به گزارش اکوایران، تصاویر ماهواره‌ای که روز سه‌شنبه توسط خبرگزاری اسوشیتدپرس آنالیز شدند، نشان می‌دهند که دومین ناو هواپیمابر ایالات متحده در آب‌های خاورمیانه مستقر شده است، آن هم در آستانه‌ی دور بعدی مذاکرات میان ایران و آمریکا درباره برنامه هسته‌ای در حال پیشرفت تهران.

ناو هواپیمابر یو‌اس‌اس کارل وینسون و گروه همراه آن اکنون در دریای عرب مشغول عملیات هستند. این اقدام در حالی صورت می‌گیرد که حملات هوایی ایالات متحده، شب گذشته مناطقی در یمن را که تحت کنترل حوثی‌ها است، هدف قرار داد. مقامات آمریکایی بارها گفته‌اند که کمپین یک‌ماهه‌ی ایالات متحده علیه حوثی‌ها در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، ابزاری برای فشار بر ایران در روند مذاکرات است.

در مورد محل برگزاری مذاکرات آخر هفته‌ی پیش رو همچنان ابهاماتی وجود دارد. در ابتدا گفته شده بود که رم میزبان این مذاکرات خواهد بود، اما ایران صبح سه‌شنبه اعلام کرد که مذاکرات به عمان بازمی‌گردد. هنوز مقامات آمریکایی به‌طور رسمی محل مذاکرات را اعلام نکرده‌اند.

میزان اهمیت این مذاکرات برای دو کشوری که نزدیک به نیم قرن خصومت داشته‌اند، بسیار بالاست. ترامپ بارها تهدید کرده است که در صورت نرسیدن به توافق، حملات هوایی علیه برنامه هسته‌ای ایران انجام خواهد داد. در مقابل، برخی مقامات ایرانی نیز با اشاره به ذخایر اورانیوم غنی‌شده‌ی نزدیک به سطح تسلیحاتی خود، هشدار داده‌اند که ممکن است به‌دنبال تغییر دکترین هسته‌ای بروند.

استیو ویتکاف، فرستاده‌ ویژه ایالات متحده در امور خاورمیانه که در مذاکرات آخر هفته‌ گذشته در عمان حضور داشت، به‌طور جداگانه اشاره کرد که دولت ترامپ ممکن است برخی بندهای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ ــ توافقی که رئیس‌جمهور در سال ۲۰۱۸ به‌طور یک‌جانبه از آن خارج شد ــ را به‌عنوان پایه‌ای برای مذاکرات جدید در نظر بگیرد. او مذاکرات آخر هفته را «مثبت، سازنده و قابل‌توجه» توصیف کرد.

او در مصاحبه‌ای با فاکس‌نیوز در شب دوشنبه گفت: «تمرکز اصلی ما بر راستی‌آزمایی برنامه غنی‌سازی و در نهایت راستی‌آزمایی در مورد تسلیحاتی شدن این برنامه است. این شامل بررسی نوع موشک‌هایی است که در آنجا انبار شده‌اند، و شامل مکانیسم فعال‌سازی بمب هم می‌شود.»او افزود: «ما اینجاییم تا ببینیم آیا می‌توانیم این مسئله را از راه دیپلماتیک و گفت‌وگو حل کنیم یا نه.»

استیو ویتکاف

ناو وینسون به ناو ترومن ملحق شد؛ فعالیت در نزدیکی یمن

تصاویر ماهواره‌ای که روز دوشنبه توسط برنامه‌ کوپرنیک اتحادیه اروپا ثبت شده‌اند، نشان می‌دهند که ناو وینسون، مستقر در سن‌دیگو، کالیفرنیا، در شمال شرق جزیره سقطری، واقع در نزدیکی دهانه‌ خلیج عدن، در حال عملیات است. ناو وینسون همراه با رزم‌ناو موشک‌انداز کلاس تیکاندروگا به نام یو‌اس‌اس پرینستون و دو ناوشکن کلاس آرلی برک به نام‌های یو‌اس‌اس استرت و یو‌اس‌اس ویلیام پی لارنس فعالیت می‌کند.

ایالات متحده ناو وینسون را برای پشتیبانی از ناو یو‌اس‌اس هری اس ترومن به منطقه اعزام کرده است؛ ناوی که از آغاز کمپین نظامی آمریکا در ۱۵ مارس، حملات هوایی علیه حوثی‌ها را انجام داده است. تصاویر منتشرشده توسط نیروی دریایی ایالات متحده نشان می‌دهد که وینسون در روزهای اخیر مشغول آماده‌سازی مهمات و پرتاب جنگنده‌های F-35 و F/A-18 از عرشه خود بوده است.

ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا مستقر در بحرین، که بر منطقه خاورمیانه نظارت دارد، از اظهار نظر درباره جزئیات عملیات ناو وینسون خودداری کرده است.

پیشنهاد ویتکاف: غنی‌سازی اورانیوم ایران تنها تا ۳.۶۷ درصد

در تحولی جدید، استیو ویتکاف برای نخستین‌بار سطح مشخصی از غنی‌سازی اورانیوم را برای برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران مطرح کرد. در حال حاضر، تهران اورانیوم را تا سطح ۶۰ درصد غنی‌سازی می‌کند که تنها یک گام فنی کوتاه تا رسیدن به سطح تسلیحاتیِ ۹۰ درصد فاصله دارد.

او در مصاحبه‌ای با فاکس‌نیوز گفت: «آن‌ها نیازی به غنی‌سازی بیش از ۳.۶۷ درصد ندارند. در برخی موارد، در حال غنی‌سازی تا ۶۰ درصد هستند، در مواردی دیگر، ۲۰ درصد. این قابل قبول نیست. و هیچ برنامه هسته‌ای غیرنظامی‌ای وجود ندارد که نیازمند غنی‌سازی بیش از ۳.۶۷ درصد باشد.»

ویتکاف تأکید کرد که تمرکز مذاکرات بر راستی‌آزمایی برنامه غنی‌سازی و در نهایت، راستی‌آزمایی درباره جنبه‌های تسلیحاتی آن خواهد بود.

توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ که ایران با قدرت‌های جهانی و در دوره ریاست‌جمهوری باراک اوباما امضا کرد، تهران را موظف می‌کرد که ذخایر اورانیوم خود را به‌طور چشمگیر کاهش داده و تنها تا ۳.۶۷ درصد غنی‌سازی کند، سطحی که برای فعالیت نیروگاه بوشهر کافی است. در مقابل، ایران به منابع مالی مسدودشده در جهان دسترسی پیدا کرد و تحریم‌ها علیه صنعت نفت و بخش‌های کلیدی دیگر اقتصادش لغو شد.

روزنامه جوان، نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در سرمقاله‌ای در روز سه‌شنبه نشان داد که تهران ممکن است با کاهش سطح غنی‌سازی موافقت کند.

در این سرمقاله آمده است: «چرا کاری را که قبلاً انجام داده‌ایم، دوباره انجام ندهیم و به توافق نرسیم؟ این در هیچ‌جای دنیا به‌عنوان عقب‌نشینی جمهوری اسلامی از آرمان‌هایش تعبیر نمی‌شود.»

با این حال، یکی از دلایلی که ترامپ در سال ۲۰۱۸ برای خروج از توافق عنوان کرد، برنامه موشک‌های بالستیک ایران بود. ویتکاف نیز تصریح کرد که هر توافق جدیدی باید شامل مسائل موشکی نیز باشد: «این شامل موشک‌هاست، نوع موشک‌هایی که ذخیره کرده‌اند، و شامل سازوکار فعال‌سازی بمب هم می‌شود.»

جمهوری اسلامی ایران به برنامه موشکی خود به‌عنوان یک ابزار بازدارنده در برابر کشورهای منطقه که به جنگنده‌های پیشرفته و دیگر تسلیحات آمریکایی مجهز هستند، تکیه دارد. متقاعد کردن تهران برای کنار گذاشتن این برنامه، به‌ویژه در مذاکرات، بسیار دشوار خواهد بود.