به گزارش اکوایران، سند جدید همکاری ایران و روسیه یکی از موضوعاتی بود که اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری امروز خود با خبرنگاران درباره آن توضیح داد.

به گفته او، موافقت‌نامه جامع همکاری ایران و روسیه که اخیراً به امضای دو کشور رسید، ابعاد مختلفی را در بر می‌گیرد. بخش‌های اصلی این موافقت‌نامه شامل همکاری‌های اقتصادی، تجاری، انرژی، محیط زیست و مسائل دفاعی و امنیتی است و روند تدوین این موافقت‌نامه به سال‌ها قبل و به اواخر دهه ۱۳۹۰ باز می‌گردد و مذاکرات آن در دولت‌های مختلف ادامه داشته است.

بقایی در ادامه بیان کرد: این سند جدید به نوعی به‌روزرسانی و تکمیل‌کننده موافقت‌نامه بلندمدت همکاری ایران و روسیه است که در اواخر دهه ۱۳۷۰ به امضاء دو کشور رسید. این موافقت‌نامه ابتدا در سال ۱۳۸۱ اجرایی شد و پس از یک دوره ۱۰ ساله در سال ۱۳۹۱، به‌طور خودکار تمدید شد و همچنان مبنای همکاری‌های دوجانبه ایران و روسیه باقی ماند.

به گزارش اکوایران،‌ موافقت‌نامه جدید از اوایل تابستان سال جاری به تأیید دو کشور رسیده بود، اما زمان دقیق امضای آن به‌دنبال برگزاری جلسات مختلف و بررسی‌های لازم از سوی دو رئیس‌جمهور مشخص شد. این سند با هدف تقویت روابط دوجانبه و توسعه همکاری‌های دو کشور در حوزه‌های مختلف به‌ویژه در زمینه‌های اقتصادی و انرژی تدوین شده است.

در همین راستا، مهدی سنایی، مشاور سیاسی رئیس‌جمهور با انتشار متنی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی اکس، اعلام کرد که مسعود پزشکیان به زودی در پی دعوتنامه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور سوریه، عازم این کشور خواهد شد.

سنایی با اشاره به اینکه رئیس جمهور روز چهارشنبه (۱۹ دی)‌ برای بررسی روابط دوجانبه و موضوعات منطقه‌ای در تهران میزبان السودانی، نخست وزیر عراق است، در این باره نوشت: «دعوتنامه‌هایی نیز از آقای ولادیمیر پوتین و آقای امامعلی رحمان دریافت نموده و اواخر دی‌ماه به تاجیکستان و روسیه سفر می‌کند. اسناد متعددی بمنظور گسترش روابط امضا می‌شود».

همچنین کاظم جلالی، سفیر ایران در مسکو نیز درباره این سفر تاکید کرد: سفر مسعود پزشکیان به مسکو با هدف امضای موافقت‌نامه جامع همکاری‌ها توسط رؤسای جمهور دو کشور و مذاکرات دوجانبه برای ارتقای سطح مناسبات، تاریخی خواهد بود. 

توافقنامه راهبردی ایران و روسیه چیست؟

با این همه، ایران و روسیه پیش از این نیز در سال ۲۰۰۱ میلادی قرارداد استراتژیک ۲۰ ساله امضا کردند که در سال ۲۰۲۰ به طور خودکار به مدت پنج سال دیگر تمدید شد. همچنین، در همان سال، دو طرف توافق کردند که یک سند جدید جایگزین توافق قبلی شود.

تا کنون جزئیات دقیقی از این توافق استراتژیک جدید منتشر نشده است، اما بر اساس اطلاعات ارائه‌شده از سوی روسیه، توافق سال ۲۰۰۱ شامل همکاری‌هایی در حوزه‌های "صنعت و فناوری، پروژه‌های امنیتی، انرژی، استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای و ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای" است.