سیاست خارجی، پاشنهآشیل دولت بایدن/ چگونه جنگهای خاورمیانه و اوکراین به کابوس دموکراتها تبدیل شد؟
اکوایران: جنگهای جاری در غزه و اوکراین به لکه سیاسی در کارنامه سیاسی جو بایدن تبدیل شده است. حتی دموکراتها نیز زنگ خطر را در مورد جنگهای خارجی و پیامدهای منفی آن بر شانس پیروزی مجدد دموکراتها در انتخابات ماه نوامبر را به صدا در آوردند.
به گزارش اکوایران، جو بایدن در طول مبارزات انتخاباتی خود در سال ۲۰۲۰ متعهد شد که اتحادها و رهبری آمریکا در جهان بازگرداند. اما بر خلاف اینکه در آن سال، سیاست خارجی بایدن در تضادی مؤثر با انزواطلبی «اول آمریکا» دونالد ترامپ عمل کرد، اکنون به یکی از نقطهضعفهای کمپین انتخاباتی ۲۰۲۴ او تبدیل شده است.
به نوشته پولتیکو، در حالیکه جو بایدن با سفر این هفته به فرانسه، ماه نشستهای بینالمللی حساسی را آغاز میکند، دو جنگ خونین در اوکراین و غزه کار رئیسجمهور را پیچیدهتر ساخته و نظرسنجیها نشان میدهند که به متزلزلشدن جایگاه سیاسی او در داخل کشور انجامیده است.
بایدن از خود راضی، رأیدهندگان ناراضی
مت دوس، مشاور ارشد سابق سیاستگذاری سناتور برنی سندرز و معاون اجرایی در مرکز سیاست بینالملل گفت: «احساسی از هرجومرج جهانی وجود دارد که در انتخابات پاییز امسال به ضرر بایدن خواهد بود. رأیدهندگان به درستی میپرسند که آیا ما در مسیر درستی قرار داریم»؟
همچنین یک استراتژیست کارکشته دموکرات نیز گفت: «سیاست خارجی برای بایدن یک مشکل به شمار میرود؛ زیرا ستون اصلی نامزدی او در سال ۲۰۲۰ را تضعیف میکند. او در آن دوره گفت که وجهه آمریکا در خارج از کشور را باز میگرداند».
پس از خروج فاجعهبار نیروهای آمریکایی از افغانستان در تابستان ۲۰۲۱، محبوبیت بایدن در نظرسنجیها ضربه خورد و هرگز بهبود نیافت. اما فارغ از این شکست، او همچنان از موفقیتهای سیاست خارجی دولت خود فخر بفروشد. در اواسط دوره مسئولیتش و در پی حمله روسیه به اوکراین، او به متحدساختن اعضای ناتو برای تحریم مسکو و کمک به کییف کمک کرد.
طی ماههای اخیر و با عقبنشینی تدریجی اوکراین در جنگی فرسایشی که به گفته منتقدان، تا حدی به دلیل تأخیر ششماهه واشنگتن در تأیید آخرین دور کمکهای دفاعی است، روند حمایت از کییف تغییر کرده است. همچنین با وجود تلاشهای بایدن برای آتشبس، به نظر نمیرسد جنگ غزه به این زودیها حل شود.
این درگیریها قطعاً بر گفتگوها در طول سفر پنجروزه بایدن به فرانسه که از روز چهارشنبه آغاز میشود و همچنین در نشست هفته آینده سران گروه ۷ در ایتالیا و نشست سرنوشتساز ناتو به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد تأسیس این سازمان که اوایل ماه آینده در واشنگتن برگزار میشود، سایه خواهد افکند. هر دو جنگ برای بایدن از نظر سیاسی مشکلاتی ایجاد کرده و این ائتلاف با سؤالاتی کلیدی در مورد دبیرکل بعدی، تقسیم هزینهها و موضع کلی سازمان در قبال روسیه مواجه است.
حمایت مردم آمریکا از تأمین مالی مداوم اوکراین کاهش یافته است. این مسئله یکی از علتهای تأخیر ششماهه جمهوریخواهان کنگره برای موافقت با تصویب بسته ۶۰ میلیارد دلاری بود که نهایتاً در اواخر آوریل و پس از تصرف بخشی از خاک اوکراین توسط نیروهای روس، به تصویب رسید.
جنگ غزه نیز از لحاظ سیاسی، آسیب بیشتری به محبوبیت رئیسجمهور آمریکا وارد ساخت. با وجود بیاعتنایی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل به درخواستهای بایدن برای موافقت با آتشبس و هشدارهای کاخ سفید برای کاهش تلفات غیرنظامی، او همچنان از پاسخ اسرائیل به حمله ۷ اکتبر حماس دفاع میکند.
نظرسنجی نیویورک تایمز/ کالج سینا در ماه گذشته نشان داد که نیمی از رأیدهندگان شش ایالت نوسانی گفتهاند که برای مدیریت مناقشه اسرائیل و فلسطین به ترامپ بیشتر از بایدن اعتماد دارند. تنها ۳۵ بایدن را فرد بهتری برای رسیدگی به این بحران میدانند.
ایان برمر، رئیس شرکت ارزیابی ریسک گروه اوراسیا گفت: «اگر این انتخابات تماماً بر سر سیاست خارجی باشد، بایدن شکست خواهد خورد. سیاست او در برابر چین اساساً همان سیاست ترامپ است و اکنون دو جنگ وجود دارد که هیچ کدام به خوبی پیش نمیرود».
عملیات ترمیم وجهه
به عقیده مشاوران رئیسجمهور آمریکا، دیدارهای آتی او با رهبران جهان فرصتی را برای به نمایش گذاشتن ویژگیهای کلیدی رویکرد او به سیاست خارجی فراهم میسازد: مدیریت باثبات بحران و روابط قوی با متحدان.
این هفته، بایدن با سخنرانیهای پشت سر هم در ساحل نورماندی فرانسه قصد دارد پرچم سیاسی خود را به اهتزاز در آورد. مشاوران بایدن معتقدند که استفاده از سالگرد عملیات متفقین در نورماندی برای یادآوری تعهدش به دفاع از دموکراسی در داخل و خارج از کشور، به رئیسجمهور آمریکا اجازه خواهد داد تا تضاد چشمگیری با ترامپ به نمایش بگذارد.
بایدن در مصاحبهای مفصل با مجله تایم که سهشنبه منتشر شد و بر سیاست خارجی متمرکز بود، بر این تضاد تأکید کرد. او با تمجید از عملکرد خود برای تقویت و گسترش ناتو پس از حمله روسیه به اوکراین، بر اعتقادش به اتحادهای «ارزشمحور» به عنوان پایهای برای امنیت آمریکا و جهان تأکید کرد. او گفت: «ما اکنون قویترین ملت هستیم. ما قویترین اتحاد را در تمام آمریکا و تمام تاریخ داریم».
کوین مونوز، سخنگوی ارشد کمپین انتخاباتی بایدن در بیانیهای گفت: «بایدن همچنان نشان داده که تنها نامزد انتخابات ۲۰۲۴ است که تجربه و خلقوخوی مناسب برای فرماندهی کل قوا را دارد. او همچنان به مردم آمریکا یادآوری میکند که ترامپ چقدر برای این مقام خطرناک و نالایق است».
سفرهای بایدن به فرانسه و ایتالیا چند روز پس از آن صورت خواهد گرفت که او شرایط توافق احتمالی بین اسرائیل و حماس که سرانجام میتواند پس از هشت ماه جنگ به آتشبس منجر شود را تشریح کرد. توافقی که در صورت وقوع، میتواند جایگاهش در داخل کشور را نیز بهبود ببخشد. اما نتانیاهو که با رئیسجمهور آمریکا دچار اختلاف شده، روز دوشنبه گفت که توصیف بایدن از این توافق «ناقص» است.
با وجود آسیبی که جنگ غزه به وجهه سیاسی بایدن وارد کرده، دستیاران او معتقدند که مهندسی هرگونه راهحلی برای پایاندادن به ماهها درگیری میتواند مزایای داشتن فردی باتجربه در کاخ سفید را نیز نشان دهد.
بهترین دفاع حمله است
آدریان واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی گفت: «بایدن جهان را برای پاسخ به حمله روسیه به اوکراین بسیج کرده و اگرچه رؤسای جمهور نمیتوانند رویدادهای جهانی را کنترل کنند، اما میتوانند نحوه واکنش ما به آنها را شکل دهند».
سلیندا لیک، یک نظرسنج دموکرات که با ستاد انتخاباتی بایدن همکاری دارد، گفت که سیاست خارجی میتواند ویژگیهایی مانند «شخصیت» و «رهبری» را به رأیدهندگان نشان داده که با وجود جنگهای جاری، تضاد «بسیار واضح» بین بایدن و ترامپ را روشن میسازد.
او توضیح داد: «رأیدهندگان بایدن را برای این جنگها سرزنش نمیکنند و خصوصاً بسیاری از زنان مسنتر بسیار خوشحال هستند که جو بایدن سر کار است و نه دونالد ترامپ. مردم باور دارند که اگر ترامپ رئیسجمهور میبود، علیه اوکراین با پوتین متحد میشد».
ماری هارف، سخنگوی ارشد سیاست خارجی دولت باراک اوباما گفت که یادآوری سخنان ترامپ در مورد سیاست خارجی وظیفهای کلیدی برای کمپین بایدن است، زیرا مردم نباید فراموش کنند. هدف اصلی این تبلیغات رأیدهندگان مستقل و راستگرایان هستند؛ از جمله کسانی که در انتخابات مقدماتی حزب جمهوریخواه از نیکی هیلی، سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل حمایت کرده و دل خوشی از روابط دوستانه ترامپ با خودکامگان خارجی ندارند.
هارف گفت: «وقتی یادآوری شود که چقدر ترامپ در صحنه جهانی بیپروا بود و هرجومرج میآفرید، چگونه با پوتین دل میداد و قلوه میگرفت و متحدان ما را میرنجاند، رأیدهندگان علیه او بسیج خواهند شد. ما باید به آنها یادآوری کنیم و این وظیفه کمپین بایدن است».
اول آمریکا
اما لیک گفت که در سیاست خارجی، بایدن هنوز برای جلب نظر کارگران و رأیدهندگان طبقه ضعیف، به ویژه در مورد هزینههای خارجی، با چالش روبهروست. سال گذشته، لیک نشستهایی با رأیدهندگان سیاهپوست در دیترویت برگزار کرد. یکی از حضار شکایت کرد که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین میتواند میلیاردها دلار کمک از واشنگتن دریافت کند، در حالی که «ما در دیترویت هستیم و چیزی دریافت نمیکنیم».
واکنشهای داخلی به جنگ غزه برای بایدن پیچیدهتر است؛ زیرا طی ماههای اخیر، حمایت رأیدهندگان جوان که نظرسنجیها نشان میدهند مدیریت رئیسجمهور آمریکا در این مناقشه را نمیپسندند، بدتر شده است. مسائل اقتصادی هنوز برای رأیدهندگان جوان به مراتب اهمیت بیشتری دارد؛ اما دوس گفت: «آنچه که باید ستاد انتخاباتی بایدن را نگران بسازد، این است که طی هفتهها و ماههای گذشته، برای جلب نظر جوانانی که عمیقاً به غزه اهمیت میدهند، کاری نکردهاند. این کار باعث دلسردی داوطلبان، تماسهای تلفنی برای جلب حمایت و تبلیغهای چهرهبهچهره میشود و این همان چیزی است که واقعاً میتواند سرنوشتساز باشد».
از زمان جنگ عراق تاکنون، سیاست خارجی هرگز نقشی اصلی در تصمیمگیری رأیدهندگان نداشته است. حتی زمانی که محبوبیت رؤسای جمهور قبلی، مانند اوباما در زمینه رسیدگی به سیاست خارجی بالا نبوده، مسائل داخلی برای رأیدهندگان اهمیت بیشتری داشته است.
دموکراتها همچنان به طور کلی انتظار دارند که این موضوع در سال ۲۰۲۴ نیز صادق باشد، به خصوص از آنجایی که برخلاف سال ۲۰۰۴، هیچ نیروی آمریکایی در مناطق درگیری عمده جنگی حضور ندارد. این دیدگاه را پل مسلین، نظرسنج دموکرات نیز تأیید میکند. او میگوید: «به اعتقاد من، ۹۰ درصد این انتخابات بر سر مسائل داخلی خواهد بود». اما این را هم اضافه میکند: «نمیتوانم این را رد کنم که سیاست خارجی هنوز هم میتواند بر تصمیم نهایی برخی از رأیدهندگان تأثیر بگذارد».
موجسواری ترامپ
اما شعلهورشدن درگیریهای جهانی خارج از کنترل بایدن، علاوه بر خروج نافرجام از افغانستان، به ترامپ و جمهوریخواهان زمینهای برای بسیج پایگاه جمهوریخواهان داده است. روز سهشنبه، ترامپ در شبکههای اجتماعی نوشت: «جو بایدن ضعیف تازه الآن برای رفع فاجعهای که خودش در خاورمیانه ایجاد کرده، به دست و پا زدن افتاده است». این موضوع همچنین باعث نگرانی در میان دموکراتها در مورد تضعیف ائتلاف آنها شده است. نظرسنجیهای اخیر نشان میدهد که اکثر رأیدهندگان همچنان از نحوه مدیریت امور خارجه توسط رئیسجمهور ناراضی هستند.
ست مولتون، نماینده دموکرات ایالت ماساچوست در کنگره که یک کهنهسرباز است، میگوید: «به تازگی معترضی به سراغم آمد و به آرامی توضیح داد که به نظر او، اگر بایدن مسیر خود را تغییر ندهد، انتخابات را خواهد باخت». او ادامه میدهد: «ما دوست داریم فکر کنیم که این افراد نهایتاً به سمت بایدن متمایل میشوند؛ اما در حال حاضر، آنها به حدی عصبانی هستند که نمیتوان مطمئن بود».
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
2 روایت متفاوت از علت تاخیر در پرداخت یارانه نقدی آبان 1403
-
شوهران قاتل قصاص نمیشوند؟/ واکاوی حقوقی مجازات همسرکشی در ایران
-
جزئیات تازه از ماجرای واریز یارانه آبان/ سازمان هدفمندی یارانهها: یارانه هیچکس حذف نشده است
-
جنگ اوکراین به نقطه جوش رسید/ کییف پیام هشدار گرفت؛ حملات هوایی گسترده روسیه در راه است
-
فوری؛ ممکن است امشب قطعنامه صادر نشود
-
استقبال مولوی عبدالحمید از مسعود پزشکیان+ فیلم
-
رانا و شاهین بازار خودرو را آتش زدند
-
فوری/ واریز یارانه نقدی آبان 1403+ فیلم
-
توصیه مولوی عبدالحمید به گفتوگو با آمریکا و اروپا/ گام اهل سنت برای وفاق