به گزارش اکوایران، چین روز پنجشنبه در نشست گروه ۲۰ در آفریقای جنوبی، از تلاش دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، برای دستیابی به توافق با روسیه جهت پایان دادن به جنگ در اوکراین حمایت کرد؛ درحالی‌ است که متحدان آمریکا در همان نشست از ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، حمایت کردند.

کمتر از یک ماه پس از آغاز ریاست‌جمهوری‌اش، ترامپ سیاست آمریکا در قبال جنگ را دگرگون کرده و با یک تماس تلفنی با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، و مذاکرات بین مقامات ارشد ایالات متحده و روسیه که در آن اوکراین را از روند گفتگوها کنار گذاشته شده، کمپین منزوی‌سازی مسکو را کنار گذاشته است.

ترامپ روز چهارشنبه زلنسکی را «دیکتاتور» خواند، اظهاراتی که باعث شد اعضای گروه ۲۰ مانند استرالیا، آلمان و بریتانیا از رئیس‌جمهور اوکراین حمایت کنند.

به نوشته رویترز، وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، در این نشست در ژوهانسبورگ اعلام کرد: «چین از همه تلاش‌هایی که به صلح در اوکراین کمک می‌کند، از جمله توافق اخیر بین ایالات متحده و روسیه، حمایت می‌کند. چین مایل است به نقش سازنده خود در حل‌وفصل سیاسی بحران ادامه دهد.»

با این حال، وانگ یی به موضعی که هفته گذشته در کنفرانس امنیتی مونیخ بیان کرده بود، اشاره‌ای نکرد. او در آن سخنرانی گفته بود که همه طرف‌های درگیر در جنگ روسیه و اوکراین باید در هرگونه مذاکرات صلح شرکت داشته باشند.

چوی هونگجیان، رئیس مطالعات اتحادیه اروپا در دانشگاه مطالعات خارجی پکن، اظهار داشت: «چین به طور کلی از کاهش تنش بین ایالات متحده و روسیه و حرکت بحران اوکراین به سمت یک راه‌حل سیاسی خرسند است، اما روند مذاکرات و تحولات روابط آمریکا و روسیه را با دقت زیر نظر خواهد داشت.»

وی همچنین افزود که اگر چین در میانجی‌گری مشارکت کند، می‌تواند از این ریسک که ایالات متحده از بهبود روابط با روسیه برای ضربه زدن به منافع چین استفاده کند جلوگیری کند. به گفته او، اظهارنظر پیشین وانگ یی مبنی بر لزوم مشارکت همه طرف‌ها در مذاکرات، شامل اوکراین و اروپا نیست، بلکه چین و کشورهای جنوب جهانی را نیز شامل می‌شود.

کشورهای جنوب جهانی عمدتاً شامل کشورهای در حال توسعه، نوظهور یا کم‌درآمد در نیمکره جنوبی هستند.

با این حال، برخی تحلیل‌گران نسبت به نقش عملی چین در این مرحله، فراتر از اظهارات دیپلماتیک، ابراز تردید کرده‌اند، چرا که پکن تمایلی به به خطر انداختن موقعیت ژئوپلیتیکی خود ندارد.

الکساندر گابویف، مدیر مرکز اوراسیا کارنگی روسیه، اظهار داشت: «چین خوشحال است که در موقعیتی قرار ندارد که فوراً نقشی عملی ایفا کند، زیرا نمی‌داند ترامپ چه خواسته‌هایی خواهد داشت.»

او افزود: «ترامپ در ابتدا خواستار مشارکت چین در این روند بود، اما حالا که با پوتین صحبت کرده، تصور می‌کند که برای رسیدن به توافق با پوتین نیازی به چین ندارد و پوتین به او یک توافق بهتر و کامل‌تر خواهد داد.»

وانگ یی در حاشیه نشست گروه ۲۰ در دیدار با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، اعلام کرد که روابط چین و روسیه «به سطحی بالاتر و ابعادی گسترده‌تر در حال حرکت است.» لاوروف نیز پیش‌تر در روز پنجشنبه گفته بود که او و وانگ یی به‌زودی برای مذاکرات بعدی در مسکو دیدار خواهند کرد.

برخی دیگر از تحلیل‌گران معتقدند که چین تمایل دارد در روند مذاکرات حضور داشته باشد، زیرا به دنبال نقش‌آفرینی در بازسازی اوکراین است.

روبی عثمان، کارشناس امور چین در مؤسسه تونی بلر برای تغییر جهانی، بیان کرد: «چین ممکن است تمرکز خود را به بحث درباره نقش بالقوه‌اش در بازسازی و حفظ صلح معطوف کند - مسئله‌ای که می‌تواند به پکن نقش پررنگ‌تری در معماری امنیتی اروپا بدهد.»

پس از یک نشست ۴.۵ ساعته در عربستان سعودی با روسیه، دولت ترامپ روز سه‌شنبه اعلام کرد که برای انجام مذاکرات بیشتر جهت پایان دادن به جنگ تقریباً سه‌ساله اوکراین توافق کرده است.

روسیه مذاکرات را «مفید» توصیف کرد، اما موضع خود را سخت‌تر کرد و به‌ویژه تأکید کرد که عضویت اوکراین در ناتو را غیرقابل‌قبول می‌داند.