به گزارش اکوایران، سه ربوده شده اسرائیلی یائیر هورن، سَگوی دکل-چن و ساشا تروفانوف روز شنبه از غزه آزاد شدند. این اقدام پس از میانجی‌گری مصر و قطر انجام شد، که توانستند از یک بن‌بست جلوگیری کنند، بن‌بستی که ممکن بود آتش‌بس شکننده‌ای را که تقریباً یک ماه است درگیری‌ها را متوقف کرده، به خطر بیندازد.

گروه حماس اعلام کرد که این سه ربوده شده را در ازای آزادی ۳۶۹ زندانی و بازداشتی فلسطینی تحویل داده، خبری که نگرانی‌ها درباره فروپاشی توافق پیش از پایان آتش‌بس ۴۲ روزه را کاهش داده است.

به گزارش رویترز، دکل-چن، شهروند دو تابعیتی آمریکایی اسرائیلی، تروفانوف، شهروند دو تابعیتی روسی اسرائیلی و هورن، که برادرش ایتان نیز ربوده شد، در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳ در کیبوتص نیر اوز، یکی از جوامع اطراف نوار غزه که مورد حمله نیروهای حماس قرار گرفت، ربوده شدند.

حماس پیش‌تر تهدید کرده بود که دیگر اسیری را آزاد نخواهد کرد و اسرائیل را به نقض شرایط آتش‌بس از طریق جلوگیری از ورود کمک‌های بشردوستانه به غزه متهم کرده بود. این اقدام، تهدید متقابلی از سوی اسرائیل مبنی بر ازسرگیری حملات نظامی را در پی داشت؛ اسرائیل در پاسخ به این تنش‌ها نیروهای ذخیره خود را فراخواند و وضعیت آماده‌باش نیروهایش را افزایش داد.

چشم‌انداز دوام آتش‌بس با اظهارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، پیچیده‌تر شد. او خواستار جابجایی دائمی فلسطینی‌ها از غزه و واگذاری اداره این منطقه به ایالات متحده برای بازسازی شد. این پیشنهاد با واکنش شدید گروه‌های فلسطینی و کشورهای عربی مواجه شد و به‌طور گسترده رد شد.

ماه گذشته، حماس توافق کرد که در ازای آزادی صدها زندانی فلسطینی، ۳۳ ربوده شده اسرائیلی شامل زنان، کودکان و مردان سالخورده را تحویل دهد. در این مدت، نیروهای اسرائیلی نیز از برخی مواضع خود در غزه عقب‌نشینی کردند.

پیش از آزادی ربوده‌شدگان روز شنبه، ۱۶ نفر از ۳۳ گروگان اسرائیلی به همراه پنج تبعه تایلندی آزاد شدند. هنوز ۷۶ ربوده شده در غزه باقی مانده‌اند، که گمان می‌رود تنها نیمی از آن‌ها زنده باشند.

جنگ غزه

غزه در ویرانی

هدف از این آتش‌بس شش‌هفته‌ای، باز کردن راه برای مرحله دوم مذاکرات بود، مرحله‌ای که در آن ربوده‌شدگان باقی‌مانده آزاد شوند، نیروهای اسرائیلی به‌طور کامل عقب‌نشینی کنند، جنگ به پایان برسد و بازسازی غزه آغاز شود. اکنون، نوار غزه در ویرانی کامل به سر می‌برد و با کمبود شدید مواد غذایی، آب آشامیدنی و برق مواجه است.

حماس تهدید کرد که دیگر اسیری آزاد نخواهد کرد، و اسرائیل را به جلوگیری از ورود چادرها و پناهگاه‌های موقت برای مردم بی‌خانمان غزه متهم کرد. 

سازمان‌های بین‌المللی اعلام کرده‌اند که با آغاز آتش‌بس، ورود کمک‌های بشردوستانه به غزه افزایش یافته است، اما همچنان این میزان برای پاسخگویی به نیازهای جمعیت کافی نیست.