تورم در سالی که گذشت: دی؛ بازگشت تورم فقرا به بالای 3 درصد
اکوایران: شاخصترین رخداد تورمی در این ماه، بازگشت تورم ماهانه دهک اول به کانال بالای 3 درصد بوده است.
به گزارش اکوایران، مرکز آمار ایران در گزارش خود از وضعیت تورم مصرفکننده در دی ماه سال 1403، تغییرات قابل توجهی را در شاخصهای مختلف تورم نشان داده است. گزارش نشان میدهد که تورم ماهانه در دی ماه ۱۴۰۳ به ۲.۹ درصد رسید که نسبت به ماه قبل افزایش یافته است. این افزایش عمدتاً به دلیل فشار بیشتر تورم در کالاهای خوراکی بوده است. در این میان، تحلیلهای مبتنی بر دهکهای مختلف درآمدی نشان میدهند که اقشار کمدرآمد فشار بیشتری از تورم کالاهای خوراکی را احساس کردهاند، در حالی که گروههای پردرآمدتر بیشتر تحت تأثیر تورم کالاهای غیرخوراکی قرار گرفتهاند.
فشار تورمی از اقلام خوراکی
نتایج بررسیها نشان میدهند که تورم ماهانه در دی ماه برای کالاهای خوراکی ۳.۲ درصد و برای کالاهای غیرخوراکی ۲.۸ درصد بوده است. این افزایش محسوس در تورم خوراکیها نشان میدهد که اقشار کمدرآمد که بخش قابل توجهی از درآمد خود را صرف خرید کالاهای خوراکی میکنند، تحت فشار اقتصادی بیشتری قرار گرفتهاند. طبق دادهها، تورم ماهانه در دهک اول به ۳.۰۷ درصد رسید که بیش از میانگین کشوری بود و بیشتر از تورم غیرخوراکیها تحت تأثیر تورم اقلام خوراکی قرار گرفت. این گروه نسبت به افزایش قیمت مواد غذایی حساستر بودند و سهم بیشتری از تورم را در بخش خوراکیها تجربه کردند.
در مقایسه، دهک دهم که پردرآمدترین گروه جامعه است، با تورم ماهانه 2.89 درصدی مواجه شد. در این دهک، سهم تورم خوراکی تنها ۰.۷۵ واحد درصد بوده و بیشتر تحت تأثیر تورم کالاهای غیرخوراکی قرار گرفتهاند. این تغییرات در میزان تأثیرگذاری تورم در گروههای مختلف درآمدی نشاندهنده تفاوتهای الگوی مصرف و حساسیتهای مختلف گروهها نسبت به افزایش قیمتها است.
نوسان تورم در مناطق شهری و روستایی و استانها
علاوه بر تفاوتهای میان دهکها، نوسان تورم در مناطق شهری و روستایی نیز تفاوتهایی را نشان میدهد. در حالی که تورم ماهانه در مناطق شهری ۲.۹ درصد و در مناطق روستایی ۳.۱ درصد بوده است، تورم نقطه به نقطه و سالانه در مناطق شهری بیشتر از روستاییها تجربه شده است. این نوسانات نشان میدهند که خانوارهای شهری به دلیل ساختار متفاوت مصرف، بیشتر از افزایش قیمتها آسیب میبینند، اما در عین حال، تورم سالانه در هر دو منطقه کاهش یافته است.
در بین استانهای کشور نیز کمترین تورم ماهانه در این ماه 1.8 درصد و به نام استان کرمان ثبت شده است. در مقابل، بالاترین سطح این شاخص 4.3 درصد بوده که در استان خراسان شمالی برآورد شده است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
پیام عراقچی خطاب به کاخ سفید: آمریکا از برجام سود برده است
-
کوچ نیروی کار از کشاورزی به بزرگترین بخش اقتصاد ایران
-
فایننشال تایمز: محاسبات فعلی ایران و آمریکا به نفع تقابل است یا توافق؟
-
برنامههای آلمان برای خاورمیانه؛ برلین فشار بر تهران را بیشتر میکند؟
-
اعزام 2 ناو هواپیمابر آمریکایی؛ حمله موشکی انصارالله به ناو ترومن در دریا سرخ
-
ترامپ گزینه مذاکرات غیرمستقیم را رد نکرده است/ او با نقشآفرینی عمان مخالفتی ندارد
-
اولین پیشبینی از مسکن 1404
-
مخالفت عربستان و کشورهای حاشیه خلیجفارس با ترامپ؛ منع استفاده آمریکا از پایگاههای عربی برای اقدام نظامی علیه ایران
-
ادعای جدید واشنگتن: از تمام ابزارها برای اختلال در برنامه پهپادی ایران استفاده میکنیم