تغییر خطرناک استراتژی آمریکا در لبنان/ چرا واشنگتن سوار بر قطار گسترش جنگ شد؟
اکوایران: به نظر میرسد رویکرد واشنگتن این است: «اگر نمیتوانیم رویکرد اسرائیل را تغییر دهیم، شاید باید سعی کنیم آن را به مسیری سازنده هدایت کنیم.»
به گزارش اکوایران، پس از هفتهها دیپلماسی فشرده با هدف برقراری آتشبس بین اسرائیل و حزبالله، ایالات متحده به یک رویکرد کاملاً متفاوت روی آورده: اینکه اجازه دهد درگیری در حال گسترش در لبنان روند خود را طی کند.
تغییر رویکرد پرریسک
تنها دو هفته پیش، ایالات متحده و فرانسه خواستار یک آتش بس فوری 21 روزه برای جلوگیری از تهاجم اسرائیل به لبنان بودند. این تلاش با ترور سید حسن نصرالله، رهبر حزب الله، آغاز عملیات زمینی اسرائیل در لبنان در اول اکتبر و حملات هوایی شدید اسرائیل به جنوب لبنان و بیروت، از مسیر خارج شد.
اکنون مقامات ایالات متحده با این استدلال که شرایط تغییر کرده، درخواستها برای آتشبس را کنار گذاشتهاند.
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در اوایل این هفته در یک نشست مطبوعاتی گفت: «ما از اسرائیل حمایت میکنیم تا این حملات را برای تخریب زیرساختهای حزبالله انجام دهد تا در نهایت بتوانیم به یک راه حل دیپلماتیک دست پیدا کنیم.»
اکوایران: آشکار شدن ناگهانی برخی از آسیبپذیریها ممکن است به تمایل برای پذیرش ریسک دامن بزند. با این حال، بعید است که تغییر دکترین هستهای مسائل راهبردی را حل کند
به نوشته رویترز، این تغییر مسیر منعکس کننده دو هدف متضاد ایالات متحده است - مهار درگیری در حال گسترش خاورمیانه و همچنین تضعیف شدید حزب الله مورد حمایت ایران. این رویکرد جدید هم عملگرایانه و هم پرخطر است.
ایالات متحده و اسرائیل از شکست دشمن مشترک - حزبالله - سود خواهند برد، اما تشویق اسرائیل برای حملات نظامی گسترده این خطر را دارد که درگیری را از کنترل خارج کند.
جان آلترمن، یکی از مقامات سابق وزارت امور خارجه آمریکا، گفت که ایالات متحده میخواهد حزبالله را تضعیف کند، اما باید وزن آن را در مقابل خطر «ایجاد خلاء» در لبنان یا تحریک یک جنگ منطقهای ارزیابی کند. او گفت که به نظر میرسد رویکرد واشنگتن این است: «اگر نمیتوانیم رویکرد اسرائیل را تغییر دهیم، شاید باید سعی کنیم آن را به مسیری سازنده هدایت کنیم.»
استفاده از فرصت
آخرین نبرد اسرائیل با حزبالله زمانی آغاز شد که این گروه بلافاصله پس از حمله 7 اکتبر 2023، به مواضع اسرائیل آتش گشود. از آن زمان حزب الله و اسرائیل با یکدیگر تبادل آتش داشتهاند.
از آنجایی که ماهها مذاکرات غیرمستقیم آتشبس بین اسرائیل و حماس به جایی نرسید، اسرائیل در ماه سپتامبر بمباران حزبالله را تشدید کرد و ضربات دردناکی را بر این گروه وارد کرد، از جمله منفجر کردن پیجرها و بیسیمهای حزبالله از راه دور.
پس از ترور نصرالله -که ایالات متحده مدعی شد «اقدامی عادلانه» بوده - جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده دوباره خواستار آتشبس در امتداد مرز اسرائیل و لبنان شد.
با این حال، کابینه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، تهاجم زمینی خود را آغاز کرد و در عرض چند روز، ایالات متحده درخواستها برای آتشبس را کنار گذاشت و از کمپین متحد خود حمایت کرد.
آرون دیوید میلر، مذاکره کننده سابق آمریکا در خاورمیانه، گفت که واشنگتن امید چندانی به مهار اسرائیل ندارد و در این عملیات منافع احتمالی میبیند. او گفت: «این حملات مطمئناً شتابی ایجاد کرد و دولت احتمالاً فکر کرد بیایید از روی ضرورت یک فضیلت بسازیم» و افزود که مقامات آمریکا احتمالا اهرمهای فشار خود را برای محدود کردن واکنش اسرائیل به حمله موشکی ایران نگه داشتهاند.
منابع اروپایی گفتند که در حال حاضر، هیچ گفتگوی آتشبس معناداری در جریان نیست و افزودند که اسرائیلیها عملیات خود در لبنان را «برای هفتهها و حتی ماهها» ادامه خواهند داد. دو مقام آمریکایی به رویترز گفتند که ممکن است جدول زمانی جنگ در لبنان همین گونه باشد.
استراتژی مخاطره آمیز
برای ایالات متحده، کارزار اسرائیل میتواند حداقل دو فایده داشته باشد.
اول، تضعیف حزب الله - قدرتمندترین متحد منطقهای ایران –که میتواند نفوذ تهران را در منطقه محدود کند و تهدیدها علیه اسرائیل و نیروهای آمریکایی را کاهش دهد.
دیگر آنکه واشنگتن بر این پندار است که فشار نظامی میتواند حزب الله را مجبور به کنار گذاشتن سلاح کند و راه را برای انتخاب دولت جدیدی در لبنان هموار کند که بتواند این جنبش قدرتمند را که برای دههها بازیگر مهمی در لبنان بوده است، حاشیهای کند.
جاناتان لرد، یکی از مقامات سابق پنتاگون که اکنون در مرکز امنیت جدید آمریکا در واشنگتن فعالیت میکند، گفت که دستیابی به این امر دشوار است. لرد گفت: «از یک طرف، تعداد زیادی از مردم لبنان از حضور پررنگ حزبالله در لبنان ناراضی هستند. اما همزمان این تغییر به شکلی بسیار خشونت آمیز [به لبنان] تحمیل میشود.»
مقامات آمریکایی در هفتهای که گذشت گفتند که هدف نهایی، اجرای قطعنامه 1701 شورای امنیت سازمان ملل است که مأموریت صلحبانی سازمان ملل - معروف به یونیفیل - را موظف میکند تا به ارتش لبنان کمک کند تا منطقه مرزی جنوبی خود را عاری از سلاح یا پرسنل مسلح غیر دولتی نگه دارد.
مقامات آمریکایی میگویند گفتوگو با طرفها برای دستیابی به این اهداف میتواند همزمان با ادامه درگیریها انجام شود، اگرچه تحلیلگران هشدار میدهند که این درگیری خطر یک جنگ گستردهتر را به شدت افزایش میدهد، به ویژه در شرایطی که منطقه منتظر واکنش اسرائیل به حمله موشکی ایران است.
اکوایران: در حالی که اسرائیل مدعی آماده سازی برای اقدام متقابل علیه ایران است، مجموعهای از تبادلات دیپلماتیک پرشتاب نشان میدهد که کشورهای حاشیه خلیج فارس مایلند بر بیطرفی خود در درگیری تاکید کنند.
فراتر از احتمال جنگی که میتواند ایالات متحده را به خود بکشاند، این ترس وجود دارد که لبنان غزهای دیگر شود.
با وجود این خطرات، آلترمن، که اکنون ریاست برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی را بر عهده دارد، گفت که بعید است دیپلماسی به این زودیها جنگ را متوقف کند.
او گفت: «نتانیاهو میبیند که تمام قمارهایش نتیجه میدهد و به نظر میرسد سخت است که اسرائیل در چنین موقعیتی احساس کند باید جلوی استفاده از برتری خود را بگیرد.»
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
انتقاد تند پزشکیان از غرب: شما مرد هستید که با بمب زنان و کودکان را کشتار میکنید!
-
شوهران قاتل قصاص نمیشوند؟/ واکاوی حقوقی مجازات همسرکشی در ایران
-
جزئیات تازه از ماجرای واریز یارانه آبان/ سازمان هدفمندی یارانهها: یارانه هیچکس حذف نشده است
-
جنگ اوکراین به نقطه جوش رسید/ کییف پیام هشدار گرفت؛ حملات هوایی گسترده روسیه در راه است
-
ابطال مصوبه دولت در خصوص حقوق بازنشستگان
-
استقبال مولوی عبدالحمید از مسعود پزشکیان+ فیلم
-
فوری/ واریز یارانه نقدی آبان 1403+ فیلم
-
رانا و شاهین بازار خودرو را آتش زدند
-
آغاز اولین سفر استانی پزشکیان/ رئیس جمهور وارد زاهدان شد؛ پلن 4.5 همتی دولت برای سیستان و بلوچستان