به گزارش اکوایران، خبرگزاری رویترز نوشت: مقامات و متحدان ایران در حال آماده شدن برای چیزی هستند که از نظر آن‌ها نتیجه‌ نامطلوب انتخابات قریب‌الوقوع ریاست‌جمهوری ایالات متحده است: بازگشت دونالد ترامپ به قدرت.

نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که ترامپ جمهوری‌خواه و کامالا هریس، معاون دموکرات رئیس‌جمهور همچنان در یک رقابت نزدیک هستند. اما مقامات ایران و متحدان منطقه‌ای آن‌ها در لبنان، عراق و یمن نگران هستند که ترامپ در 5 نوامبر پیروز شود که می‌تواند دردسرهای بیشتری را برای آن‌ها به همراه داشته باشد.

به گفته مقامات ایرانی، عربی و غربی، نگرانی اصلی ایران پتانسیل ترامپ برای امکان دادن به بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل برای حمله به سایت‌های هسته‌ای ایران، انجام ترورهای هدفمند و اعمال مجدد «سیاست فشار حداکثری» خود از طریق تشدید تحریم‌ها بر صنعت نفت ایران است.

آن‌ها پیش‌بینی می‌کنند که ترامپ که در سال‌های 2017-2021 رئیس‌جمهور بود، حداکثر فشار را بر تهران اعمال کند تا مجبور به پذیرش توافق مهار هسته‌ای با شرایط تعیین‌شده توسط خود او و اسرائیل شود.

این تغییر بالقوه در رهبری ایالات متحده می‌تواند پیامدهای گسترده‌ای برای توازن قدرت خاورمیانه داشته باشد و ممکن است سیاست خارجی و چشم انداز اقتصادی ایران را تغییر دهد.

به گفته رویترز، تحلیلگران استدلال می‌کنند که دولت بعدی ایالات متحده چه توسط هریس رهبری شود و چه ترامپ، اهرم فشار ایران تضعیف شده است - عمدتاً به دلیل کارزار نظامی یک ساله اسرائیل با هدف تضعیف متحدین ایران، از جمله حماس در غزه و حزب الله لبنان.

با این حال، مواضع ترامپ به دلیل حمایت معمول بیشتر از اسرائیل، برای ایران مضرتر تلقی می‌شود.

عبدالعزیز الساغر، رئیس اندیشکده مرکز تحقیقات خلیج فارس، گفت: «ترامپ یا شرایط بسیار سختی را برای ایران وضع خواهد کرد یا به اسرائیل اجازه خواهد داد علیه تأسیسات هسته‌ای این کشور اقدام کند. او به طور کامل از اقدام نظامی علیه ایران حمایت می‌کند.»

او به رویترز گفت: «آن روز رویایی نتانیاهو است که ترامپ را به کاخ سفید بازگرداند».

جام زهر؟

یک مقام بلندپایه ایرانی که نخواست نامش فاش شود به رویترز گفت که تهران «برای همه سناریوها آماده است. ما (برای دهه‌ها) به طور مداوم راه‌هایی برای صادرات نفت پیدا کرده‌ایم و تحریم‌های سخت‌گیرانه آمریکا را دور زده‌ایم و روابط خود را با بقیه کشورهای دنیا تقویت کرده‌ایم. هر کسی در کاخ سفید بوده است.»

اما منبع دیگری که رویترز ادعا می‌کند یک مقام ایرانی است گفت که پیروزی ترامپ «یک کابوس خواهد بود. او فشار بر ایران را افزایش خواهد داد تا اسرائیل را خشنود کند...، و اطمینان حاصل کنند که تحریم‌های نفتی به طور کامل اجرا می‌شوند.»

ترامپ در یک سخنرانی انتخاباتی در ماه اکتبر اعلام کرد که تمایلی به جنگ با ایران ندارد، اما در پاسخ به حمله موشکی ایران به اسرائیل در اول اکتبر، گفت که اسرائیل باید «ابتدا به تاسیسات هسته‌ای ایران ضربه بزند و بعد نگران بقیه چیزها باشد»..

حسن حسن، نویسنده و پژوهشگر گروه‌های اسلامی، می‌گوید: «واقعیت این است: ترامپ از نتانیاهو حمایت می‌کند و به او چراغ سبز نشان می‌دهد تا هر کاری می‌خواهد انجام دهد. ترامپ برای ایران بسیار بدتر از هریس است».

حسن خاطرنشان کرد که واشنگتن در درگیری با ایران و متحدان آن، سهم عمده‌ای از مسئولیت را به اسرائیل واگذار کرده است و اسرائیل پیشرو است. آمریکا به این اندازه درگیر است که از اسرائیل حمایت کند.»

حسن گفت: «اکنون اوضاع برای ایران بد است. جمهوری خواهان و دموکرات‌ها هر دو ایران را یک مشکل می‌دانند».

کاملا هریس

هریس در طول مبارزات انتخاباتی خود مدعی شد ایران  یک نیروی «خطرناک و بی ثبات کننده» در خاورمیانه است و گفت که ایالات متحده به امنیت اسرائیل متعهد است. او گفت که ایالات متحده با متحدان خود برای مختل کردن «رفتار تهاجمی ایران» همکاری خواهد کرد.

اما به گفته دو مقام منطقه‌ای، انتخاب مجدد ترامپ برای تهران خوشایند نخواهد بود.

اگر بخواهد تحریم‌های سخت‌گیرانه را بازگرداند، ممکن است تهران مجبور شود با توجه  به فشارهای داخلی و خارجی، مذاکره کند و توافق هسته‌ای را بپذیرد که به نفع شرایط آمریکا و اسرائیل باشد.

پیمان دفاعی آمریکا و عربستان مرتبط با برقراری روابط دیپلماتیک ریاض با اسرائیل، که اکنون در مراحل نهایی مذاکرات خود قرار دارد نیز چالش مهمی به همراه دارد.

این اتحاد تهدیدی برای تغییر موازنه قدرت منطقه‌ای با ایجاد یک جبهه متحدتر علیه ایران است که بر موقعیت و استراتژی ژئوپلیتیک آن در خاورمیانه تأثیر می‌گذارد.

معماری جدید

حسن گفت که حملات اخیر به ایران و متحدانش به طور کلی به عنوان یک موفقیت برای اسرائیل تلقی شده است. این اقدامات بینش‌هایی را در مورد اینکه یک حمله محدود به ایران ممکن است به چه شکلی باشد ارائه دادند، یک سابقه ایجاد کردند و این فرض را تغییر دادند که اقدام نظامی علیه ایران به طور اجتناب ناپذیری جرقه جنگ گسترده‌تری در خاورمیانه را خواهد زد.

یک مقام ارشد امنیتی عربی در پی حملات مرگبار اسرائیل به رهبران حزب الله و حماس گفت که تهران «دیگر نمی‌تواند نفوذ خود را از طریق متحدان منطقه‌ای خود به نمایش بگذارد».

ایران به نوبه خود دلایل زیادی برای ترس از یک دوره دیگر ترامپ دارد.

این ترامپ بود که در سال 2018 به طور یکجانبه ایالات متحده را از توافق هسته‌ای خارج کرد و دستور ترور سردار سلیمانی را صادر کرد.

ترامپ همچنین تحریم‌هایی را علیه درآمدهای صادرات نفت ایران و تراکنش‌های بانکی بین‌المللی اعمال کرد که منجر به سختی شدید اقتصادی و تشدید نارضایتی عمومی شد.

ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی ریاست‌جمهوری خود بارها ‌گفت که سیاست جو بایدن رئیس‌جمهور مبنی بر عدم اجرای دقیق تحریم‌های صادرات نفت، واشنگتن را تضعیف کرده و تهران را جسورتر کرده است.

در ماه مارس، او در مصاحبه‌ای با روزنامه اسرائیلی هیوم مدعی شد که ایران می‌تواند ظرف 35 روز به سلاح هسته‌ای دست یابد و اسرائیل - که فعالیت هسته‌ای ایران را یک تهدید موجودیتی می‌داند، اگرچه تنها سلاح‌های هسته‌ای منطقه را در اختیار دارد - در وضعیت «بسیار خطرناکی قرار می‌گیرد.»

یکی از مشاوران یک دولت عرب مدعی شد که تهران تشخیص می‌دهد که «معماری جدیدی در حال شکل‌گیری» است، اما همچنین ترامپ به رغم لفاظی‌های سخت‌گیرانه‌اش متوجه شده است که با توجه به برنامه تسریع غنی‌سازی اورانیوم، جایگزینی برای توافق با ایران وجود ندارد.

وی افزود: «ترامپ ممکن است به دنبال یک توافق هسته‌ای جدید باشد، او می‌تواند بگوید من توافق 2015 را پاره کردم، زیرا این توافق ناقص بود و آن را با یک توافق طولانی‌مدت جایگزین کردم و آن را برای «عظمت دوباره آمریکا» و حفظ منافع ایالات متحده تبلیغ کند.»

توافق 2015 طی سال‌ها فرسوده شده است، ایران سطح خلوص شکافت‌پذیر اورانیوم غنی‌شده را افزایش داده است و در صورت تمایل، زمان لازم برای گریز هسته‌ای را کاهش داده است.

ایران آنلاین، وب‌سایت خبری دولت، اعلام کرد که زمانی که ترامپ قدرت را ترک کرد، ایران بر اساس توافق غنی‌سازی را به 3.67 درصد محدود می‌کرد که بسیار کمتر از 90 درصد درجه تسلیحات است.

به گفته این رسانه اکنون، ایران «اورانیوم 60 درصدی را با سانتریفیوژهای پیشرفته IR-6 غنی‌سازی کرده است» و می‌تواند «طی چند هفته» به قابلیت هسته‌ای دست یابد... تکمیل چرخه بازدارندگی هسته‌ای بزرگترین برگ برنده ایران در برابر ترامپ است.

مقامات عربی و غربی هشدار می‌دهند که هر چه ایران بیشتر به گریز اتمی اشاره می‌کند، اسرائیل را بیشتر به حمله تحریک می‌کنند.

یک مقام غربی گفت: «اگر ترامپ دوباره قدرت را به دست گیرد، از طرح‌های اسرائیل برای حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران حمایت خواهد کرد».