به گزارش اکوایران، صدها هزار معترض در استانبول گرد هم آمدند تا در تجمع بزرگی که به دعوت حزب اصلی اپوزیسیون ترکیه، یعنی حزب جمهوری‌خواه خلق (CHP)، برگزار شد شرکت کنند؛ تجمعی در اعتراض به زندانی شدن شهردار این شهر و چهره برجسته حزب، اکرم امام‌اوغلو.

به گزارش دویچه‌وله، بازداشت امام‌اوغلو در ۱۹ مارس به اتهام فساد، یکی از بزرگ‌ترین اعتراضات خیابانی علیه رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه را شعله‌ور کرده است. گفته می‌شود امام‌اوغلو تنها سیاستمدار ترک است که می‌تواند اردوغان را در انتخابات ریاست‌جمهوری به چالش بکشد.

حزب جمهوری‌خواه خلق با وجود بازداشت امام‌اوغلو، او را به عنوان نامزد خود در انتخابات معرفی کرده است. این حزب، گروه‌های حقوق بشری و دولت‌های غربی همگی بر این باورند که بازداشت و ادامه حبس او انگیزه‌ای سیاسی دارد.

در اعتراضات چه گذشت؟

معترضان در منطقه مالتپه در سمت آسیایی استانبول گرد آمدند و پرچم‌های ترکیه و بنرهایی با شعار «آزادی برای امام‌اوغلو» در دست داشتند که از سوی حزب CHP سازمان‌دهی شده بود.

برخی از معترضان سوار بر کشتی‌هایی بودند که از تنگه بسفر عبور می‌کردند و شعار می‌دادند: «همه‌جا تقسیم است، مقاومت همه‌جا هست»، شعاری که به اعتراضات گسترده سال ۲۰۱۳ در میدان تقسیم اشاره دارد.

بر روی یکی از بنرها نوشته شده بود: «اگر عدالت سکوت کند، مردم سخن خواهند گفت.»

خبرگزاری رویترز به نقل از یکی از حامیان حزب CHP که نخواست نامش فاش شود نوشت: «وضعیت اقتصاد، عدالت، قانون، همه‌چیز بدتر شده. به همین دلیل اینجاییم. می‌گوییم حقوق، قانون و عدالت، و به‌دنبال حقوق‌مان هستیم.»

سرکوب روزنامه‌نگاران همزمان با اعتراضات ادامه دارد

مقامات ترکیه به سرکوب پوشش رسانه‌ای این جنبش اعتراضی ادامه داده‌اند. روز پنج‌شنبه، یک روزنامه‌نگار سوئدی هنگام ورود به فرودگاه بازداشت شد و روز جمعه رسماً به زندان افتاد.

یواخیم مدین برای پوشش اعتراضات وارد ترکیه شده بود؛ به گفته رسانه سوئدی Dagens ETC که با خبرگزاری فرانسه (AFP) صحبت کرده است. این رسانه اعلام کرد که اتهامات مدین بلافاصله مشخص نبوده، اما خبرگزاری آنادولو گزارش داد که او به اتهام «توهین به رئیس‌جمهور» و عضویت در «سازمان تروریستی» بازداشت شده است.

آندریاس گوستافسون، سردبیر Dagens ETC در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «می‌دانم که این اتهامات کاملاً نادرست هستند، صددرصد دروغ‌اند.»

در طول پنج روز گذشته، حدود ۱۳ روزنامه‌نگار ترک بازداشت شده‌اند. یازده نفر از آن‌ها روز پنج‌شنبه آزاد شدند، از جمله یاسین آکگول، عکاس خبرگزاری فرانسه (AFP). همچنین مقامات ترکیه خبرنگار بی‌بی‌سی، مارک لوون را پس از ۱۷ ساعت بازداشت از کشور اخراج کردند و اعلام کردند که او «تهدیدی برای نظم عمومی» محسوب می‌شود.