به گزارش اکوایران، ولودیمیر زلنسکی رئیس‌جمهور اوکراین، روز شنبه اعلام کرد که پیش‌نویس توافق مواد معدنی با واشنگتن، شامل تضمین‌های امنیتی مورد نیاز کی‌یف نیست. در همین حال، سه منبع آگاه فاش کردند که ایالات متحده پیشنهاد داده است ۵۰ درصد از منابع معدنی حیاتی اوکراین را در اختیار بگیرد.

این مذاکرات، نشان‌دهنده چالش‌های دیپلماتیکی است که زلنسکی برای کسب حمایت دونالد ترامپ و دریافت تضمین‌های امنیتی پس از جنگ با آن روبه‌رو است. ترامپ در حال اعمال فشار برای پایان دادن به جنگ با روسیه است، در حالی که کی‌یف به دنبال حفظ امنیت بلندمدت خود است.

بر اساس گزترش رویترز، اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، روز چهارشنبه در سفر خود به کی‌یف، پیش‌نویس این توافق را به مقامات اوکراینی ارائه کرد. این پیشنهاد پس از آن مطرح شد که زلنسکی چارچوب کلی توافقی را ترسیم کرد که می‌تواند درهای ثروت طبیعی گسترده اوکراین را به روی سرمایه‌گذاری آمریکا باز کند.

اوکراین، که تلاش می‌کند از طریق پیشنهاد یک معامله به سلیقه تجاری ترامپ نزدیک شود، هنوز محتوای مذاکرات را به طور رسمی افشا نکرده است. بااین‌حال، دو منبع اوکراینی روز جمعه تأیید کردند که کی‌یف پیش‌نویس اصلاح‌شده‌ای را به طرف آمریکایی ارائه کرده است.

زمانی که خبرنگاران از زلنسکی درباره مشکل اصلی در سند ارائه‌شده توسط آمریکا سؤال کردند، او در صریح‌ترین اظهاراتش تاکنون گفت: «این توافق امروز به نفع ما نیست و در راستای منافع اوکراین مستقل قرار ندارد.»

او ادامه داد: «در این سند موارد مشخص و دقیقی درباره تضمین‌های امنیتی وجود ندارد. برای من، ارتباط میان نوعی از تضمین امنیتی و نوعی از سرمایه‌گذاری بسیار مهم است.»

آمریکا اوکراین

تیم زلنسکی بر ضرورت دریافت تضمین‌های امنیتی از آمریکا تأکید دارد تا از حمله مجدد روسیه پس از توافق صلح جلوگیری شود.

بسنت ادعا کرده است که این توافق می‌تواند «یک سپر امنیتی» برای اوکراین ایجاد کند و اقتصاد کی‌یف را با ایالات متحده «درهم‌تنیده» کند.

دو منبع آگاه به رویترز گفتند که زلنسکی روز چهارشنبه از امضای این توافق خودداری کرد، زیرا آمریکا پیشنهاد داده بود که ۵۰ درصد از منابع معدنی حیاتی اوکراین را در اختیار بگیرد.

یک منبع سوم این درخواست را بسیار جسورانه توصیف کرد و گفت که ایالات متحده دست‌کم ۵۰ درصد از منابع معدنی حیاتی و مقدار مشابهی از سایر ذخایر اوکراین را برای یک دوره طولانی درخواست کرده است.

یکی از منابع فاش کرد که در این سند هیچ تضمین امنیتی‌ای وجود نداشت. دو منبع دیگر اظهار داشتند که زلنسکی معتقد است این پیش‌نویس توسط سفارت آمریکا در کی‌یف تهیه شده است.

ترامپ، که هنوز متعهد به ادامه کمک‌های نظامی حیاتی به اوکراین نشده است، پیش‌تر اعلام کرده بود که ۵۰۰ میلیارد دلار مواد معدنی کمیاب از کی‌یف می‌خواهد و تأکید کرده که حمایت واشنگتن باید تضمین شود.

این مذاکرات نشان‌دهنده مسیر دشواری است که اوکراین باید طی کند تا حمایت آمریکا را در برابر تهدیدهای آینده روسیه حفظ کند.

منابع معدنی مورد بحث شامل عناصر نادر خاکی، تیتانیوم، اورانیوم و لیتیوم است که ارزش استراتژیک بالایی دارند.

مذاکرات میان ولودیمیر زلنسکی و هیاتی از ایالات متحده به رهبری جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، روز جمعه در کنفرانس امنیتی مونیخ بدون اعلام توافق به پایان رسید.

زلنسکی پیش‌تر در نشستی پشت درهای بسته با گروهی از سناتورهای آمریکایی، نگرانی خود را نسبت به پیشنهاد ایالات متحده ابراز کرده بود.

سه منبع آگاه از این نشست اعلام کردند که زلنسکی احساس می‌کرد از او خواسته شده است که بدون داشتن فرصت کافی برای بررسی، توافقی را امضا کند.

یکی از منابع، که نخواست نامش فاش شود، گفت: «او احساس می‌کرد که به‌طور غیرمنصفانه‌ای تحت فشار قرار گرفته تا سندی را امضا کند که حتی فرصت مطالعه آن را نداشته است.»

او ادامه داد: «فکر نمی‌کنم که او از این رویکرد که «یا قبول کن یا کنار برو» خوشش آمده باشد.»

به گفته‌ی یکی از منابع، زلنسکی در این نشست، طرح پیشنهادی خودش برای توافق معدنی با آمریکا را ارائه داد و تأکید کرد که این پیشنهاد با قانون اساسی اوکراین مطابقت دارد.

دو منبع دیگر تأیید کردند که پیشنهاد ارائه‌شده توسط اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، یک‌جانبه بوده است، اما از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کردند.

برایان شاتز، سناتور دموکرات، پس از این نشست، در پاسخ به این پرسش که آیا زلنسکی پیشنهاد آمریکا را یک‌جانبه می‌داند، گفت: «فکر می‌کنم این توصیف منصفانه‌ای باشد.»

دیوید لامی، وزیر امور خارجه بریتانیا، که از متحدان نزدیک کی‌یف محسوب می‌شود، روز شنبه تأکید کرد که بهترین تضمین امنیتی برای اوکراین در برابر تجاوزات آینده روسیه، پیوند عمیق صنعت، تجارت و توان دفاعی آمریکا با اوکراین است.

او گفت: «این همان چیزی است که پوتین را مجبور خواهد کرد هوشیار شود و توجه کند و همان چیزی است که برای رئیس‌جمهوری که می‌داند چگونه یک معامله خوب انجام دهد، جذاب خواهد بود.»

آمریکا اوکراین

در همین حال وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، و مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، روز شنبه تماس تلفنی برقرار کردند و توافق کردند که برای دیدار میان ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ، ارتباطات منظم داشته باشند.

این تماس به ابتکار طرف آمریکایی انجام شد.

وزارت خارجه روسیه در بیانیه‌ای اعلام کرد: «دو طرف آمادگی متقابل خود را برای همکاری در مورد مسائل بین‌المللی مهم، از جمله حل‌وفصل بحران اوکراین، وضعیت فلسطین و به طور کلی خاورمیانه و سایر موضوعات منطقه‌ای ابراز کردند.»

همچنین، لاوروف و روبیو بر آمادگی خود برای همکاری جهت بازگرداندن گفت‌وگوی میان دولت‌ها بر اساس احترام متقابل، مطابق با لحن تعیین‌شده از سوی رؤسای‌جمهور، تأکید کردند.

ترامپ و پوتین روز چهارشنبه برای بیش از یک ساعت گفت‌وگو کردند. این اولین تماس مستقیم میان رؤسای جمهور آمریکا و روسیه از زمان مکالمه پوتین با جو بایدن در اوایل سال ۲۰۲۲، درست پیش از حمله‌ی نظامی روسیه به اوکراین، بود.