به گزارش اکوایران، اسرائیل و حماس به توافقی برای آتش‌بس در غزه و آزادی اسرا دست یافته‌اند.

کابینه امنیتی اسرائیل با آتش‌بس موافقت کرده است و در صورتی که جلسه کامل کابینه این توافق را به‌صورت رسمی تأیید کنند، مرحله اول این توافق به مدت شش هفته از تاریخ ۱۹ ژانویه (یکشنبه) اجرایی خواهد شد. 

به نوشته بی‌بی‌سی، این توافق پس از ۱۵ ماه درگیری میان اسرائیل و حماس حاصل شده است. 

در اینجا نگاهی به رویدادهای کلیدی در روند مذاکرات داریم.

وقایعی که به توافق آتش‌بس منجر شد 

۲۰۲۳ 

۷ اکتبر: صدها نیروی مسلح تحت رهبری حماس حمله‌ای بی‌سابقه به جنوب اسرائیل انجام می‌دهند، از حصار مرزی عبور کرده و به جوامع نزدیک، ایستگاه‌های پلیس و پایگاه‌های نظامی حمله می‌کنند. حدود ۱۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۱ نفر به‌عنوان اسیر به غزه منتقل می‌شوند. حماس هزاران راکت به سمت اسرائیل شلیک می‌کند. ارتش اسرائیل بلافاصله با حملات هوایی و توپخانه‌ای به غزه واکنش نشان می‌دهد. 

۲۷ اکتبر: اسرائیل حمله زمینی به غزه را آغاز می‌کند. این کارزار نظامی گسترده باعث ویرانی غزه، آوارگی اکثر جمعیت ۲.۳ میلیونی آن و مرگ بیش از ۴۶,۰۰۰ نفر می‌شود.

۲۱ نوامبر: توافقی با میانجی‌گری آمریکا، قطر و مصر موجب آزادی ۱۰۵ اسرائیلی توسط حماس در ازای آزادی حدود ۲۴۰ زندانی فلسطینی از زندان‌های اسرائیل طی یک آتش‌بس یک‌هفته‌ای می‌شود. اسرائیل و حماس یکدیگر را برای فروپاشی این آتش‌بس مقصر می‌دانند. 

۲۸ دسامبر: دیپلماسی فشرده برای توافق جدید آتش‌بس و آزادی اسرا آغاز می‌شود. 

جنگ غزه گروگان اسراییلی

۲۰۲۴ 

۳۱ می: رئیس‌جمهور آمریکا، جو بایدن، پیشنهادی سه‌مرحله‌ای از سوی اسرائیل را برای آتش‌بس در ازای آزادی اسرای اسرائیلی ارائه می‌کند. این پیشنهاد مبنای توافقی می‌شود که هشت ماه بعد به تصویب می‌رسد.

۱۰ ژوئن: شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه‌ای در حمایت از طرح آتش‌بس تصویب می‌کند.

۳۱ جولای: مذاکرات پس از ترور اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی و مذاکره‌کننده اصلی حماس، توسط اسرائیل در تهران متوقف می‌شود. دو هفته بعد مذاکرات از سر گرفته می‌شود، در ابتدا بدون حضور نمایندگان حماس. 

۱۷ اکتبر: نیروهای اسرائیلی یحیی سنوار، رهبر حماس، را در جنوب غزه به قتل می‌رسانند. نتانیاهو این اقدام را «آغاز پایان جنگ» می‌خواند.

۹ نوامبر: پس از ماه‌ها نبود پیشرفت، قطر تلاش‌های خود را به‌عنوان میانجی در مذاکرات متوقف می‌کند و اعلام می‌کند که اسرائیل و حماس باید مواضع خود را تغییر دهند. هر دو طرف یکدیگر را مسئول بن‌بست می‌دانند.

۲۰ نوامبر: ایالات متحده پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برای درخواست آتش‌بس فوری را وتو می‌کند و اعلام می‌کند که این قطعنامه «لزوم پیوند میان آتش‌بس و آزادی اسرا» را نادیده گرفته است. 

۲۷ نوامبر: اسرائیل با لبنان توافق آتش‌بسی برای پایان دادن به درگیری ۱۳ ماهه با حزب‌الله، متحد حماس، برقرار می‌کند. این توافق امیدها برای توافق در غزه را زنده می‌کند. بایدن می‌گوید تلاش دیگری را با قدرت‌های منطقه‌ای انجام خواهد داد. 

گروگان اسراییلی

۲ دسامبر: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، هشدار می‌دهد که اگر اسرای باقی‌مانده در غزه تا زمان بازگشت او به کاخ سفید در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ آزاد نشوند، «عواقبی جهنمی» خواهد داشت. 

۱۷ دسامبر: یک مقام ارشد فلسطینی می‌گوید مذاکرات غیرمستقیم در «مرحله سرنوشت‌ساز و نهایی» قرار دارد، در حالی که اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، اعلام می‌کند توافق نزدیک‌تر از همیشه است. 

۲۰۲۵ 

۱۳ ژانویه: پس از آنکه آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، اعلام کرد توافق «بسیار نزدیک» است و ابراز امیدواری کرد که «پیش از آغاز به کار ترامپ» این توافق نهایی شود، بایدن و نتانیاهو در هفته پایانی دوره ریاست‌جمهوری‌اش درباره مذاکرات تلفنی گفتگو می‌کنند.

۱۵ ژانویه: نخست‌وزیر قطر اعلام می‌کند که اسرائیل و حماس به توافقی برای آتش‌بس در غزه و آزادی اسرا دست یافته‌اند و این توافق از ۱۹ ژانویه اجرایی خواهد شد. بایدن می‌گوید این توافق «به جنگ در غزه پایان خواهد داد، کمک‌های بشردوستانه ضروری را به غیرنظامیان فلسطینی خواهد رساند و اسرا را به خانواده‌هایشان خواهد رساند.»