به گزارش اکوایران، رئیس‌جمهور ایالات متحده، جو بایدن، و رئیس‌جمهور فرانسه، امانوئل مکرون، قرار است به‌زودی آتش‌بسی را بین گروه حزب‌الله و اسرائیل اعلام کنند. این خبر را چهار منبع ارشد لبنانی روز دوشنبه اعلام کردند.

در واشنگتن، جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، گفت: «ما به توافق نزدیک هستیم، اما تا زمانی که همه چیز قطعی نشود، هیچ چیزی نهایی نیست.»

به گزارش رویترز، دفتر ریاست‌جمهوری فرانسه نیز اعلام کرد که مذاکرات در مورد آتش‌بس پیشرفت قابل‌توجهی داشته است. در بیت‌المقدس، یک مقام ارشد اسرائیلی گفت کابینه اسرائیل روز سه‌شنبه برای تصویب توافقنامه آتش‌بس با حزب‌الله تشکیل جلسه خواهد داد.

نشانه‌های پیشرفت دیپلماتیک همراه با حملات هوایی سنگین اسرائیل به جنوب بیروت، که تحت کنترل حزب‌الله است، ادامه داشت. این حملات در چارچوب عملیات اسرائیل که از سپتامبر آغاز شده و به دنبال تقریباً یک سال درگیری مرزی شدت گرفته بود، انجام شد.

اسراییل لبنان

دفتر نخست‌وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، از اظهار نظر درباره گزارش‌هایی مبنی بر اینکه اسرائیل و لبنان بر سر متن توافق به تفاهم رسیده‌اند، خودداری کرد. اما یک مقام ارشد اسرائیلی به رویترز گفت جلسه کابینه در روز سه‌شنبه برای تأیید متن توافق برنامه‌ریزی شده است.

دنی دنون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، اعلام کرد اسرائیل طبق هر توافقی توانایی انجام حملات در جنوب لبنان را حفظ خواهد کرد. لبنان پیش‌تر با هرگونه متنی که چنین حقی را به اسرائیل بدهد مخالفت کرده بود.

در همین حال متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، گفت اختلافات میان دو طرف به‌طور قابل‌توجهی کاهش یافته است، اما هنوز گام‌هایی وجود دارد که برای رسیدن به توافق باید برداشته شود.

او گفت: «اغلب مراحل پایانی یک توافق، سخت‌ترین قسمت آن است، زیرا دشوارترین مسائل برای آخر باقی می‌مانند. ما نهایت تلاش خود را انجام می‌دهیم.»

هدف دیپلماسی، پایان دادن به درگیری‌هایی است که بین حزب‌الله گره مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران و اسرائیل در اکتبر ۲۰۲۳ و در موازات جنگ اسرائیل با گروه حماس در غزه آغاز شد. این درگیری‌ها در لبنان طی دو ماه گذشته به‌طور چشمگیری تشدید شده است.

در بیروت، الیاس بوصعب، نایب رئیس مجلس لبنان، به رویترز گفت: «هیچ مانع جدی برای شروع اجرای آتش‌بس پیشنهادی ایالات متحده با اسرائیل باقی نمانده است، مگر اینکه نتانیاهو نظر خود را تغییر دهد.»

او افزود این پیشنهاد شامل خروج نظامی اسرائیل از جنوب لبنان و استقرار نیروهای ارتش لبنان در منطقه مرزی، که مدت‌ها پایگاه حزب‌الله بوده است، ظرف ۶۰ روز خواهد بود.

او همچنین گفت که یک نقطه اختلاف در مورد نظارت بر اجرای آتش‌بس طی ۲۴ ساعت گذشته با توافق بر سر تشکیل کمیته‌ای متشکل از پنج کشور از جمله فرانسه و به ریاست ایالات متحده حل شده است.

حملات به بیروت

با وجود پیشرفت‌های دیپلماتیک، درگیری‌ها شدت گرفته است. در آخر هفته، اسرائیل حملات هوایی قدرتمندی را انجام داد که یکی از آن‌ها حداقل ۲۹ نفر را در مرکز بیروت کشت، در حالی که حزب‌الله در یکی از بزرگ‌ترین حملات راکتی خود، ۲۵۰ راکت به اسرائیل شلیک کرد.

اسراییل لبنان

در بیروت، حملات هوایی اسرائیل بخش‌های بیشتری از جنوب بیروت که تحت کنترل حزب‌الله است را در روز دوشنبه تخریب کرد و ابرهای غبار و آوار را بر فراز پایتخت لبنان پخش کرد.

وزارت بهداشت لبنان اعلام کرد حملات اسرائیل در روز دوشنبه ۳۱ نفر را کشته و ۶۲ نفر را در سراسر کشور زخمی کرده است. بر اساس گزارش این وزارتخانه، طی یک سال گذشته بیش از ۳,۷۵۰ نفر کشته و بیش از یک میلیون نفر مجبور به ترک خانه‌های خود شده‌اند. این آمار میان غیرنظامیان و نظامیان تمایزی قائل نمی‌شود.

اسرائیل ضربات شدیدی به حزب‌الله وارد کرده و حسن نصرالله، رهبر آن و دیگر فرماندهان ارشد را کشته و خسارات گسترده‌ای در مناطقی از لبنان که تحت نفوذ این گروه هستند وارد کرده است.

اسرائیل می‌گوید که عملیات نظامی‌اش به منظور بازگشت ده‌ها هزار اسرائیلی به خانه‌هایی است که به دلیل حملات حزب‌الله از آن‌ها تخلیه شده‌اند. حزب‌الله این حملات را پس از حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به رهبری حماس علیه اسرائیل آغاز کرد که جنگ غزه را شعله‌ور کرد.

حملات حزب‌الله ۴۵ غیرنظامی را در شمال اسرائیل و بلندی‌های جولان و حداقل ۷۳ سرباز اسرائیلی را در شمال اسرائیل، بلندی‌های جولان و نبردهای جنوب لبنان کشته است.

بی‌اعتمادی به توافق

دولت بایدن، که در ژانویه از قدرت کنار می‌رود، بر دیپلماسی برای پایان دادن به درگیری لبنان تأکید کرده است، در حالی که تمام مذاکرات برای توقف جنگ موازی در غزه متوقف شده است.

اسراییل لبنان

فرستاده آمریکا به خاورمیانه، برت مک‌گورک، روز سه‌شنبه در عربستان سعودی خواهد بود تا درباره استفاده از آتش‌بس احتمالی لبنان به عنوان کاتالیزوری برای پایان دادن به درگیری‌های غزه گفتگو کند.

دیپلماسی درباره لبنان بر بازگرداندن آتش‌بس بر اساس قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متمرکز شده است که به جنگ بزرگ قبلی حزب‌الله و اسرائیل در سال ۲۰۰۶ پایان داد.

این قطعنامه، حزب‌الله را ملزم می‌کند که نیروهای خود را ۳۰ کیلومتر از مرز اسرائیل به عقب و پشت رودخانه لیتانی ببرد و ارتش لبنان را در منطقه مرزی مستقر کند.

اسرائیل و حزب‌الله یکدیگر را به عدم اجرای این قطعنامه در گذشته متهم کرده‌اند. اسرائیل می‌گوید آتش‌بس جدید باید به این کشور اجازه دهد که هرگونه نیروی حزب‌الله یا سلاحی را که در جنوب رودخانه باقی می‌ماند، هدف قرار دهد.

یک توافق ممکن است شکاف‌هایی را در دولت راست‌گرای نتانیاهو آشکار کند. ایتامار بن‌گویر، وزیر امنیت ملی راست افراطی، گفت اسرائیل باید جنگ را تا «پیروزی مطلق» ادامه دهد. او خطاب به نتانیاهو در شبکه اجتماعی ایکس گفت: «برای توقف این توافق هنوز دیر نشده است!»