وسوسه خطرناک تلآویو و پرسش بزرگ در مورد سیاست ایران ترامپ
اکوایران: به نظر میرسد رهبری اسرائیل متقاعد شده که رئیسجمهور منتخب آمریکا دقیقاً از همان جایی که کار با تهران را رها کرده بود، دوباره آن را از سر خواهد گرفت.
به گزارش اکوایران، به نظر میرسد در تلآویو بحث بر سر این است که آیا برای واکنش به حملات انصارالله، صرف حملات به اهدافی در یمن کفایت خواهد کرد یا نه.
به نوشته بن کاسپیت، تحلیلگر المانیتور، چهارمین حمله اسرائیل به یمن که در روز پنجشنبه انجام شد، آسیب قابل توجهی به زیرساختهای این کشور وارد کرد. با این حال، ردههای نظامی اسرائیل تخمین میزنند که چنین حملاتی این گروه را از ادامه پرتاب موشکهای بالستیک و حمله پهپادها به سوی این رژیم منصرف نخواهد کرد.
برخلاف سه حمله قبلی، حمله روز پنجشنبه در روز روشن انجام شد. این بزرگترین حمله به اهداف حوثیها از زمان آغاز جنگ غزه بود و برای اولین بار اسرائیل فرودگاه بینالمللی صنعا را هدف گرفته و آن را فلج کرد. جتهای اسرائیلی همچنین بنادر حدیده، سلیف و راس کناطب در ساحل غربی و دو نیروگاه را هدف قرار داده و باعث قطعی گسترده برق در این شکور شدند.
این ارزیابی که حمله روز پنجشنبه حوثیها را از هدف قرار دادن مجدد اسرائیل منصرف نمیکند، تقریباً بلافاصله اثبات شد. بامداد جمعه، یک موشک بالستیک که از سوی یمن شلیک شده بود، در خارج از حریم هوایی اسرائیل رهگیری شد. با این حال، به دلیل احتیاط، آژیر خطر در دهها شهر و روستا به صدا درآمد و صدها هزار اسرائیل را روانه پناهگاهها کرد. حتی فرودگاه بن گوریون برای نیم ساعت تعطیل شد. به چهار پرواز در مسیر تلآویو دستور داده شد که مسیر خود را تغییر داده و در جای دیگری فرود بیاورند. از منظر امنیتی و سیاسی، مداخله در ترافیک هوایی اسرائیل مشکلی جدی است که این رژیم در دراز مدت نمیتواند آن را تاب بیاورد.
به نوشته حملات حوثیها مزاحمت قابل توجهی برای زندگی روزمره اسرائیلیها ایجاد میکند، اما در مقایسه با معضل تاریخی بنیامین نتانیاهو و کابینهاش که در حال حاضر با آن روبرو هستند، ناچیز است: آیا اسرائیل باید از فرصت نادر استفاده کند و به ایران حمله کند؟
یک افسر سابق اطلاعاتی اسرائیل که نخواسته نامش فاش شود به المانیتور گفته با حوادث اخیر منطقه و بازگشت قریبالوقوع ترامث به کاخ سفید، وسوسه بزرگی در تل آویو وجود دارد. به گفته منابع امنیتی، دیوید بارنیا، مدیر موساد، از رویکرد تهاجمی دفاع میکند و از سران اسرائیل میخواهد از این فرصت استفاده کنند. با این حال، تنها تعداد کمی از نهادهای امنیتی این رژیم از رویکرد بارنیا حمایت میکنند. منابع امنیتی میگویند ارتش اسرائیل با چنین حملهای مخالف است، مگر اینکه با هماهنگی آمریکا انجام شود. به نوشته کاسپیت، در حالی که دستگاههای امنیتی و نظامی اشتیاق کمی به این سناریو نشان میدهند، وزرای کابینه راست افراطی، همراه با وزیر امور خارجه گیدئون سار، از رویکرد بارنیا حمایت می کنند.
با این حال، تصمیم نهایی برعهده نتانیاهو است که از نگاه کاسپیت، به تصمیم گیری از این نوع شهره نیست و تاریخ نشان میدهد که او از روی ناچاری به چنین تصمیماتی کشیده میشود. گزارش نیویورک تایمز در اوایل این هفته مدعیست که در موارد متعددی، نتانیاهو به دستور حمله به تاسیسات هستهای ایران نزدیک شده بود اما در آخرین لحظه از آن عقبنشینی کرد. نمونه دیگر تصمیم او در 11 اکتبر 2023 بود که پس از پیوستن حزبالله لبنان به حماس در حمله به اسرائیل در 8 اکتبر، از هدف گرفتن حسن نصرالله، دبیرکل وقت این گروه عقب کشید. به همین ترتیب، او تصمیم برای فعال کردن عملیات پیجری را چند ماه به تعویق انداخت و تنها پس از ایجاد ظن در حزب الله در مورد پیجرها مجبور شد به این عملیات چراغ سبز نشان دهد.
یک مقام ارشد امنیتی سابق اسرائیل که نخواست نامش فاش شود به المانیتور گفته بیانیه ارتش اسرائیل پس از حمله پنجشنبه به یمن نشان داد که اسرائیل قصد ندارد حوثیها را از طریق حمله به ایران متوقف کند. او هشدار داد: «اگر اسرائیل تصمیم بگیرد به خاطر تک تک موشکهایی که حوثیها پرتاب میکنند به ایران حمله کند، باید منتظر صدها موشک ایرانی در تلافی باشیم».
اما جدای از این مباحث، برخی گزارشها مدعیند نیروی هوایی اسرائیل مدتی است که برای حمله احتمالی به برنامه هستهای ایران تمرین میکند. به باور کاسپیت، حملات به یمن می.تواند به عنوان آزمونی برای خلبانها برای پروازهای عملیاتی طولانی و پیچیده تلقی شود. اما از بین بردن قابلیت هستهای ایران بسیار پیچیدهتر از هر عملیاتی است که نیروی هوایی اسرائیل تاکنون انجام داده است. چنین عملیاتی هیچ شباهتی به حمله سال 1981 که رآکتور هستهای عراق را نابود کرد یا حمله سال 2007 به رآکتور دیرالزور سوریه ندارد.
یک منبع ارشد نظامی اسرائیل که نخواست نامش فاش شود به المانیتور گفت: «این یک نوع زیرساخت هسته ای متفاوت است. ما در مورد یک رآکتور که با یک ضربه از بین برود صحبت نمیکنیم، بلکه حداقل 9 تاسیسات که در بیشترشان در عمق [دهها] متری زیر زمین ساخته شدهاند، صحبت میکنیم. آمریکاییها توانایی انجام آن را دارند و امکاناتی در اختیار دارند که اسرائیل ندارد».
معضل اسرائیل در سطح دیگری نیز پیچیده است. با در نظر گرفتن دانش و توانایی ایران در دهههای اخیر، حمله به این کشور دیگر در جلوگیری از غنیسازی اورانیوم مؤثر نخواهد بود. بسیاری در اسرائیل معتقدند که این نبرد از قبل شکست خورده است. چنین حملهای ممکن است توسعه برنامه هستهای را برای مدت محدودی به تعویق بیندازد، اما همچنین میتواند باعث تجدیدنظر در فتوای تحریم بمب اتمی شود.
به باور کاسپیت، در نهایت تصمیم در دست ترامپ است. به نظر میرسد رهبری اسرائیل متقاعد شده که رئیسجمهور منتخب آمریکا دقیقاً از همان جایی که کار با تهران را رها کرده بود، دوباره آن را از سر خواهد گرفت: او تحریمهای آمریکا را تمدید و تقویت خواهد کرد، ائتلاف بینالمللی را برای تشدید تحریمها بسیج خواهد کرد و مذاکرات سریع با ایران را دنبال خواهد کرد. اما برای تلآویو پرسش اصلی این است که ترامپ چقدر خود را وقف این موضوع خواهد کرد و آن را مورد توجه قرار خواهد داد و چه برنامه زمانی را روی میز خواهد گذاشت.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
آمریکا ایران را به دخالت در انتخابات ریاست جمهوری 2024 متهم کرد
-
سیگنال ریاض به واشنگتن؛ پشت پرده تصمیم غیرمنتظره بن سلمان
-
ظریف مهمان مسیحیان شد + عکس
-
عرضه اولیه سیسکو آغاز شد/ اعلام زمان دهمین عرضه اولیه سال
-
جدال بیپایان رسایی با مجلس بر سر ابلاغ قانون حجاب
-
تغییر فاز بورس با یک توییت
-
مواضع پزشکیان و عارف درخصوص انتقال پایتخت؛ رئیسجمهور یک شهر ساحلی را پیشنهاد داد
-
پایان انتقال گاز روسیه به اروپا/ شوک بزرگ به قاره سبز
-
گامهای ایران و ترامپ در برجام؛ آغاز یا پایان؟