به گزارش اکوایران، سازمان دیده‌بان حقوق بشر، اسرائیل را متهم به ارتکاب «نسل‌کشی» با محروم کردن فلسطینی‌ها در غزه از آب پاک کرده و از جامعه بین‌المللی خواسته است تحریم‌های هدفمند اعمال کند.

در گزارش جدیدی که روز پنج‌شنبه منتشر شد و ۱۸۴ صفحه دارد، این سازمان مستقر در نیویورک اعلام کرد که از اکتبر ۲۰۲۳، زمانی که اسرائیل حملات نظامی خود را در غزه آغاز کرد، مقامات اسرائیلی «عمدا موانعی بر سر دسترسی فلسطینی‌ها به مقدار کافی آب برای بقا در نوار غزه ایجاد کرده‌اند.»

به گزارش الجزیره، «لما فقیه»، مدیر بخش خاورمیانه سازمان دیده‌بان حقوق بشر، در کنفرانسی خبری گفت: «آنچه که ما یافته‌ایم این است که دولت اسرائیل به عمد فلسطینی‌ها را در غزه با محروم کردن آن‌ها از آبی که برای بقا به آن نیاز دارند، به قتل می‌رساند.»

بیل ون اسولد، مدیر موقت بخش اسرائیل و فلسطین در سازمان دیده‌بان حقوق بشر، به الجزیره گفت که این سازمان با بیش از ۱۱۵ نفر مصاحبه کرده و از تصاویری ماهواره‌ای در تحقیقات خود استفاده کرده است.

او گفت: «ما کار بسیار دقیقی انجام دادیم و چهار نکته کلیدی را یافتیم که اسرائیل برای مسدود کردن عمدی دسترسی به آب در غزه انجام داده است.»

اولاً، لوله‌هایی که آب آشامیدنی را از اسرائیل به غزه می‌آوردند، مسدود شدند. سپس اسرائیل تأمین برق مورد نیاز برای فعال کردن پمپ‌های آب در ذخایر داخل غزه را قطع کرد، به طوری که کارخانه‌های تصفیه آب، چاه‌های آب و تأسیسات مدیریت پسماند متوقف شدند. برخی از این تأسیسات پنل‌های خورشیدی برای تأمین برق در صورت قطع برق داشتند.

ون اسولد گفت: «ارتش اسرائیل سپس وارد شد و تمام این پنل‌ها را در چهار تا از شش تأسیسات تصفیه فاضلاب غزه تخریب کرد. در نهایت، آن‌ها از هرگونه تلاش برای تعمیر جلوگیری کردند و این کار را با کشتن کارکنان فنی و جلوگیری از ورود کمک‌های بشردوستانه به تأسیسات آب انجام دادند.»

او نتیجه گرفت: «این یک سیاست جامع است که مردم را از دریافت هر گونه آب محروم می‌کند.» و افزود که این «یافته‌ای بسیار روشن از نسل‌کشی است.»

او ادامه داد: «این یعنی شما شرایطی را بر یک جمعیت تحمیل می‌کنید که می‌دانید باعث مرگ تعداد زیادی از آن‌ها خواهد شد.»

این سازمان دریافت که فلسطینی‌ها در غزه در بسیاری از مناطق تنها ۲ تا ۹ لیتر آب در روز دسترسی دارند که بسیار پایین‌تر از آستانه ۱۵ لیتر برای بقا است و این مسئله به گسترش بیماری‌ها و مرگ و میر کمک می‌کند.

غزه

گزارش سازمان حقوق بشر نتیجه‌گیری کرده است که این سیاست به «اعمال نسل‌کشی» طبق معیارهای کنوانسیون نسل‌کشی ۱۹۴۸ می‌رسد. در این گزارش آمده است: «مقامات اسرائیلی عمداً شرایطی را برای جمعیت فلسطینی در غزه ایجاد کرده‌اند که منجر به نابودی فیزیکی به‌طور کلی یا جزئی شود.»

اسرائیل بارها این اتهام‌ها را رد کرده است و می‌گوید که پس از حمله گروه حماس از غزه در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، حق دفاع از خود را دارد.

روز پنج‌شنبه، اسرائیل گزارش سازمان حقوق بشر را رد کرده و یافته‌های آن را «دروغ‌های وحشتناک» نامید.

کنوانسیون نسل‌کشی، که پس از قتل‌عام یهودیان در هولوکاست نازی تصویب شد، جرم نسل‌کشی را به‌عنوان «اعمالی که با نیت نابود کردن، به‌طور کامل یا جزئی، یک گروه ملی، قومی، نژادی یا مذهبی انجام می‌شود» تعریف می‌کند.

در این گزارش به اظهارات برخی مقامات ارشد اسرائیلی اشاره شده که به گفته این گزارش، نشان‌دهنده تمایل آن‌ها به «نابود کردن فلسطینی‌ها» است، که به این معنی است که محروم کردن آن‌ها از آب «ممکن است به جرم نسل‌کشی منتهی شود.»

این گزارش همچنین استدلال کرده است که اسرائیل تدابیر موقت صادرشده توسط دیوان بین‌المللی دادگستری (ICJ) در ژانویه را، در پرونده‌ای که آفریقای جنوبی علیه اسرائیل به دلیل نقض کنوانسیون نسل‌کشی طرح کرده بود، نقض کرده است.

دیوان از اسرائیل خواسته بود که ارائه خدمات اساسی و کمک‌های بشردوستانه را ممکن سازد تا نشان دهد که نیت نسل‌کشی ندارد.

با توجه به یافته‌های خود، سازمان دیده‌بان حقوق بشر از جامعه بین‌المللی خواسته است که «تحریم‌های هدفمند، تعلیق انتقال‌های تسلیحاتی و کمک‌های نظامی و بازبینی توافق‌های تجاری و سیاسی دوجانبه» را برای فشار آوردن به اسرائیل جهت پیروی از تدابیر موقت دیوان بین‌المللی دادگستری اعمال کند.

این گزارش پس از گزارشی دیگر از عفو بین‌الملل که اوایل این ماه منتشر شد، منتشر شده است که آن نیز به این نتیجه رسید که اقدامات اسرائیل در غزه به نسل‌کشی می‌انجامد.

دادگاه بین‌المللی کیفری (ICC) ماه گذشته برای بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، و رئیس پیشین ستاد دفاعی او، حکم جلب به‌اتهام جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت صادر کرده است.

جنگ اسرائیل بیش از ۴۵ هزار فلسطینی را کشته، بیشتر جمعیت را بی‌خانمان کرده و بخش زیادی از این منطقه ساحلی را به ویرانه تبدیل کرده است.