به گزارش اکوایران، وزارت حمل‌ونقل سئول روز چهارشنبه اعلام کرد، دستگاه ثبت اطلاعات پرواز هواپیمای مسافربری ججو ایر که در کره جنوبی دچار سقوط شد، برای تحلیل به ایالات متحده ارسال خواهد شد.

این دستگاه یکی از دو «جعبه سیاه» بازیابی‌شده از بوئینگ 737-800 است که روز یکشنبه در فرودگاه بین‌المللی موآن در جنوب غربی کشور به‌صورت اضطراری فرود آمد. این حادثه باعث مرگ همه به جز دو نفر از ۱۸۱ سرنشین شد و به‌عنوان مرگبارترین حادثه هوایی کره جنوبی در تقریباً سه دهه گذشته شناخته می‌شود.

به گزارش سی‌ان‌ان، جو جونگ-وان، معاون وزیر هوانوردی غیرنظامی کره جنوبی، روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت جعبه سیاه در این حادثه آسیب دیده است و به این نتیجه رسیده‌اند که کره جنوبی قادر به استخراج اطلاعات از آن نیست. پیشتر جو اعلام کرده بود که دستگاه ثبت اطلاعات پرواز یک کانکتور کم دارد.

پس از ارسال دستگاه به خارج از کشور، هیئت ملی ایمنی حمل‌ونقل ایالات متحده رهبری تحلیل آن را بر عهده خواهد گرفت و محققان کره جنوبی نیز به آن‌ها خواهند پیوست. هنوز مشخص نیست این فرآیند چقدر زمان خواهد برد.

سقوط هواپیما کره جنوبی ججو

در همین حال، محققان داده‌های اولیه را از دومین جعبه سیاه – ضبط صدای کابین خلبان – استخراج کرده‌اند و در حال تبدیل محتوای آن به فایل‌های صوتی هستند.

این فرآیند که در کره جنوبی انجام می‌شود، حدود 2 روز طول خواهد کشید. مقامات امیدوارند که داده‌های هر دو جعبه سیاه اطلاعات حیاتی‌ای ارائه دهند که به تعیین علت حادثه کمک کند.

چوی سانگ-موک، رئیس‌جمهوری موقت کره جنوبی، روز چهارشنبه گفت: «علت حادثه از طریق تحلیل و بررسی جامع تحقیقات دقیق درباره هواپیما، بدنه و جعبه سیاه مشخص خواهد شد،»

مقامات اعلام کردند که شناسایی تمامی ۱۷۹ قربانی حادثه به پایان رسیده است، اما تاکنون تنها ۱۱ جسد از سردخانه موقت به خانواده‌ها تحویل داده شده تا بتوانند برای مراسم خاکسپاری برنامه‌ریزی کنند.

خانواده‌ها و عزیزان سرنشینان از روز یکشنبه در فرودگاه موآن کمپ زده‌اند. روز چهارشنبه، اتوبوس‌هایی بستگان قربانیان را به محل حادثه منتقل کردند تا ادای احترام کنند. یک محراب نیز در فرودگاه برپا شده است، و در نخستین روز سال نو صف‌های عزاداران برای دعا و ادای احترام تشکیل شده است.

علت سقوط همچنان نامشخص

هنوز علت سقوط پرواز ۷C 2216 ججو ایر از بانکوک به موآن مشخص نیست و تحقیقات ممکن است ماه‌ها طول بکشد. اما خلبان یک سیگنال می‌دی صادر کرده و برخورد با پرنده را قبل از فرود اضطراری گزارش داده بود. همچنین برخورد احتمالی با پرنده، عدم باز شدن چرخ‌های فرود و یک مانع بتنی در انتهای باند ممکن است در این حادثه نقش داشته باشند.

تصاویر حادثه روز یکشنبه که از سوی رسانه‌های خبری متعدد کره جنوبی پخش شد، نشان داد که چرخ‌های جلو و عقب فرود هواپیما قابل مشاهده نبود. ویدئو نشان داد که هواپیما با سرعت زیاد روی بدنه خود سر می‌خورد، به یک خاکریز برخورد می‌کند و به یک توپ آتش تبدیل می‌شود.

12 محقق از کره جنوبی و ۱۰ نفر از ایالات متحده – از جمله مقامات سازمان هوانوردی فدرال، هیئت ملی ایمنی حمل‌ونقل و شرکت سازنده هواپیمای بوئینگ – در این تحقیقات مشترک حضور دارند.