طرحی اقتصادی برای اصلاح ناترازی بازار انرژی
اقتصاد سیاسی بنزین
قیمت بنزین چالش بزرگی است که طی 60 سال گذشته در اقتصاد ایران مسئله آفرین بوده است. مخصوصا در این روزها که بحث اصلاح قیمت بنزین داغ شده و خیلی از افراد نگران این موضوع هستند.
به اعتقاد برخی کارشناسان شاید ظاهر مسئله بحث قیمتگذاری بنزین یا اصلاح قیمت آن باشد اما به نظر میرسد که موضوع خیلی ریشهایتر است و شاید به موضوع مالکیت نفت برگردد. چرا که موضوع نفت را نمیتوان از بنزین جدا کرد.
بحث مالکیت نفت در بعضی کشورهای دنیا با بخش خصوصی یا غیردولتی است مانند آمریکا. در بعضی کشورهای عربی اختیاردار نفت پادشاه یا خاندان سلطنتی است. در ایران اما از زمان ملی شدن نفت اتفاقاتی افتاد و مسئله مالکیت در ابهام رفت چراکه به آن ملی شدن گفتند اما به نظر میرسد که نفت دولتی شده است. امروزه افرادی فکر میکنند که باید به این مسئله به صورت ریشهای نگاه کرد مانند علیرضا توکلیکاشی.
علیرضا توکلیکاشی، کارشناس اقتصادی در این میزگرد به ارائه راهحلی قیمتی برای این اصلاح ناترازی بازار انرژی پرداخت. وی در کنار این راهکار یک مکانیزم حمایتی را برای مردم و صنایع تبیین کرد.
نکته جالب ایده توکلی کاشی در این است که طرح وی کاملا مستقل از بودجه دولت است و حتی برای دولت درآمد مالیاتی را به همراه دارد.
اما نقدهایی نظیر شبیه بودن محاسبات این طرح به محاسبات سوسیالیستی، توانایی حل شدن موضوع به صورت ریشهای و محدودیتهای اجرایی این طرح هم به ایده توکلی کاشی وارد است.
نقد اساسی عباس آخوندی، سیاستمدار و استاد دانشکده مطالعات جهان اما به مسئله محیط آشفته ایران برمیگردد. به اعتقاد او این طرح در محیط ایران کنونی که مرکانتالیستی است کارکرد چندانی ندارد چراکه ممکن است از منظر ریاضی درست باشد اما از جهت اقتصاد سیاسی با محیط ایران سازگاری نداشته باشد.
به گفته اعتقاد آخوندی گام اول قبل از ورود به این چنین طرحهایی، خلق سرمایه اجتماعی است. او ادامه داد: دولتی که سرمایه اجتماعی ندارد، اساسا توان خلق پول را ندارد و نمیتواند آن را ایجاد کند.
موسی غنینژاد، اقتصاددان ضمن تایید گفتههای عباس آخوندی اعتقاد دارد باید در کنار این اصلاحات، طرحهای علیرضا توکی کاشی را به صورت همزمان جلو برد. اما ابهاماتی در این طرح وجود دارد که باید اصلاح شود.
او با بیان اینکه ما دچار انفعال کامل هستیم، ادامه داد: رییس جمهور از ابتدای امر اذعان داشت که قیمت حاملهای انرژی ایراد دارد. اما چرا تعلل میکند؟ میتوان به صورت موقتی به اندازه تورم اعلامی بانک مرکزی قیمت حاملهای انرژی را بالا برد. این راهکار حل مسئله نیست اما از بیشتر شدن شکاف جلوگیری میکند.
در ادامه این میزگرد برخی تحلیگران و روزنگاران به بیان انتقادات و نظرات خود در خصوص موضوع اقتصاد سیاسی بنزین و اصلاحات اقتصادی پرداختند.
در ادامه این میزگرد که به همت گروه رسانهای دنیای اقتصاد و رسانه اکوایران برگزار شده بود، برخی تحلیگران و روزنامهنگاران به بیان انتقادات و نظرات خود در خصوص موضوع اقتصاد سیاسی بنزین و اصلاحات اقتصادی پرداختند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
بازگشت شاهینهای ترامپ به خاورمیانه؛ پکن پشت تهران را خالی میکند؟
-
شب یلدا به کام فروشندگان شاهین شد
-
خبرنگار والاستریت ژورنال: ایران و قدرتهای اروپایی پیش از بازگشت ترامپ یک دور دیگر در ژنو مذاکره میکنند
-
پسلرزههای سقوط اسد در جنگ اوکراین/ پوتین انتقام اعتبار از دست رفته را از کییف میگیرد؟
-
سقوط اسد و تضعیف حماس؛ آیا نتانیاهو بزرگترین پیروزیاش را جشن خواهد گرفت؟
-
بلینکن از احتمال مذاکره تهران و ترامپ خبر داد
-
انتظار صعود بازار در هفته آتی؟
-
سقوط آزاد حباب ربع سکه/ دلاری رسمی صدرنشین افزایش
-
سورپرایز تهران و ریاض در سالی طوفانی؛ بن سلمان واسطه مذاکره با ترامپ میشود؟