به گزارش اکوایران، به گفته رویترز، صدها رزمجوی عراقی عضو محور مقاومت روز دوشنبه برای کمک به دولت سوریه در مبارزه با شورشیانی که هفته گذشته حلب را تصرف کردند، وارد سوریه شدند. با این حال، طبق ادعای این منابع، حزب‌الله لبنان فعلاً برنامه‌ای برای پیوستن به آنها ندارد.

شبکه گروه‌های عضو محور مقاومت  در منطقه، که با پشتیبانی نیروی هوایی روسیه همراه است، نقشی اساسی در موفقیت نیروهای طرفدار دولت سوریه در سرکوب نیروهایی که در سال ۲۰۱۱ علیه بشار اسد قیام کردند، ایفا کرده است.

اما این ائتلاف پس از پیشروی برق‌آسای هفته گذشته شورشیان در شمال غرب سوریه، با آزمونی جدید روبه‌رو است؛ به‌ویژه با تمرکز روسیه بر جنگ در اوکراین و تضعیف رهبری حزب‌الله در پی جنگ اخیر با اسرائیل که هفته گذشته به آتش‌بس انجامید.

تصرف ناگهانی حلب توسط گروه‌های مسلح مخالف اسد بزرگ‌ترین موفقیت نیروهای ضد اسد در سال‌های اخیر است. نیروهای دولتی از زمان تصرف این شهر که در آن زمان بزرگ‌ترین شهر سوریه بود، در جریان محاصره‌ای در سال ۲۰۱۶ که یکی از نقاط عطف مهم جنگ به شمار می‌رفت، کنترل کامل آن را در اختیار داشتند. این جنگ تاکنون صدها هزار کشته برجای گذاشته است.

رئیس گروه اصلی مخالفان سوریه در خارج از کشور، هادی البحرة، به رویترز گفت که شورشیان توانستند شهر را به سرعت تصرف کنند زیرا حزب‌الله و دیگر گروه‌های مورد حمایت ایران درگیر جنگ با اسرائیل بودند.

او افزود که از سال گذشته آماده‌سازی‌هایی برای حمله به حلب انجام شده بود، اما این عملیات به دلیل جنگ در غزه به تعویق افتاده بود.

شورش سوریه

دلائل پیشروی شورشیان 

جنگ داخلی سوریه از سال ۲۰۲۰ در حالت ثابت قرار داشت، به‌طوری که اسد کنترل بیشتر مناطق و تمام شهرهای بزرگ را در اختیار داشت. شورشیان همچنان یک منطقه کوچک در شمال غرب در اختیار داشتند، نیروهای مورد حمایت ترکیه نوار باریکی در امتداد مرز شمالی کنترل می‌کردند و نیروهای کرد تحت حمایت آمریکا منطقه‌ای در شمال شرق در اختیار داشتند.

هرگونه تشدید طولانی‌مدت جنگ در سوریه خطر بی‌ثباتی بیشتر در منطقه‌ای را دارد که از درگیری‌های غزه و لبنان متأثر شده است، در حالی که میلیون‌ها سوری آواره شده‌اند و قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی از نیروهای رقیب در این کشور حمایت می‌کنند.

به ادعای رویترز، منابع عراقی و سوری تأیید کردند که تعداد بیشتری از جنگجویان عراقی مورد حمایت جمهوری اسلامی به سوریه اعزام شده‌اند. وزیر امور خارجه ایران گفت تهران «هر حمایتی که لازم باشد ارائه خواهد داد» و به گفته او «گروه‌های مقاومت» به کمک اسد خواهند آمد.

دو منبع امنیتی عراقی گفتند که دست‌کم ۳۰۰ جنگجو، عمدتاً از گروه‌های بدر و نجباء عراق، اواخر روز یکشنبه با استفاده از یک جاده خاکی برای اجتناب از گذرگاه رسمی مرزی، وارد سوریه شدند و افزودند که هدف آنها دفاع از یک زیارتگاه شیعه است.

یک منبع ارشد نظامی سوری اعلام کرد که جنگجویان در گروه‌های کوچک عبور کرده‌اند تا از حملات هوایی جلوگیری شود. این منبع افزود: «این نیروهای تازه‌نفس برای کمک به هم‌رزمان ما در خطوط مقدم در شمال اعزام شده‌اند.»

رئیس نیروهای بسیج مردمی عراق، که شامل گروه‌های بزرگ شبه‌نظامی شیعه همسو با ایران است، گفت که هیچ گروهی تحت نظارت این سازمان وارد سوریه نشده و آنها خارج از عراق فعالیت نمی‌کنند.

در همین حال، سخنگوی گروه مسلح عراقی کتائب حزب‌الله که همسو با جمهوری اسلامی ایران است، روز دوشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که این گروه «تهاجم گروه‌های جنایتکار علیه سوریه» را از نزدیک رصد می‌کند، اما هنوز تصمیمی برای اعزام نیروها نگرفته است.

حزب‌الله لبنان، که مدت‌ها قدرتمندترین نیروی تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران در میدان نبرد و کلیدی در ائتلاف نظامی اسد در سوریه بوده است، هنوز برای مداخله وارد نشده و به دلیل درگیری شدید با اسرائیل آماده اعزام نیرو نیست.

حزب الله لبنان

یکی از این منابع گفت که حزب‌الله افسران ارشد مسئول عملیات در حلب را از شمال سوریه خارج کرده تا در جنگ زمینی علیه اسرائیل که تا آتش‌بس هفته گذشته ادامه داشت، کمک کنند. دو منبع دیگر، یکی لبنانی و دیگری سوری، گفتند که حزب‌الله نیروهای خود را در اواسط اکتبر، زمانی که درگیری‌ها با اسرائیل شدت گرفت، از سوریه عقب کشید.

کشورهای عربی و واشنگتن تضعیف حزب‌الله را فرصتی بالقوه برای جدا کردن اسد از ائتلاف با جمهوری اسلامی ایران می‌دانند. منابع به رویترز گفتند که امارات متحده عربی و ایالات متحده در حال بررسی امکان رفع تحریم‌ها علیه اسد هستند اگر او وابستگی خود به تهران را کاهش دهد. پیشروی شورشیان ممکن است این موضوع را پیچیده کند، زیرا ممکن است اسد را به اتکا بیشتر به حمایت جمهوری اسلامی سوق دهد.

حملات مرگبار

در همین حال روسیه، که ورودش به درگیری در سال ۲۰۱۵ توازن نظامی را به طور قاطع به نفع اسد تغییر داد، همچنان از او حمایت می‌کند و به گفته کرملین، در حال تحلیل اوضاع میدانی است.

روز یکشنبه، طبق گزارش وبلاگ‌نویسان نظامی روسی، مسکو فرمانده نیروهای خود در سوریه را برکنار کرد.

دولت سوریه همچنین اعلام کرد که نیروهای هوایی سوری و روسی در حال حمله به مواضع شورشیان در مناطق روستایی شرق شهر حلب هستند.

سازمان امدادرسانی کلاه‌سفیدها و ساکنان مناطق تحت کنترل شورشیان در شمال سوریه اعلام کردند که هواپیماهای جنگی مناطق مسکونی شهر حلب و یک اردوگاه آوارگان در استان ادلب را هدف قرار داده‌اند که در نتیجه آن هفت نفر، از جمله پنج کودک، کشته شدند.

دولت سوریه اعلام کرد که نیروهای نظامی در حال تأمین امنیت رشته‌ای از شهرهایی هستند که روز یکشنبه از شورشیان بازپس گرفته شده‌اند. این شهرها در امتداد خط مقدم شمال شهر حماه قرار دارند، شهری مهم که بین حلب و دمشق واقع شده است. تلویزیون دولتی اعلام کرد که گلوله‌باران شورشیان در حماه، روز دوشنبه سه نفر را به قتل رساند.

شورش سوریه

دولت سوریه همچنین گفت که صدها شورشی را در روزهای اخیر کشته است، اما رویترز نمی‌تواند به طور مستقل این ادعا را تأیید کند.

شورشیانی که در استان‌های حلب، ادلب و حماه در شمال غرب سوریه می‌جنگند، شامل گروه‌های جریان اصلی مورد حمایت ترکیه و همچنین گروه اسلام‌گرای هیئت تحریر الشام، شاخه سابق القاعده در سوریه، هستند.

یک مقام ترک به رویترز گفت که ترکیه اجازه‌ای برای حمله شورشیان نداده است و هیئت تحریر الشام از ترکیه دستور نمی‌گیرد.

وزیران خارجه ترکیه و جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه درباره درگیری‌ها در سوریه گفتگو کردند. وزیر خارجه ترکیه، هاکان فیدان، گفت که پیشروی شورشیان نمی‌تواند با مداخله خارجی صورت گرفته باشد و از مخالفان سوری خواست که سازش کنند.

در همین حال یک سخنگوی ارتش اسرائیل گفت که این کشور اجازه نخواهد داد جمهوری اسلامی ایران از درگیری‌های سوریه برای انتقال سلاح به حزب‌الله استفاده کند.

خبرگزاری رسمی آناتولی ترکیه گزارش داد که ارتش ملی سوریه مورد حمایت ترکیه، شهر تل رفعت را از شبه‌نظامیان کرد ی‌پ‌گ گرفته و در حال پیشروی در مناطق بیرونی این منطقه است.

منابع شورشی و یک ساکن حلب گفتند که گروه کرد ی‌پ‌گ در حال ترک مواضع خود در محله شیخ مقصود این شهر است و این اقدام بر اساس توافقی با نیروهای شورشی صورت گرفته است.