به گزارش اکوایران، امروز -در اولین روز اسفند- حمیدرضا حاجی‌بابایی، نایب رئیس مجلس که اداره جلسه را بر عهده داشت پس از اعلام وصول طرح استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی، 12 اسفند را روز برگزاری استیضاح عبدالناصر همتی اعلام کرد؛ استیضاحی زودهنگام که در نخستین روزهای نیمه دوم سال اول دولت مسعود پزشکیان، در صحن علنی مجلس بررسی خواهد شد. 

به این ترتیب اولین استیضاح وزیر دولت چهاردهم، در حالی برگزار می شود که عمر دولت پزشکیان به یک سال نرسیده و در نیمه 7 ماهگی است؛ استیضاحی امضای 91 نماینده مجلس پای آن به ثبت رسیده است. 

بررسی تاریخی اکوایران نشان می دهد که مسعود پزشکیان نخستین رئیس‌جمهوری است که هنوز دوره اول ریاست جمهوری‌اش به پایان نرسیده طرح استیضاح  وزیرش مطرح است. این ماجرا پیشتر برای حسن روحانی نیز رخ داد؛ البته در ابتدای دوره دوم ریاست جمهوری‌اش. دو وزیر او یعنی «عباس آخوندی» و «محمود حجتی» که مرداد ۹۶ برای حضور در دومین کابینه روحانی از مجلس رای اعتماد گرفته بودند، اسفند همان سال؛ یعنی درست ۷ ماه پس از دریافت کارت سبز مجلس برای وزارت، برای استیضاح به مجلس رفتند؛ جلساتی که البته به نفع وزیران روحانی تمام شد و درخواست کنندگان استیضاح ناکام ماندند.

 به گزارش اکوایران در میان وزیران جمهوری اسلامی نیز دو وزیر پیش از آنکه یک سال از رای اعتمادشان بگذرد با تیغ استیضاح از کابینه جدا شدند. در فهرست وزرا دولت های بعد از انقلاب، علی کردان را می توان رکورددار خواند؛  وزیر کشور دولت اول محمود احمدی‌نژاد که ۱۵ مرداد ۸۷ از مجلس رای اعتماد گرفته بود اما در آبان همان سال؛ یعنی ۳ ماه بعد از دریافت کارت سبز وزارت استیضاح شد و از کابینه احمدی نژاد حذف شد.

وزیر دیگر در این فهرست رضا فرجی‌دانا است؛ اولین وزیر علوم دولت حسن روحانی که ۹ ماه بعد از رای اعتماد مجلس برای تصدی این وزارتخانه با استیضاح در مردادماه ۹۳ از ادامه کار در این مسئولیت منع شد. او آبان ۹۲ از مجلس رای اعتماد گرفته بود.

واکنش پزشکیان و همتی چه بود؟

با این همه استیضاح همتی در حالی امروز اعلام وصول شد که وزیر اقتصاد روز گذشته -30 بهمن- به همراه رئیس‌جمهوری و سایر اعضای تیم اقتصادی دولت، در جلسه‌ای غیرعلنی با حضور نمایندگان مجلس، به بررسی وضعیت نوسانات بازار ارز و همچنین اقتصاد ایران پرداخت.

از سوی دیگر، تنها ساعتی پس از اعلام وصول طرح استیضاح، مسعود پزشکیان در اقدامی به صورت سرزده به وزارت اقتصاد رفت. این اقدام را برخی، نخستین واکنش رئیس جمهوری به اقدام مجلس تلقی کردند.

خبر مرتبط
توضیحات نایب رئیس کمیسیون اقتصادی از گزارش جلسه استیضاح همتی

اکوایران: نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس از بررسی تقاضای استیضاح عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد در جلسه امروز این کمیسیون خبر داد.

پزشکیان البته با حضور غیرمنتظره در وزارت امور اقتصادی و دارایی به موضوع استیضاح وزیر اقتصاد کابینه‌اش نیز اشاره کرد. او در دفاع از همتی، یا بیان اینکه تمام سیاست‌های پولی و بانکی و ارزی در جلسه سران قوا با حضور تیم اقتصادی دولت و روسای کمیسیون های اقتصادی مجلس و کارشناسان تصمیم گیری شده، تاکید کرد: اینکه بگوییم همه تقصیرها مربوط به یک نفر (وزیر اقتصاد) می‌شود، بی‌انصافی است. برای پیش‌رفتن باید دست به دست هم بدهیم و با قدرت جلو برویم، باورداشته باشیم که می‌توانیم.

هم‌زمان، عبدالناصر همتی امروز برای بررسی استیضاح‌اش در جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس حاضر شد. او البته امیدوار است که کمیسیون اقتصادی را با توضیحاتش قانع کرده است؛ گواه این مدعا اظهاراتش پس از این جلسه است که درباره آن گفت: «جلسه خوب بود و دوستان نکاتی مطرح کردند که پاسخ دادم. ان‌شاالله قانع می‌شوند». همتی افزود: «اگر نظر دوستان بر اساس حرف‌های من باشد باید قانع شوند، ولی اگر نه، دیگر به من ربطی ندارد.» وزیر اقتصاد در ادامه تاکید کرد که حتی اگر استیضاح به صحن علنی مجلس برود، باز هم آماده است تا صحبت کند و تمام تلاشش را برای قانع کردن کل نمایندگان به کار خواهد گرفت.

او همچنین در مورد محورهای استیضاح گفت: «بیشتر مباحث اقتصادی، تورم، بی‌ثباتی اقتصادی و مسائل ارز مطرح بودند.» 

خبر مرتبط
رئیس‌جمهوری سرزده به وزرات اقتصاد رفت/ واکنش همتی به ماجرای استیضاح‌اش

رئیس‌جمهوری دقایقی قبل به صورت سرزده و از پیش اعلام نشده در ساختمان وزارت اقتصاد و دارایی حضور یافت.

ماجرا از کجا شروع شد؟

ماجرای استیضاح وزیر اقتصاد دولت چهاردهم از کجا شروع شد؟ 9 دی ماه بود که حسینعلی حاجی‌دلیگانی، عضو هیئت رئیسه کمیسیون اصل 90 مجلس از کلید خوردن طرح سوال از عبدالناصر همتی درباره علت افزایش بیش از 39 درصدی نرخ ارز از شروع به کار دولت چهاردهم تاکنون در طول مدت حدود پنج ماه خبر داده بود. 

این در حالی بود که یک هفته پیش از آن وزیر اقتصاد برای پاسخگویی درمورد نرخ دلار به مجلس رفته بود و در آن جلسه گفته بود: خود نمایندگان مجلس در قانون جدید بانک مرکزی به درستی این را به تصویب رساندید که نرخ ارز باید شناور و مدیریت شده باشد و باید یک نرخ هم باشد.

خبر مرتبط
حمله زودهنگام مجلس به دولت؛ رکوردی که به نام مسعود پزشکیان ثبت شد/ ترین‌های استیضاح بعد از انقلاب

اکوایران: مجلس یک جلسه فوق‌العاده دیگر دارد؛ این بار برای استیضاح یک وزیر دیگر از کابینه مسعود پزشکیان. این خبری است که یک عضو کمیسیون اجتماعی مجلس مطرح کرد و به این ترتیب، نام احمد میدری هم به لیست استیضاح اضافه شد تا بهارستان مثلث استیضاح را تکمیل کند. حالا که عمر دولت پزشکیان به نیمه نرسیده استیضاح 3 وزیرش مطرح شد، آیا او پیش از پایان سال 1403، وزیری را از دست خواهد داد؟

طرح استیضاح وزیر و استقبال نمایندگان

اما ماجرا به طرح سوال ختم نشد و طرح استیضاح عبدالناصر همتی در 11 دی ماه در ۱۰ محور تهیه و در سامانه مجلس بارگذاری شد.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز از طرح این استیضاح استقبال کردند؛ بطوریکه در روز یکشنبه 16 دی ماه با ۷۵ امضاء تحویل هیئت رئیسه مجلس شد و در نهایت با ۹۱ امضا در صحن مجلس اعلام وصول شد.

به گزارش اکوایران،  پس از گذشت یک ماه در 24 بهمن عباس گودرزی، نماینده مردم بروجرد در مجلس با اشاره به درخواست تعدادی از نمایندگان مجلس برای استیضاح همتی که طرح آن امضای 89 نماینده را کسب کرده بود، گفت: طرح استیضاح وزیر اقتصاد از هیأت رئیسه مجلس -سه‌شنبه، 23 بهمن- به کمیسیون اقتصادی ارجاع و بر اساس قانون آیین‌نامه داخلی مجلس، مهلت یک هفته‌ای این کمیسیون برای بررسی این طرح با حضور وزیر و استیضاح‌کنندگان و ارائه گزارش آن به هیأت رئیسه مجلس آغاز شده است.

نماینده بروجرد در مجلس ادامه داد: چنانچه در گزارش ارسالی از کمیسیون اقتصادی به هیأت رئیسه مجلس تا پایان فرصت یک هفته‌ای، حداقل 10 امضا از سوی استیضاح کنندگان به قوت خود باقی باشد، موضوع از سوی هیأت رئیسه در اولین جلسه صحن علنی اعلام وصول شده و بعد از آن وزیر 10 روز فرصت دارد برای پاسخگویی به استیضاح کنندگان در صحن علنی حاضر شود.

همچنین احمد نادری، عضو هیأت رئیسه مجلس در 23 بهمن 1403، در صفحه شبکه اجتماعی اکس خود نوشت: «استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی با ۸۹ امضا به کمیسیون اقتصادی مجلس ارجاع شد.» طبق گزارش‌ها، موافقان استیضاح همتی دلایل اصلی این استیضاح را به مشکلات شدید ارزی و افزایش بی‌رویه قیمت‌ها، بحران نقدینگی و همچنین ناتوانی در کنترل تورم مربوط می دانند.

خبر مرتبط
نماینده مجلس: امضایم را از استیضاح همتی پس گرفتم

نماینده مردم کهگیلویه در مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که امضایم را از طرح استیضاح همتی پس گرفتم، گفت: استیضاح و تغییر در دولت در شرایط فعلی باعث ایجاد تنش در جامعه می‌شود و پیام آن ایجاد یاس و ناامیدی در جامعه خواهد بود.

محورهای استیضاح همتی

اما 10 محور استیضاح وزیر اقتصاد چه مواردی را شامل می‌شود؟

  1. علت سوء مدیریت و عدم ثبات در مدیریت بازار ارز و سکه چیست؟ به نحوی که شاهد افزایش قیمت شدید در بازار ارز بوده و در برخی از اوقات شاهد محدودیت عرضه در بازار ارز هستیم که این مساله منجر به افزایش قیمت ارز می‌شود. این در حالی است که بسیاری از صادرکنندگانی که از یارانه دولتی دریافت می کنند نسبت به رفع تعهدات ارزی خود امتناع می‌ورزند.

  2. علت سوء مدیریت در تخصیص ارز براساس قانون بودجه سال ١٤٠٣ به کالاهای اساسی و دارو چیست؟ شاهد افزایش قیمت‌ها در بازار این کالاها هستیم.

  3. علت کاهش ارزش پول ملی و کاهش قدرت خرید مردم چیست؟

  4. علت عدم رفع وابستگی قیمت کالاهای اساسی به نرخ ارز چیست؟

  5. علت عدم مدیریت در هدایت نقدینگی به سمت تولید چیست؟ به نحوی که شاهد عدم استقبال مردم از سرمایه گذاری در بازار بورس و اوراق بهادار هستیم.

  6. علت عدم اجرای احکام قانونی در خصوص اعطای سهام عدالت به اشخاص مشمول فاقد سهام چیست؟

  7. علت عملکرد ضعیف شورای رقابت در تقویت رقابت در بازارها و کاستن انحصارات در صنعت و تجارت چیست؟ به نحوی که شاهد افزایش قیمت خودرو پس از اعلام تصمیم شورای رقابت هستیم.

  8. علت عدم بهینه‌سازی عملکردی مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی در توسعه اقتصاد و صادرات چیست؟

  9. علت عدم اصلاح نظام گمرکی به نحوی که هنوز شاهد قاچاق گسترده برخی کالاها به داخل کشور هستیم.

  10. علت عدم اصلاح نظام بانکداری به نحوی که شاهد تخلفات بانکی متعدد توسط بانکهای خصوصی بوده و شاهد معاملات ریوی در بانک‌ها بوده و بنگاه داری بانک‌ها ادامه دارد.

06d82f03-727f-47b3-9f95-bc256c22393a