به گزارش اکوایران به نقل از تسنیم، با تصمیم نمایندگان مجلس شورای اسلامی مراجع امنیتی و انتظامی موظف به همکاری و ارائه پاسخ به استعلامات و اطلاعات لازم به هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان شدند.

با این مصوبه، هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان اختیار دارد تا نسبت به تخلفات نمایندگان مجازات‌های مختلفی از جمله تذکر شفاهی، تذکر کتبی، کسر حقوق، محرومیت از عضویت در کمیسیون‌ها و مجامع، اعلام تخلفات در جلسات علنی و غیرعلنی و محرومیت از نامزدی برای هیئت رئیسه را اعمال کند.

همچنین ترکیب هیئت نظارت نیز تغییر کرده و از 7 نفر به 9 نفر افزایش یافته است؛ این هیئت شامل 6 نماینده با حداقل دو دوره سابقه، یک عضو از کمیسیون اصل نود، یک عضو از کمیسیون قضایی و یکی از نواب رئیس مجلس است.

از سوی دیگر، ترکیب هیئت تجدیدنظر تغییر کرده و 9 نماینده با سابقه حداقل سه دوره و از میان مسن‌ترین نمایندگان و کسانی که سابقه قضاوت دارند، انتخاب می‌شوند. این تغییرات به منظور تقویت نظارت و افزایش تجربه اعضای هیئت نظارت صورت گرفته است.

بازگشت هدایای خارجی نمایندگان

نمایندگان در بررسی طرح اصلاح قانون هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان، با الحاق یک تبصره به این طرح موافقت کردند که طبق آن، هدایای سیاسی و دیپلماتیک خارجی به عنوان اموال مجلس محسوب شده و نمایندگان دریافت‌کننده موظف به تحویل آن‌ها به مجلس هستند.

گزارش‌ها حاکی است که مصوبات اخیر مجلس درخصوص این طرح به شورای نگهبان ارسال شده تا مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.

از مجلس هشتم تا دوازدهم

مجلس به‌عنوان نهاد ناظر بر عملکرد دستگاه‌های اجرایی مسئول است؛ اما نظارت بر نمایندگانی که خود ناظران این دستگاه‌ها هستند، با خلأها و نواقصی روبه‌رو است که اصلاحات قانونی در این زمینه را ضروری می‌کند.

قانون هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان که در سال آخر مجلس هشتم تصویب شد، به‌دلیل نواقص خود نتواسته است به‌طور کامل وظیفه رسیدگی به تخلفات نمایندگان را انجام دهد. با وجود تلاش‌های مجلس دهم و یازدهم برای اصلاح این قانون، هیچ‌یک از اصلاحات در جلسات علنی تصویب نشد. هیئت نظارت طبق این قانون تنها می‌تواند اقداماتی همچون تذکر شفاهی و کتبی و ارسال موارد مشکوک به شورای نگهبان انجام دهد، اما ابزارهای بیشتری برای برخورد با تخلفات ندارد.

اخیراً در مجلس دوازدهم، طرح اصلاح قانون هیئت نظارت تصویب شد که به هیئت نظارت این اختیار را می‌دهد که علاوه بر رسیدگی به تخلفات مالی و اخلاقی، گزارش‌های هیئت رئیسه درباره غیبت، تأخیر و بی‌نظمی نمایندگان را نیز بررسی کند و هر یک از اعضای هیئت می‌توانند درخواست رسیدگی به تخلفات را مطرح کنند.