به گزارش اکوایران، وزیر امور خارجه ایالات متحده، مارکو روبیو، روز یکشنبه اعلام کرد که اوکراین و اروپا بخشی از هرگونه «مذاکرات واقعی» برای پایان دادن به جنگ مسکو خواهند بود و اشاره کرد که گفت‌وگوهای آمریکا با روسیه در این هفته فرصتی برای بررسی میزان جدیت ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، در مورد صلح است.

دیپلمات ارشد آمریکا نگرانی‌های اروپا درباره کنار گذاشته شدن از مذاکرات اولیه بین روسیه و ایالات متحده را که قرار است در روزهای آینده در عربستان سعودی برگزار شود، کم‌اهمیت جلوه داد. روبیو در مصاحبه‌ای با شبکه سی‌بی‌اس گفت که فرآیند مذاکرات هنوز به‌طور جدی آغاز نشده و در صورت پیشرفت مذاکرات، اوکراینی‌ها و دیگر کشورهای اروپایی نیز در آن مشارکت داده خواهند شد.

به گزارش رویترز، اوایل روز یکشنبه، خبرگزاری رویترز گزارش داد که مقامات آمریکایی پرسشنامه‌ای را به مقامات اروپایی ارائه کرده‌اند که در آن، از جمله، درباره تعداد نیروهایی که می‌توانند برای اجرای یک توافق صلح بین اوکراین و روسیه مشارکت دهند، سؤال شده است.

روبیو در برنامه “Meet the Press” شبکه سی‌بی‌اس گفت: «رئیس‌جمهور ترامپ هفته گذشته با ولادیمیر پوتین صحبت کرد و در آن گفت‌وگو، ولادیمیر پوتین تمایل خود را برای صلح ابراز کرد و رئیس‌جمهور نیز تمایل خود را برای پایان دادن به این درگیری به‌گونه‌ای که پایدار باشد و از حاکمیت اوکراین محافظت کند، اعلام کرد.»

او افزود: «اکنون، بدیهی است که این موضوع باید با اقدام عملی دنبال شود، بنابراین چند هفته و روز آینده تعیین خواهد کرد که این مسئله چقدر جدی است یا خیر. در نهایت، یک تماس تلفنی به‌تنهایی صلح را برقرار نمی‌کند.»

فرستاده ویژه ایالات متحده در امور خاورمیانه، استیو ویتکاف، و مشاور امنیت ملی، مایک والتز، قرار بود عصر یکشنبه به عربستان سعودی سفر کنند، ویتکاف این موضوع را در مصاحبه‌ای با شبکه فاکس نیوز تأیید کرد.

روبیو اشاره کرد که او به‌هرحال به دلیل یک سفر رسمی از پیش تعیین‌شده در عربستان سعودی حضور خواهد داشت. او همچنین گفت که ترکیب هیات نمایندگی روسیه هنوز نهایی نشده است.

مذاکرات برنامه‌ریزی‌شده در عربستان سعودی هم‌زمان با تلاش ایالات متحده برای انعقاد یک توافق با کی‌یف برای باز کردن منابع طبیعی اوکراین به روی سرمایه‌گذاری‌های آمریکایی صورت می‌گیرد. ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، در مصاحبه‌ای با شبکه ان‌بی‌سی که روز یکشنبه پخش شد، پرسید که آیا مواد معدنی در مناطق تحت کنترل روسیه به پوتین واگذار خواهند شد یا خیر.

آمریکا اوکراین

ترامپ، که روز چهارشنبه با پوتین تماس گرفته بود و گفته بود که رهبر روسیه خواهان صلح است، روز یکشنبه گفت که اطمینان دارد پوتین تمایلی به تصرف کل اوکراین ندارد.

او به خبرنگاران در وست پام بیچ، فلوریدا، گفت: «این موضوع برای من مشکل بزرگی ایجاد می‌کرد، زیرا شما نمی‌توانید اجازه دهید چنین اتفاقی بیفتد. فکر می‌کنم او می‌خواهد این جنگ را تمام کند.»

ترامپ اضافه کرد که زلنسکی در مذاکرات برای پایان دادن به درگیری حضور خواهد داشت.

نقش اروپا در مذاکرات صلح، یا نبود آن؟

روبیو و ویتکاف نگرانی‌ها در مورد کنار گذاشته شدن اوکراین و دیگر رهبران اروپایی از مذاکرات صلح را رد کردند، اگرچه فرستاده ترامپ در امور اوکراین، کیت کلاگ، دقیقاً چنین موضوعی را در کنفرانس امنیتی مونیخ در آخر هفته مطرح کرده بود.

آمریکا اوکراین

ویتکاف در مصاحبه‌ای با برنامه “Sunday Morning Futures” شبکه فاکس نیوز اشاره کرد که مقامات اوکراینی در روزهای اخیر در این کنفرانس با چندین مقام آمریکایی دیدار کرده‌اند، در حالی که ترامپ هفته گذشته با زلنسکی گفت‌وگو داشته است.

روبیو، به نوبه خود، تأکید کرد که اوکراینی‌ها و دیگر اروپایی‌ها در هر مذاکره معناداری حضور خواهند داشت.

او گفت: «در نهایت، به نقطه‌ای خواهیم رسید - اگر مذاکرات واقعی باشد، که هنوز به آن نرسیده‌ایم - اما اگر چنین اتفاقی بیفتد، اوکراین باید در آن حضور داشته باشد، زیرا آنها هستند که مورد حمله قرار گرفته‌اند، و اروپایی‌ها نیز باید در آن شرکت کنند، زیرا آنها تحریم‌هایی علیه پوتین و روسیه وضع کرده‌اند. اما ما هنوز در آن مرحله نیستیم.»

دفتر ریاست‌جمهوری فرانسه اعلام کرد که امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، روز دوشنبه میزبان رهبران اروپایی برای یک نشست اضطراری درباره جنگ اوکراین خواهد بود، این نشست در پی اظهارات کیت کلاگ برگزار می‌شود.

مقامات اروپایی از تحولات اخیر در سیاست‌های دولت ترامپ در قبال اوکراین، روسیه و دفاع اروپا شگفت‌زده و سردرگم شده‌اند.

نگرانی اصلی آنها این است که دیگر نمی‌توانند روی حمایت نظامی ایالات متحده حساب کنند و اینکه ترامپ ممکن است سعی کند توافق صلحی را با پوتین منعقد کند که کی‌یف و امنیت قاره‌ای گسترده‌تر اروپا را تضعیف کند.

وقتی از روبیو پرسیده شد که آیا در تماس تلفنی روز شنبه با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، درباره لغو تحریم‌های روسیه صحبت کرده است، او از ارائه پاسخ صریح خودداری کرد و فقط گفت که «ما وارد هیچ جزئیاتی نشدیم.»

پس از این تماس، مسکو اعلام کرد که دو طرف درباره حذف «موانع یک‌جانبه» که توسط دولت قبلی ایالات متحده در روابط با روسیه ایجاد شده بود، گفت‌وگو کرده‌اند.

روبیو گفت که در گفت‌وگو با لاوروف، به شرایط دشوا  فعالیت سفارت ایالات متحده در مسکو پرداخته است. او اضافه کرد که اگر قرار باشد در روند صلح اوکراین پیشرفتی حاصل شود، هر دو کشور، روسیه و ایالات متحده، به سفارت‌هایی نیاز دارند که به‌درستی در کشور مقابل فعالیت کنند.