوعات واکنش نشان داد و آن را اقدامی دانست که «نشانه ضعف در برابر آمریکا» است.

مواضع کیهان و اظهارات شریعتمداری اغلب - چه در داخل و چه در خارج از ایران - به گونه‌ای تفسیر می‌شود که دست‌کم دلالت بر دیدگاه‌های رادیکال حلقه‌های درونی قدرت در ایران دارد.

انتقادات علیه کیهان در زمان حساسی در ایران صورت می گیرد. در حالی که مذاکره‌کنندگان تهران و واشنگتن قرار است برای "مذاکرات غیرمستقیم" در مسقط ملاقات کنند، تنش بین دو پایتخت همچنان ادامه دارد. در همین حال، ترامپ به صراحت ایران را تهدید به بمباران کرده و اسرائیل برای حمله به سایت های هسته ای ایران فشار می آورد.

توبیخ رسمی کیهان حاکی از آن است که مقامات تهران محتاط هستند تا از تشدید تنش با واشنگتن جلوگیری کنند.

در حالی که جمهوری اسلامی به آمادگی برای رویارویی احتمالی ادامه می دهد، بدیهی است که دولت و نیروهای نظامی به طور به دنبال جنگ نیستند – و نگران هستند که چنین لفاظی های تحریک آمیزی بتواند توجیهی برای اقدام نظامی علیه ایران ارائه دهد.