به گزارش اکوایران، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا از رئیس آتی اکثریت سنای این کشور خواست تا به او اجازه انتصابات موقتی بدون رای‌گیری بدهد. این مجوز ترامپ را قادر می‌سازد تا نامزدهای خود را برای تصدی پست‌های مختلف هرچند به طور موقت، بدون تأیید سنا منصوب کند. این درخواست جنجال حقوقی در آمریکا ایجاد کرده است.

برای بررسی این جنجال حقوقی اکوایران با حمید قنبری، پژوهشگر حقوق بین الملل به گفت‌وگو پرداخته است.

حمید قنبری در بررسی ابعاد حقوقی درخواست دونالد ترامپ برای انتصابات موقتی توضیح داد که رئیس‌جمهوری آمریکا برای انتصاب مقامات عالی‌رتبه، نظیر وزرای کلیدی مانند خزانه‌داری، دفاع، امور خارجه، سفرای ایالات متحده در کشورهای مختلف و برخی مقامات قضایی، ملزم به دریافت تأیید سنا است. اما در شرایطی که سنا قادر به برگزاری جلسات بررسی این انتصابات نباشد، رئیس‌جمهوری می‌تواند از سازوکار قانونی انتصاب موقت بهره‌برداری کند و این افراد را بدون نیاز به تأیید سنا منصوب کند.

وی افزود: انتصاب موقت به‌طور معمول راهکاری است که رؤسای جمهوری برای فرار از مانع‌تراشی سنا در پیش می‌گیرند، اما طبیعتاً این موضوع خوشایند سنا نیست. این افراد معمولاً برای بازه‌ای حدود دو سال در سمت‌های خود باقی می‌مانند. از سوی دیگر، اگر سنا حتی جلسات کوتاه و محدودی برگزار کند، امکان استفاده از این سازوکار وجود ندارد؛ چرا که نمی‌توان سنا را در وضعیت تعطیل تلقی کرد.

قنبری در ادامه به سابقه تاریخی این موضوع اشاره کرد و گفت: برای نمونه، تئودور روزولت ۱۹۳ انتصاب موقت انجام داده و مدعی بود که سنا مانع‌تراشی می‌کند و بر همین اساس حق دارد از این اختیار قانونی استفاده کند.

در مورد وضعیت کنونی، وی تأکید کرد که هرچند سنا ممکن است به‌طور کلی از حزب جمهوری‌خواه و متحد ترامپ باشد، اما برخی انتصابات پیشنهادی ترامپ حتی برای خود سناتورهای جمهوری‌خواه نیز شوک‌آور بوده است؛ زیرا تصور نمی‌کردند افرادی برای سمت‌هایی معرفی شوند که هیچ تناسبی با آن پست‌ها ندارند.

قنبری با اشاره به واکنش احتمالی سنا تصریح کرد: انتظار می‌رود که سنا با این موضوع مخالفت و اعلام کند که جلسات خود را برگزار خواهد کرد. اگرچه ترامپ حمایت مردمی قابل‌توجهی دارد، اما سناتورها می‌دانند تأیید برخی افراد می‌تواند در آینده برایشان دردسرساز شود، چراکه باید پاسخگوی افکار عمومی و عملکرد این افراد باشند.

وی در پایان هشدار داد که اگر ترامپ بتواند خواسته خود را محقق کند، قدرت قوه مجریه به‌طور قابل‌توجهی افزایش خواهد یافت. چنین شرایطی تعادل قوای بین نهادهای حکومتی را بر هم می‌زند و به نفع رئیس‌جمهوری تمام می‌شود.

قنبری تأکید کرد: دموکراسی تنها به انتخابات و صندوق رأی محدود نمی‌شود. یکی از ارکان آن جلوگیری از تمرکز قدرت در دست یک قوه است. این وضعیتی که ترامپ دنبال می‌کند، ممکن است در کوتاه‌مدت تأثیرات محسوسی نداشته باشد، اما در بلندمدت می‌تواند آسیب جدی به ساختار دموکراسی وارد کند.

او همچنین به بحث‌های اخیر درباره گزینه ترامپ برای سمت دادستانی کل اشاره کرد و گفت که انتخاب این فرد، که اتهامات متعددی علیه او مطرح شده است، باعث شوک و اعتراض گسترده شده است.