انقلاب در سیاست ترکیه؛ از پیام تاریخی رهبر کردها به آنکارا چه میدانیم؟
اکوایران: عبدالله اوجالان، رهبر زندانی پکک برای نخستین بار از آمادگی خود برای پایاندادن به دههها درگیری با دولت آنکارا خبر داد و دربهای تازهای به روی مذاکرات صلح گشود.
به گزارش اکوایران، عبدالله اوجالان، رهبر زندانی حزب کارگران کردستان (پکک) آمادگی خود برای پایاندادن به دههها درگیری با دولت ترکیه را ابراز کرده است. عمر اوجالان، برادزاده عبدالله او و نماینده کرد مجلس ترکیه این پیام را پس از یک دیداری خانوادگی از زندان جزیره امرالی که عبدالله اوجالان از سال ۱۹۹۹ در آنجا نگهداری میشود، منتقل کرد.
به نوشته العربی جدید، عمر اوجالان، عضو حزب دموکراتیک خلق و نماینده اورفا در مجلس ترکیه در تاریخ ۲۳ اکتبر ۲۰۲۴ با عموی خود دیدار داشت. در این دیدار، عبدالله اوجالان درباره وضعیت سیاسی فعلی در ترکیه و منطقه گستردهتر بحث کرد. رهبر کردها با تأکید دوباره بر آمادگی خود برای حل مناقشه با دولت آنکارا از طریق روشهای مسالمتآمیز، گفت: «اگر شرایط فراهم شود، من توان نظری و عملی برای انتقال این روند از مناقشه و خشونت به سمت یک راهحل قانونی و سیاسی را دارم».
عمر اوجالان همچنین با اشاره به انزواى عمویش، خواستار حق دیدارهای منظم خانوادگی شد که طبق قوانین ترکیه حق قانونی محسوب میشود. او افزود که آخرین دیدار او با عبدالله اوجالان در مارس ۲۰۲۰ انجام گرفت و این دیدار اخیر به ویژه مهم است.
این اتفاق در بحبوحه ابتکاری بزرگ به رهبری دولت باغچلی، رهبر حزب حرکت ملی ترکیه (MHP) رخ میدهد. باغچلی مسیری را برای حل مسئله کردها پیشنهاد کرده که مشروط به انحلال پکک توسط عبدالله اوجالان میشود. این پیشنهاد که مورد حمایت رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه قرار گرفته، نشان میدهد که انحلال این حزب میتواند بنیادی برای مذاکرات صلح جدید با جمعیت کرد ترکیه باشد.
علاقه دولت ترکیه به چنین روند صلحی نشاندهنده پتانسیل احیای مذاکراتی است که در سال ۲۰۱۵ و پس از شکست ابتکار صلح ۲۰۱۳ متوقف شد. ناظران بر این باورند که اگر پکک به عنوان بخشی از این روند سلاحهای خود را کنار بگذارد، نقطهعطفی در حل یکی از طولانیترین مناقشات ترکیه خواهد بود.
پکک که توسط عبدالله اوجالان در اواخر دهه ۱۹۷۰ تأسیس شد، یک مبارزه مسلحانه علیه دولت ترکیه آغاز کرد و در ابتدا خواستار ایجاد یک دولت مستقل کرد و سپس خواستار خودمختاری بیشتر در داخل مرزهای ترکیه شد. این مناقشه که از سال ۱۹۸۴ آغاز شده، جان بیش از ۴۰ هزار نفر را در دو طرف گرفته و همچنان مناطق جنوب شرقی ترکیه و شمال عراق را ویران کرده است.
از سال ۲۰۲۲، ترکیه عملیات نظامی خود علیه پکک را از سر گرفته و آخرین کمپین خود به نام «عملیات پنجه عقاب» را علیه جنگجویان پکک مستقر در کردستان عراق انجام داده است. این مناقشه مرزی صدها روستای کرد را آواره ساخته و باعث تلفات در هر دو طرف شده است.
پس از حمله تروریستی به یکی از شرکتهای دفاعی کلیدی ترکیه که حداقل پنج نفر در آن کشته شدند، روز پنجشنبه و برای دومین روز متوالی، آنکارا به هدفهای مظنون به نیروهای کردی سوریه و عراق حمله کرد.
آخرین بیانیه عبدالله اوجالان توجه زیادی از سوی جامعه کردی و ناظران سیاسی جلب کرده است. بسیاری از مردم، درخواست او برای گفتگو را گامی اساسی به سوی حل مسئله کردها و پرداختن به بحرانهای سیاسی و انسانی در منطقه میدانند. آمادگی او برای تسهیل صلح، مشروط به پاسخ مثبت دولت آنکارا، میتواند نشانهای از تغییر در چرخههای طولانی خشونت باشد.
با این حال، چالشها همچنان باقی است. پکک به عنوان یک سازمان تروریستی از سوی ترکیه، ایالات متحده و اتحادیه اروپا طبقهبندی شده و همچنان خواستار خودمختاری بیشتر برای کردهاست. مسیر انحلال پکک و مشارکت در فرآیند سیاسی ترکیه ممکن است با مقاومت از هر دو طرف مواجه گردد، حتی در حالی که صداهایی برای حل مسالمتآمیز به طور فزایندهای بلندتر میشود.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
انتقاد تند پزشکیان از غرب: شما مرد هستید که با بمب زنان و کودکان را کشتار میکنید!
-
شوهران قاتل قصاص نمیشوند؟/ واکاوی حقوقی مجازات همسرکشی در ایران
-
جزئیات تازه از ماجرای واریز یارانه آبان/ سازمان هدفمندی یارانهها: یارانه هیچکس حذف نشده است
-
جنگ اوکراین به نقطه جوش رسید/ کییف پیام هشدار گرفت؛ حملات هوایی گسترده روسیه در راه است
-
فوری؛ ممکن است امشب قطعنامه صادر نشود
-
رانا و شاهین بازار خودرو را آتش زدند
-
استقبال مولوی عبدالحمید از مسعود پزشکیان+ فیلم
-
فوری/ واریز یارانه نقدی آبان 1403+ فیلم
-
توصیه مولوی عبدالحمید به گفتوگو با آمریکا و اروپا/ گام اهل سنت برای وفاق