به گزارش اکوایران، سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، صبح امروز یکشنبه در مراسم افتتاحیه هشتمین کنفرانس اقیانوس هند که در عمان برگزار شد، حضور یافت.

عراقچی علاوه بر سخنرانی در این کنفرانس، برنامه‌ریزی کرده است تا دیدارهای دوجانبه‌ای با وزرای امور خارجه و دیگر مقام‌های شرکت‌کننده در این رویداد داشته باشد.

این گردهمایی که به میزبانی مشترک عمان، هند و سنگاپور برگزار می‌شود، با شعار «به سوی افق‌های جدید شراکت دریایی» و با حضور مقام‌های بلندپایه از 20 کشور عضو، در مسقط برگزار شد.

ضرورت سیاست دریامحور ایران

وزیر خارجه ایران به سیاست «دریامحور» جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و گفت که ایران با داشتن بیش از 5800 کیلومتر خط ساحلی در اقیانوس هند، توسعه اقتصادی دریامحور را یک الزام برای کشور می‌داند. او افزود که دولت ایران برنامه جامع و عملیاتی برای توسعه بنادر، حمل‌ونقل دریایی و زنجیره تأمین منطقه‌ای تدوین کرده است و سواحل مکران به‌ویژه در این برنامه از اولویت بالایی برخوردارند.

اهداف کلیدی برای توسعه سواحل مکران

وزیر امور خارجه ایران چهار هدف اصلی برای توسعه سواحل مکران بیان کرد:

  1. تقویت اقتصادهای بومی و ایجاد اشتغال پایدار.
  2. توسعه زیرساخت‌های انرژی، به‌ویژه انرژی‌های تجدیدپذیر.
  3. تکمیل راهگذرهای بین‌المللی و تقویت مسیرهای مواصلاتی.
  4. جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی برای توسعه اقتصادی منطقه.

امنیت دریایی به‌عنوان اولویت اساسی

عراقچی تأکید کرد که هیچ یک از برنامه‌های توسعه بدون امنیت پایدار تحقق نخواهند یافت. او اظهار داشت که جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان یک بازیگر کلیدی در تأمین امنیت دریایی، همکاری مستمر با کشورهای منطقه در مبارزه با دزدی دریایی، قاچاق مواد مخدر و جرایم سازمان‌یافته را ادامه می‌دهد. عراقچی بر این نکته تأکید کرد که امنیت دریاها نباید به ابزاری برای فشار از سوی قدرت‌های فرامنطقه‌ای تبدیل شود، بلکه باید حاصل همکاری کشورهای منطقه باشد.

همکاری‌های منطقه‌ای و چالش‌های فرامنطقه‌ای

وزیر امور خارجه ایران در بخش دیگری از سخنرانی خود به تلاش برخی قدرت‌های فرامنطقه‌ای برای سوءاستفاده از شکاف‌های موجود در منطقه اشاره کرد و تأکید کرد که تصمیم‌گیری در خصوص سرنوشت اقیانوس هند باید تنها توسط کشورهای این منطقه و به‌منظور منافع ملت‌های آن انجام شود.

تعهد ایران به چندجانبه‌گرایی

عراقچی در پایان گفت که جمهوری اسلامی ایران با عضویت در انجمن کشورهای حاشیه اقیانوس هند (IORA) و اجلاس نیروهای دریایی این سازمان (IONS) بر تعهد خود به چندجانبه‌گرایی و همکاری اقتصادی و امنیتی در منطقه تأکید دارد. او تأکید کرد که ایران به همکاری و اعتماد متقابل به‌عنوان تنها راه حل برای ایجاد آینده‌ای پایدار در منطقه اعتقاد دارد.