پیشروی سریع در خاک اوکراین؛ پوتین چگونه به استقبال ترامپ میرود؟
اکوایران: شواهد فزایندهای نشان میدهد که روسیه پیش از انتخابات ایالات متحده در ۵ نوامبر، حملات خود به اوکراین را تشدید کرده است.
به گزارش اکوایران، شواهد فزایندهای نشان میدهد که روسیه پیش از انتخابات ایالات متحده در ۵ نوامبر، حملات خود به اوکراین را تشدید کرده است؛ اقدامی که ممکن است با هدف تقویت جریانهای انزواطلب حامی دونالد ترامپ انجام شده باشد. به نظر میرسد این استراتژی پیش از مراسم تحلیف ترامپ در ۲۰ ژانویه نیز شدت گرفته است.
وزارت دفاع بریتانیا اعلام کرده است: «نوامبر پنجمین ماه متوالی بود که نیروهای روسی افزایش تلفات ماهانه را تجربه کردند»، و اوکراین تخمین زده که ۴۵,۶۸۰ سرباز روسی در این ماه کشته یا زخمی شدهاند.
به گزارش الجزیره، ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین تخمین زده است که تلفات روسیه در سپتامبر ۳۸,۱۳۰ نفر و در اکتبر ۴۱,۹۸۰ نفر بوده است.
این افزایش تلفات ناشی از حملات مداوم زمینی روسیه، با وجود هزینههای سنگینی که برای آنها داشته است، مؤسسه مطالعات جنگ (ISW)، یک اندیشکده مستقر در واشنگتن، برآورد کرده است که پیشرویهای روزانه روسیه در خاک اوکراین به طور متوسط ۲۲ کیلومتر مربع در اکتبر و ۲۷ کیلومتر مربع در نوامبر بوده است.
این مؤسسه اعلام کرد: «نیروهای روسی در دورهای از عملیاتهای تهاجمی فشرده در سپتامبر، اکتبر و نوامبر ۲۰۲۴ حدود ۱۲۵,۸۰۰ نفر تلفات دادهاند و در مقابل ۲,۳۵۶ کیلومتر مربع از خاک اوکراین را تصرف کردهاند.»
این ارقام بسیار فراتر از توانایی جذب نیروی جدید توسط روسیه است، که مقامات آمریکایی آن را حدود ۲۵,۰۰۰ تا ۳۰,۰۰۰ نفر در ماه تخمین میزنند. حملات هوایی روسیه نیز روند افزایشی مشابهی را نشان میدهد.
ویکتوریا ودویچنکو، مدیر برنامه در مرکز استراتژیهای دفاعی اوکراین و پژوهشگر مرکز ژئوپلیتیک دانشگاه کمبریج، به الجزیره گفت: «از سپتامبر تا نوامبر ۲۰۲۴، دشمن بیش از ۶,۰۰۰ پهپاد و موشک را در حملات هوایی به اوکراین استفاده کرده است.» این میزان سه برابر تعداد استفادهشده از ژوئن تا آگوست ۲۰۲۴ و چهار برابر تعداد استفادهشده از سپتامبر تا نوامبر ۲۰۲۳ است.
به باور ودویچنکو، روسیه پیش و پس از انتخابات، کارزارهای اطلاعاتی خود را نیز برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی ایالات متحده تشدید کرده است.
در روز انتخابات، نیروهای کره شمالی در منطقه کورسک روسیه وارد نبرد شدند، که نشان میدهد روسیه به منابع جدید نیروی انسانی دسترسی پیدا کرده است.
وقتی جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، به شکست کامالا هریس، معاون خود و نامزد دموکراتها، واکنش نشان داد و اجازه استفاده اوکراین از تسلیحات آمریکایی برای حمله به عمق خاک روسیه را صادر کرد، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در پاسخ موشک بالستیک اورشنیک را به سمت اوکراین شلیک کرد.
با این حال، به نقل از نیویورک تایمز و مقامات آمریکایی، والری گراسیموف، رئیس ستاد کل نیروهای روسیه، به همتای آمریکایی خود اعلام کرد که این شلیک «مدتها پیش از تصمیم دولت بایدن برای اجازه استفاده اوکراین از موشکهای اتکمز برنامهریزی شده بود».
پوتین اما توانست اینگونه وانمود کند که ایالات متحده مسبب تحریک روسیه و طولانیشدن جنگ است.
این پیامها، همانطور که حامیان او نیز اذعان دارند، به نفع کارزار ترامپ تمام شد.
دمتریس اندرو گریمس، افسر سابق نیروی دریایی ایالات متحده، خلبان و دیپلماتی که از ترامپ حمایت میکند گفت رئیسجمهور ترامپ به دنبال صلح و پایان دادن به «جنگهای بیپایانی است که به نفع نخبگان هستند»
او به الجزیره گفت: «مردم آمریکا با انتخاب ترامپ به وضوح نشان دادند که خواهان صلح و پایان دادن به تأمین مالی جنگ اوکراین توسط ایالات متحده هستند، که منعکسکننده نگرانیهای فزاینده درباره دخالت طولانیمدت است.»
ویکتوریا ودویچنکو از مرکز استراتژیهای دفاعی اوکراین گفت: «از زمان انتخابات، موضوع مذاکرات در رسانههای خارجی به شدت مورد توجه قرار گرفته است. اما روسیه هیچ نشانهای مبنی بر آمادگی برای مذاکره نشان نمیدهد زیرا هنوز حاضر به چشمپوشی از هیچچیز نیست.»
تشدید حملات توسط روسیه
به نظر میرسد روسیه اکنون حملات خود را شدت بخشیده و روی تاکتیکهایی که به پیروزی ترامپ کمک کرد، سرمایهگذاری میکند.
اوکراین تلفات روسیه را در هفته اول دسامبر حداقل ۱۱,۰۰۰ نفر تخمین زده است، در حالی که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، تعداد پهپادها، موشکها و بمبهای هدایتشونده روسی را در همین هفته بیش از ۹۰۰ مورد اعلام کرده است.
پوتین شرایط خود را برای مذاکرات در ژوئن اعلام کرد.
او به مقامات وزارت خارجه گفت: «نیروهای اوکراینی باید به طور کامل از جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک، و مناطق خرسون و زاپروژیا عقبنشینی کنند،» نام بردن از چهار منطقهای که ارتشهایش بخشی از آنها را با زور اشغال کردهاند.
پوتین افزود: «به محض اینکه کییف اعلام کند آماده پذیرش این تصمیم است و همچنین رسماً اطلاع دهد که از برنامههای خود برای پیوستن به ناتو صرفنظر میکند، طرف ما دستور آتشبس و آغاز مذاکرات را صادر خواهد کرد.»
برنامه پیروزی زلنسکی
از سوی دیگر، زلنسکی طرحی برای «پیروزی» ارائه کرده است که شامل تأمین تسلیحات بیشتر برای اوکراین و عضویت بیقیدوشرط در ناتو برای تضمین امنیت این کشور است.
در مصاحبهای با اسکای نیوز در ۳۰ نوامبر، او به نظر میرسید که موضعی سازشکارانه اتخاذ کرده باشد و خواستار عضویت در ناتو فقط برای مناطق آزاد اوکراین شد.
کییِر گایلز، کارشناس اوراسیا در اندیشکده چتم هاوس مستقر در لندن، گفت: «زلنسکی میگفت راههایی برای پایان فوری به این درگیری وجود دارد اگر عضویت فوری ناتو برای مناطق آزاد اوکراین تضمین شود و با مناطق اشغالشده بعداً برخورد شود.»
گایلز افزود: «اما زلنسکی میگوید: «هیچکس چنین پیشنهادی به ما نداده است.» او میداند که این موضوع عملی نیست زیرا ناتو کارها را سریع یا حتی بهموقع انجام نمیدهد، حتی بدون مخالفت آمریکا و آلمان. بنابراین، آنچه زلنسکی انجام داد، نشان دادن عدم اراده سیاسی ناتو و ائتلاف حامیان برای رسیدن به یک راهحل عملی برای این درگیری بود.»
نظر مردم اوکراین
بر اساس نظرسنجی منتشرشده در این هفته، اکثر اوکراینیها ترجیح میدهند به جنگ ادامه دهند.
مرکز «نیو یوروپ» مستقر در کییف، پس از نظرسنجی سالانه خود در دسامبر، اعلام کرد: «۶۴.۱ درصد از اوکراینیها معتقدند که مذاکره با روسیه بیفایده است مگر اینکه اوکراین ضمانتهای امنیتی واقعی از غرب دریافت کند.» این مرکز افزود: «این استدلال وجود دارد که روسیه پس از یک توقف کوتاه، جنگ را دوباره آغاز خواهد کرد.»
آیا ترامپ میتواند از اوکراین حمایت نکند؟
برخی ناظران معتقدند که ترامپ پیشتر باعث از دست رفتن ابتکار عمل اوکراین در میدان نبرد پس از ضدحمله سال 2023 شده است. در پاییز گذشته، او فشار زیادی به اعضای جمهوریخواه کنگره وارد کرد تا کمکهای نظامی 60.4 میلیارد دلاری به اوکراین را رد کنند و موفق شد که آن را به مدت شش ماه به تأخیر بیاندازد.
کیر گایلز، کارشناس اوراسیا در چتم هاوس، اندیشکده مستقر در لندن، میگوید: «اگر به الگوی پیشرویهای کند و تدریجی روسیه نگاه کنید، به نظر میرسد که این پیشرویها پس از آن آغاز شد که اوکراینیها به دلیل کمبود کمکها و نبود تجهیزات، قادر به دفاع از خود نبودند.»
اوکراین در فوریه امسال به دلیل برتری سلاح روسیه در وضعیت تدافعی قرار داشت. گایلز افزود: «دولت ترامپ به دنبال یک آتشبس سریع است نه چیزی که درازمدت باشد. به همین دلیل احتمال دارد که پس از به قدرت رسیدن ترامپ، کمکها به سرعت معلق یا به طور کامل لغو شود.»
چند روز پیش، ترامپ به انبیسی، گفت که اوکراین باید «احتمالاً» برای کاهش کمکهای ایالات متحده آماده شود. مایکل جرستاد، تحلیلگر جنگهای زمینی در موسسه مطالعات استراتژیک بینالمللی (IISS) در لندن، گفت: «اوکراین به طور کامل به ایالات متحده وابسته است، بنابراین اگر به هر دلیلی کمکها کاهش یابد، پیامدهای عمدهای خواهد داشت. احتمالاً اوکراین باید سرزمینهای بیشتری را واگذار کند.»
با این حال، برخی ناظران نظر متفاوتی دارند. اولکساندر دانیلوک، پژوهشگر موسسه خدمات متحد سلطنتی (RUSI) در کییف، گفت که تنها 11.5 میلیارد دلار از 60 میلیارد دلار کمکهای ایالات متحده برای خرید تجهیزات برای اوکراین اختصاص یافته بود و او معتقد است که اوکراین تاکنون با دست بسته معجزه کرده است.
در صورتی که ترامپ از اوکراین پشتیبانی نکند و فشار بیشتری به زلنسکی وارد کند تا وارد مذاکرات شود، مینا آلاندر، پژوهشگر موسسه امور بینالملل فنلاند (FIIA) امیدوار است که اروپا بتواند جای خالی را پر کند. کشورهای شمالی اروپا (دانمارک، فنلاند، نروژ و سوئد) مجموعاً 35 میلیارد دلار کمک به اوکراین وعده دادهاند که بیشتر از سطح حمایت فعلی آلمان است.
اما در برخی زمینهها، اوکراین بدون جایگزین خواهد ماند. هانا اولوفسون، سخنگوی اتحادیه پیمانکاران دفاعی سوئد (SOFF) گفت: «در برخی از بخشهای بازار مانند پهپادهای ارتفاع متوسط، موشکهای بالستیک تاکتیکی و راکتهای توپخانهای برد بلند، در حال حاضر هیچ راهحل اروپایی در بازار وجود ندارد.»
اینکه اروپا چه میکند، بسیاری از کشورهای قاره را نگران کرده است. حتی دولت بایدن نیز هیچ برنامهای برای مواجهه با این بحران نداشت.
کیر گایلز گفت: «ای کاش یک استراتژی متحد وجود داشت.» او ادامه داد: «واضح است که ایالات متحده هیچگاه به پیروزی اوکراین علاقهمند نبوده است، زیرا این به معنای شکست روسیه نیز میبود و دولت کنونی بیشتر نگران پیامدهای شکست روسیه است تا ویرانی اوکراین.»
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
بورس آماده پایان محدودیت دامنه نوسان است؟
-
طلا و سکه چه مسیر قیمتی را طی میکند؟/ سکه ضرب 86 به حراج رفت
-
سفر غیرمنتظره بلینکن به بغداد؛ پای تهران در میان است؟
-
بزرگترین مداخله خارجی آنکارا از زمان امپراتوری عثمانی؛ ترامپ رویای منطقهای اردوغان را محقق میکند؟
-
رقابت ترکیه با آمریکا و روسیه برای تبدیل شدن به بازیگر اصلی در آینده سوریه
-
یکسوم ایرانیان زیر خط فقر/ زنگ خطر ترک تحصیل در مناطق محروم
-
آخرین مهلت برای مشمولان جامانده از سهام عدالت/ سهامداران عدالت مراقب کلاهبرداران باشند
-
خطونشان آنکارا برای تهران، مسکو و تلآویو از دمشق
-
درسهای اسپانیا برای بقیه اروپا / ماتادورها چگونه بهترین اقتصاد 2024 جهان شدند؟