ترامپ با دسیسه بیبی علیه تهران همراه میشود؟
اکوایران: رهبران اسرائیل تأکید دارند که حضور نظامی در منطقه حائل موقتی بوده، اما این امر بستگی زیادی به این دارد که چه کسی کنترل سوریه را به دست میگیرد.
به گزارش اکوایران، به نظر میرسد اسرائیل امیدوار است حمایت آمریکا را علیه برنامه هستهای ایران به دست اورده و همچنین نفوذ بیشتری در مناطقی تحت کنترل شورشیان سوریه دست یابد.
به نوشته بن کاسپیت، تحلیلگر المانیتور، آنچه در ابتدا تسلط سریع اسرائیل بر منطقه غیرنظامی حائل میان اسرائیل و سوریه و یک پایگاه استراتژیک در جبلالشیخ در سمت سوری بلندیهای جولان بود، اکنون به حضوری سنگین تبدیل شده که شامل برنامههایی برای تسلط بر مواضع جدید است.
یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل اظهار داشت: «به دلیل وقایع سوریه، تسلط ما بر جبلالشیخ اهمیت امنیتی عظیمی داشته و باید اطمینان حاصل کنیم که سربازان حتی در شرایط آبوهوایی نامساعد بتوانند در منطقه باقی بمانند».
یک منبع ارشد نظامی اسرائیل به المانیتور گفت سربازان اسرائیلی در فاصله ۳۰ کیلومتری دمشق مستقر هستند و تا زمانی که تهدید مرزی علیه اسرائیل برطرف نشود، عقبنشینی نخواهند کرد. این روند ممکن است «بین چهار روز تا چهار سال» طول بکشد.
برنامه هستهای ایران در مرکز توجه اسرائیل
از سوی دیگر، همراهان بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل از «فرصتی بینظیر» برای اقدام علیه برنامه هستهای ایران صحبت میکنند. یک منبع ارشد دیپلماتیک این رژیم با اشاره به حمله ۲۶ اکتبر اسرائیل به ایران مدعی شدنیروی هوایی اسرائیل آسیب جدی وارد کرده است. او افزود: «اعتماد به نفس اسرائیل و ارتش آن پس از کامبک خیرهکننده پسا ۷ اکتبر سر به فلک کشیده است». این منبع، در گفتوگو با کاسپیت با اشاره به حملات به حزبالله و محور مقاومت و همچنین روی کار آمدن دولت جمهوریخواه در واشنگتن ادعا کرد: «گزینه حمله نظامی به سایتهای هستهای ایران اکنون در حال پیشرفت است».
نشانههایی از امکان چنین عملیاتی پیش از حمله ۲۶ اسرائیل شده بود. یک منبع نظامی این رژیم اظهار داشت: «ناگهان متوجه شدیم که بدون نگرانی یا صحبت درباره حزبالله و ۱۵۰ هزار موشک آن به عنوان مانع اصلی چنین حملهای، در حال برنامهریزی برای حملهای هستیم. این قبلاً قابلتصور نبود».
روز پنجشنبه، والاستریت ژورنال ادعا کرد که اعضای تیم انتقالی دونالد ترامپ بر این باورند که او به حمله نظامی علیه برنامه هستهای ایران فکر میکند تا مانع عبور ایران از آستانه هستهای شود.
به نظر میرسد، اسرائیل تقریباً همان شور و شوقی را دارد که پس از شکست ارتشهای مصر، سوریه و اردن در جنگ ششروزه ۱۹۶۷ تجربه کرد. نزدیکان نتانیاهو درباره حمله احتمالی به ایران پیش یا بلافاصله پس از مراسم تحلیف ترامپ در ۲۰ ژانویه و همچنین درباره پایان جنگ غزه و آغاز عادیسازی رسمی عربستان-اسرائیل سخن میگویند. یکی از نزدیکان نخستوزیر اسرائیل به المانیتور گفت: «همه اینها یکباره رخ میدهد؛ این یک حمله برقآساست».
عزم اسرائیل برای نابودی ارتش سوریه
از زمانی که شورشیان کنترل سوریه را به دست گرفتند، اسرائیل میگوید که حدود ۵۰۰ هدف در این کشور را مورد حمله قرار داده، ۱۸۰۰ بمب دقیقاً هدایتشده رها کرده، تقریباً نیمی از نیروی هوایی اسد، بخش عمدهای از تانکها و قابلیتهای موشکی آن، ۸۰ درصد سیستمهای دفاع هوایی، تمام پهپادهای انفجاری و ۹۰ درصد سیستمهای راداری آن و همچنین تسلیحات شیمیایی باقیمانده در سوریه را نابود کرده است.
یک مقام ارشد دفاعی اسرائیل گفت: «برتری ما این بود که این اطلاعات از طریق دههها کار دقیق به دست آمد. دیگر سوریه یک نیروی نظامی قابلتوجه نداشته و این تحولی تاریخی است که با ضربهای که حزبالله متحمل شد و نابودی تقریباً کامل حماس همراه است. این واقعیت که همه اینها با بزرگترین فاجعهای تاریخ اسرائیل آغاز شد، تقریباً غیرقابلتصور است».
همراهی ترامپ با حمله به ایران
به نوشته کاسپیت، حمله احتمالی به ایران یکی از محورهای اصلی گفتگوهای اخیر نتانیاهو و نمایندگانش با ترامپ بوده است. اما همه در اسرائیل نسبت به این موضوع خوشبین نیستند. یک دیپلمات باسابقه اسرائیلی گفت: «نباید فراموش کنیم که ترامپ یک تاجر است. او به معاملات، سود و فرصتهای تجاری تمایل دارد و ترجیح میدهد توافق هستهای دیگری را دنبال کند که به او اجازه دهد بر حوزههایی که برایش مهمتر است تمرکز کرده و درگیر جنگ دیگری نشود».
برخی نیز به یاد دارند که ترامپ در اواخر دوره قبلی خود پیشنهاد حمله به سایتهای هستهای ایران را داد، اما ظاهراً توسط ژنرالهایش متوقف شد. یک منبع دیپلماتیک اسرائیلی افزود: «مسئله این است که ترامپ غیرقابلپیشبینی و ناپایدار بوده و آنچه امروز میگوید، لزوماً فردا درست نخواهد بود. ما تلاش میکنیم او را متقاعد کنیم که حمله آمریکا یا حداقل حمایت آمریکا از حمله اسرائیل بهترین راهحل برای مشکل هستهای ایران بوده و در میانمدت و بلندمدت نیز مؤثرترین و کمبهاترین اقدام است».
در حال حاضر، اسرائیل بر سوریه متمرکز شده است. نیروی هوایی اسرائیل به حملات خود به گذرگاههای مرزی بین سوریه و لبنان ادامه میدهد تا اطمینان حاصل شود که هیچیک از تسلیحات و مهمات باقیمانده سوریه به حزبالله در لبنان نمیرسد.
شیخ موفق طریف، رهبر جامعه ۱۵۰ هزار نفری دروزیهای اراضی اشغالی در گفتگویی با نتانیاهو پیشنهاد داد که اسرائیل فعلاً روستاهای دروزی در سمت سوری بلندیهای جولان را در اختیار خود نگه دارد. خود دروزیها، از جمله کسانی که در بلندیهای جولان اراضی اشغالی زندگی میکنند، نگران تسلط شورشیان بر سوریه هستند.
در حالی که رهبری اسرائیل حضور نظامی خود را در مناطق گستردهای از غرب سوریه دیگر موقتی تعریف کرده، هر کسی که با خاورمیانه آشنا باشد، میداند که موقتی اغلب به دائمی تبدیل میشود.
این تحولات چشمگیر همچنین بر آتشبس میان اسرائیل و حزبالله تأثیر گذاشته است. یک منبع ارشد نظامی اسرائیلی گفت: «آتشبس برقرار است. حزبالله وخامت وضعیت خود را درک میکند؛ آنها حضور قوی که در سوریه داشتند را از دست دادهاند و حامی بزرگشان در تهران نیز مشغول مسائل خویش است».
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
سفر غیرمنتظره بلینکن به بغداد؛ پای تهران در میان است؟
-
آخرین مهلت برای مشمولان جامانده از سهام عدالت/ سهامداران عدالت مراقب کلاهبرداران باشند
-
پیش بینی بورس فردا 25 آذر ماه 1403/ از یکشنبه سیاه تا شنبه سبز در بازار بورس اوراق بهادار تهران
-
ایران خودرو اتفاق پیکان را برای «ری را» تکرار کرد / متقاضیان «ری را» سوپرایز شدند
-
کدام استانها فردا تعطیل شدند؟/ تعطیلی تهران در دقیقه ۹۰
-
بزرگترین مداخله خارجی آنکارا از زمان امپراتوری عثمانی؛ ترامپ رویای منطقهای اردوغان را محقق میکند؟
-
مصر، ششمین مقصد رئیسجمهوری/ دیدار قریبالوقوع پزشکیان و اردوغان
-
ایران، چین، اوکراین و ناتو؛ ترامپ نیامده آستینها را بالا زد!
-
درسهای اسپانیا برای بقیه اروپا / ماتادورها چگونه بهترین اقتصاد 2024 جهان شدند؟