به گزارش اکوایران، در طول آخر هفته، وقتی ایلان ماسک شروع به انتشار پست‌های مختلف در شبکه‌های اجتماعی علیه یکی از مشاوران اصلی کاخ سفید که مسئول طرح تعرفه‌های تهاجمی دونالد ترامپ بود، کرد، در واقع  و به‌طور شخصی از ترامپ درخواست می‌کرد.

به گفته دو منبع این درخواست‌ها تاکنون موفقیت‌آمیز نبوده است. ترامپ روز دوشنبه تهدید کرد که تعرفه‌های جدید ۵۰ درصدی برای واردات از چین به تعرفه‌های ۳۴ درصدی که هفته گذشته اعلام کرده بود، اضافه خواهد کرد. (رئیس‌جمهور البته اشاره کرد که آماده مذاکره در مورد برخی جنبه‌های سیاست خود است.) در همین حال، ماسک ویدیویی را در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد که در آن اقتصاددان محافظه‌کار، میلتون فریدمن، به مزایای همکاری‌های تجاری بین‌المللی اشاره می‌کند.

به گزارش واشنگتن‌پست، درگیری ماسک با ترامپ در مورد یکی از اولویت‌های دولت، بالاترین اختلاف‌نظر عمومی میان رئیس‌جمهور و یکی از مشاوران اصلی او را نشان می‌دهد، فردی که حدود ۲۹۰ میلیون دلار برای حمایت از ترامپ و سایر جمهوری‌خواهان در انتخابات سال گذشته خرج کرده و از ژانویه رهبری تلاش‌های کاهش هزینه‌های خدمات DOGE ایالات متحده را بر عهده دارد. ماسک همچنین در مسائل دیگری مانند ویزاهای H1-B برای مهاجران متخصص و رویکرد DOGE به هزینه‌های دولت با دیگر اعضای ائتلاف ترامپ اختلاف نظر داشته است.

در روز شنبه، ماسک به مقام دولتی که مسئول توسعه طرح‌های تعرفه‌ای بوده، مشاور تجاری کاخ سفید پیتر ناوارو و به مدارک تحصیلی او حمله کرد.

ماسک نوشت: «داشتن دکترای اقتصاد از هاروارد چیز بدی است، نه چیز خوبی.»

ناوارو به درخواست برای اظهار نظر پاسخ نداد.

ایلان ماسک

سخنگوی کاخ سفید، کارولین لیویت، در بیانیه‌ای گفت: «رئیس‌جمهور تیمی برجسته از افراد با استعداد و باتجربه را گرد هم آورده است که ایده‌های مختلفی را مطرح می‌کنند، با این علم که رئیس‌جمهور ترامپ تصمیم‌گیرنده نهایی است. وقتی او تصمیم می‌گیرد، همه در یک جهت حرکت می‌کنند تا آن را اجرا کنند. به همین دلیل است که این دولت در دو ماه بیشتر از چهار سال دولت قبلی کار انجام داده است.»

در مصاحبه‌ای با معاون نخست‌وزیر ایتالیا ماتئو سالوینی در طول آخر هفته، ماسک همچنین گفت که دوست دارد شاهد تشکیل منطقه تجارت آزاد میان اروپا و ایالات متحده باشد: «در نهایت، امیدوارم توافق شود که هم اروپا و هم ایالات متحده باید به طور ایده‌آل، از نظر من، به وضعیتی بدون تعرفه حرکت کنند.»

ماسک همچنین گفت که دوست دارد آزادی بیشتری برای مردم وجود داشته باشد تا بین کشورهای اروپا و ایالات متحده جابه‌جا شوند و در هرکدام که می‌خواهند کار کنند.

او گفت: «این قطعاً مشاوره من به رئیس‌جمهور بوده است.»

ماسک که مدیرعامل شرکت سازنده خودروهای برقی تسلا است، همواره تعرفه‌ها را به‌عنوان عاملی زیان‌بار برای اهداف تجاری شرکتی که ایالات متحده و چین را به‌عنوان مراکز کلیدی تولید و مصرف می‌شناسد، دیده است. با این حال، تحلیلگران گفته‌اند که سایر تولیدکنندگان خودرو احتمالاً بیشتر از تعرفه‌های جدید آسیب خواهند دید.

اما ماسک از زمان اولین دوره ریاست جمهوری ترامپ مخالف تعرفه‌ها بوده است، زمانی که تسلا شکایتی را برای لغو مالیات بر واردات تسلا از چین به ایالات متحده ثبت کرد.

در سال 2020، مدیران ارشد تسلا می‌خواستند شرکت از دولت ترامپ به خاطر تعرفه‌های اعمال‌شده بر چین شکایت کند. ماسک ابتدا موافقت کرد و گفت که بخش‌هایی از بسته ترامپ برای خودروسازی عادلانه نیست. اما پس از اینکه تسلا در سپتامبر 2020 شکایت را ثبت کرد، ماسک به شکلی «فوق‌العاده منفی» به این تصمیم واکنش نشان داد و حتی برخی از کارکنان را به خاطر پیشنهاد شکایت تسلا سرزنش کرد، زیرا حساب‌های راست‌گرا در توییتر گفتند که ماسک سعی دارد با چینی‌ها روابط خوبی برقرار کند و علیه برنامه اول آمریکای ترامپ عمل می‌کند.

بسیاری از رهبران کسب‌وکار و فناوری که از نامزدی ترامپ حمایت می‌کردند، از تصمیم رئیس‌جمهور برای پیشبرد چنین تعرفه‌های سنگینی متعجب و به همان اندازه ناامید شدند که نتوانستند تأثیر بیشتری بر سیاست‌ها بگذارند. افرادی در حلقه ماسک مستقیماً از دوستان خود در دولت ترامپ، از جمله معاون رئیس‌جمهور ونس و ماسک، که برای سیاست‌های تجاری آزادتر تلاش می‌کردند، درخواست کردند. یکی از دوستان ماسک، سرمایه‌گذار جو لوندسدال، در ایکس پستی منتشر کرد که در روزهای اخیر به دوستان در دولت گفته است که تعرفه‌ها به شرکت‌های آمریکایی بیشتر از شرکت‌های چینی آسیب خواهد زد. لوندسدال از اظهارنظر در مورد استدلال‌هایش فراتر از پست ایکس خود خودداری کرد.

گروهی از رهبران دنیای تجارت و فناوری در طول آخر هفته تلاش کردند تا گروهی غیررسمی تشکیل دهند که با اعضای دولت ترامپ برای اتخاذ سیاست‌های ملایم‌تر لابی کند.

بسیاری از آنها سال گذشته از ترامپ حمایت کردند، حتی در حالی که می‌دانستند تعرفه‌های سنگینی که او مدتی طولانی وعده داده بود می‌تواند برای صنعت فناوری و اقتصاد به طور کلی مضر باشد، اما احساس می‌کردند که ترامپ می‌تواند تحت تأثیر مشاورانی مانند اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری، قرار گیرد تا رویکرد ملایم‌تری اتخاذ کند. رهبران دنیای تجارت و فناوری همچنین پیش‌بینی نکرده بودند که وزیر بازرگانی هاوارد لوترنیک که یکی از کانال‌های کلیدی ماسک به سوی حلقه ترامپ بود، چنین مدافع قدرتمندی از سیاست‌های حمایت‌گرانه باشد.

اختلاف نظر میان رئیس‌جمهور و یکی از تأثیرگذارترین مشاورانش درست چند هفته پیش از زمانی که ماسک، ثروتمندترین فرد جهان، قرار است پست خود را در دولت ترک کند، پیش آمده است.

به گفته دان آیووس تحلیل‌گر وب‌بوش سکیورتی «واکنش منفی به سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ در چین و ارتباط ماسک با این موضوع، امری است که نمی‌توان کم اهمیت تلقی کرد. تسلا عملاً به یک نماد سیاسی در سطح جهانی تبدیل شده است و این برای آینده این غول فناوری انقلابی بسیار بد است.»

سهام تسلا روز دوشنبه با قیمت 233.29 دلار به ازای هر سهم بسته شد که بیش از 2.5 درصد کاهش داشت. تاکنون در سال جاری، سهام بیش از 38 درصد از ارزش خود را از دست داده است.

ماسک روز دوشنبه نشانه‌هایی از تلاش برای آشتی نشان داد. او رشته‌ای از پست‌های اکانت رسمی نماینده تجاری ایالات متحده در ایکس را برجسته کرد که به آنچه که شیوه‌های تجاری ناعادلانه بر ضد صادرکنندگان آمریکایی در سایه تعرفه‌های ترامپ نامیده شده بود، اشاره داشت.

برادر ماسک و عضو هیات‌مدیره تسلا، کیمبال ماسک، نیز دوشنبه به سیاست‌های تعرفه‌ای رئیس‌جمهور انتقاد تندی وارد کرد.

«چه کسی فکر می‌کرد که ترامپ در واقع رئیس‌جمهور با بالاترین مالیات در تاریخ آمریکا باشد؟ از طریق استراتژی تعرفه‌ای خود، ترامپ مالیات ساختاری و دائمی بر مصرف‌کننده آمریکایی اعمال کرده است.»

این اظهارات کمتر از یک ماه پس از آن مطرح شد که کیمبال ماسک از ترامپ برای میزبانی از رویدادی با حضور خودروهای تسلا در حیاط کاخ سفید تشکر کرده بود.