اکوایران: درحالی‌که ترامپ منتظر است ببیند راهبردش نتیجه خواهد داد یا نه، ارتش آمریکا حضور حدود ۵۰ هزار نیروی نظامی را در منطقه حفظ کرده است.

به گزارش اکوایران، به نظر می‌رسد با توجه به دشواری‌های تداوم عملیات نظامی ایالات متحده در منطقه، هم از لحاظ فنی-نظامی و هم از لحاظ سیاست داخلی آمریکا، کاخ سفید در حال حاضر اولویت را به فشار اقتصادی داده باشد. این اما به معنای کاهش حضور سنگین نظامی در منطقه و آمادگی برای انجام بعضی عملیات‌های احتمالی نیست.

دیدار ویتکاف با چهرۀ امنیتی امارات در مدیترانه

باراک راوید خبرنگار شبکۀ خبری آکسیوس گزارش داد که استیو ویتکاف، فرستادۀ کاخ سفید، آخر هفته گذشتۀ با مشاور امنیت ملی امارات متحده عربی دیدار کرد تا دربارۀ گام‌های بعدی در قبال ایران گفت‌وگو کند؛ این موضوع را دو منبع مطلع از این دیدار اعلام کردند.

این مذاکرات که کاخ سفید آنها را اعلام نکرده بود و تا پیش از این نیز گزارشی درباره آنها منتشر نشده بود، در شرایطی انجام شدند که دولت ترامپ برای بازگشایی تنگه هرمز تلاش می‌کند و همزمان به دنبال وارد کردن فشار اقتصادی شدید بر ایران است.

ویتکاف در جزیره ساردینیا در دریای مدیترانه با شیخ طحنون بن زاید آل نهیان دیدار کرد. طحنون یکی از قدرتمندترین چهره‌های امارات است. او برادر محمد بن زاید، رئیس‌جمهور امارات، مشاور امنیت ملی کشور و معاون حاکم ابوظبی است و بر منافع گسترده امارات در حوزه سرمایه‌گذاری و فناوری نظارت دارد. امارات شریک اصلی در عملیات تحت رهبری آمریکا برای بازگشایی تنگه هرمز و هدایت نفتکش‌ها از این تنگه بوده است. این کشور همچنین برای موفقیت کارزار فشار اقتصادی آمریکا علیه ایران اهمیت حیاتی دارد.

میان ابوظبی و واشنگتن چه می‌گذرد؟

منابع گفتند ویتکاف و طحنون درباره گام‌های بعدی در بحران ایران و همچنین مسائل دیگری ایده‌پردازی و گفت‌وگو کردند.

1788378636620

شیخ طحنون بن زاید آل نهیان، مشاور امنیت ملی امارات متحده عربی، در سال ۲۰۲۰ در لندن/عکس از گتی ایمجز

این دیدار چند روز پس از آن انجام شد که اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، از «عملیات طرد اقتصادی» یا «Operation Economic Outcast» رونمایی کرد؛ طرحی که در آن آمریکا متعهد شده است کشورها و نهادهایی را که با جمهوری اسلامی تجارت می‌کنند، با تحریم‌های سنگین مجازات کند.

به گفته یک منبع مطلع از تماس، بسنت پیش از اعلام این طرح با طحنون گفت‌وگو کرده بود. در همان روزی که ویتکاف با طحنون دیدار کرد، وزارت خزانه‌داری آمریکا برای قطع دسترسی شعب اماراتی بانک مصری «بانک مصر» (Banque Misr) به نظام مالی آمریکا اقدام کرد؛ دلیل این اقدام، فعالیت‌های این بانک با ایران عنوان شد. اقدام پیشنهادی، تراکنش‌های دلاری این بانک را مسدود می‌کند. بانک مرکزی امارات اعلام کرد که یک «بررسی فوری» درباره تراکنش‌های شعب این بانک مصری با ایران انجام خواهد داد.

یک منبع دیگر مطلع از موضوع گفت مقام‌های اماراتی به دولت ترامپ اعلام کرده‌اند که هرگونه کارزار فشار اقتصادی علیه ایران برای مؤثر بودن باید همه کشورهای اصلی طرف تجارت با ایران را دربر بگیرد. به گفته دو منبع مطلع، تحریم‌های ثانویه‌ای که دولت ترامپ قصد دارد علیه ایران اعمال کند، یکی از عوامل تصمیم امارات بود، اما دلیل اصلی آن نبود.

میان ابوظبی و تهران چه می‌گذرد؟

منابع گفتند در ۱۱ آگوست، هیئتی ایرانی برای انجام مذاکرات دیپلماتیک کم‌سروصدا با مقام‌های اماراتی به ابوظبی سفر کرد. به گفته منابع، ایرانی‌ها در جریان این مذاکرات اعلام کردند که خواهان کاهش تنش و بهبود روابط هستند؛ این در حالی بود که در طول جنگ هزاران موشک و پهپاد به سمت امارات شلیک شده بود.

downloadfile(2)

زنی هنگام قدم زدن در بازار سنتی تهران، ایران، در 16 ژوئیه 2026 علامت پیروزی نشان می‌دهد/عکس از آسوشیتدپرس

منابع گفتند ایرانی‌ها حتی از امارات خواستند برای تأمین غذا و دارو به آنها کمک کند و از اماراتی‌ها خواستند با تحریم‌های آمریکا همکاری نکنند؛ اما این درخواست بی‌درنگ رد شد.

بااین‌حال، طی چند روز بعد، حملات به نفتکش‌های شرکت ملی نفت امارات که تلاش می‌کردند از تنگه هرمز عبور کنند، تشدید شدند. منابع گفتند اماراتی‌ها به‌شدت خشمگین شدند و تصمیم گرفتند تمام روابط تجاری با ایران را تعلیق کنند.

از سوی دیگر، مقام‌های آمریکایی گفتند مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، در اوایل این هفته به تمام سفارتخانه‌های آمریکا در سراسر جهان دستور داد درباره «عملیات طرد اقتصادی» یک ابلاغیه رسمی دیپلماتیک را در بالاترین سطح ممکن به دولت‌های میزبان خود ارائه کنند.

به سفارتخانه‌های آمریکا دستور داده شد از کشورها بخواهند «فوراً و به‌صورت نظام‌مند» تمام تجارت خود با ایران را قطع کنند و فعالیت‌های تجاری غیرقانونی ایران را شناسایی کنند. مقام‌های آمریکایی گفتند در این ابلاغیه تأکید شده است کشورها، شرکت‌ها و افرادی که به تجارت با ایران ادامه دهند، در معرض تحریم و قطع دسترسی به نظام دلاری آمریکا قرار خواهند گرفت. یکی از مقام‌ها گفت پیام ویژه‌ای به نمایندگی‌های دیپلماتیک آمریکا در ابوظبی، مسقط، هنگ‌کنگ، دوحه، لندن، برلین و چند پایتخت در آسیای مرکزی ارسال شده است. به گفته یک مقام آمریکایی، دولت ترامپ در حال ایجاد یک کارگروه بین‌سازمانی است تا اجرای کارزار فشار اقتصادی علیه ایران و اعمال آن را هماهنگ کند.

واشنگتن به حضور نظامی در منطقه ادامه می‌دهد

به گزارش نشریۀ وال‌استریت ژورنال، پیت هگست، وزیر جنگ ایالات متحده، استقرار نیروهای آمریکایی در خاورمیانه را تا سال ۲۰۲۷ تمدید می‌کند.

im-25953412

یک جنگنده در هفته گذشته روی ناو هواپیمابر جورج واشنگتن؛ این ناو اخیراً برای پشتیبانی از عملیات آمریکا به خاورمیانه اعزام شده است/عکس از نیروی دریایی آمریکا

هنگامی که آمریکا شش ماه پیش عملیات خود علیه ایران را آغاز کرد، پیت هگست وعده داده بود که حمله‌ای سریع و قاطع انجام خواهد شد که از گرفتار شدن آمریکا در یک درگیری طولانی‌مدت جلوگیری کند؛ اما اکنون، به گفته افرادی که از این موضوع اطلاع دارند، او به‌طور بی‌سروصدا در حال تمدید مأموریت نیروهای آمریکایی در منطقه است؛ اقدامی که نشان می‌دهد این درگیری ممکن است تا سال آینده نیز ادامه پیدا کند.

به گفته این افراد، این اقدام بخشی از یک راهبرد نظامی بدون زمان‌بندی مشخص است که با هدف فراهم کردن گزینه‌های مختلف برای ترامپ در جنگ انجام می‌شود.

اما استقرار ۱۹ ناو جنگی، یگان‌های پدافند هوایی، اسکادران‌های جنگنده و نیروهای چترباز در سراسر منطقه، به گفته این افراد، فشار زیادی بر نیروهای نظامی و خانواده‌های آنها وارد کرده و انباشت مشکلات مربوط به تعمیر و نگهداری تجهیزات را به وجود آورده است؛ مشکلاتی که برطرف کردن آنها ممکن است سال‌ها طول بکشد.

دشواری‌های سیاسی تداوم عملیات نظامی

مقام‌های آمریکایی می‌گویند ترامپ در محافل خصوصی با دستیاران ارشد خود درباره این موضوع گفت‌وگو می‌کند که آیا پایان جنگ ایران را اعلام کند یا نه و گفته است که با این ایده موافق است.

KPHQOOJAIBLMNCBGY55OD2J4OM

مردم در نزدیکی تابلوی تبلیغاتیِ دونالد ترامپ بر روی ساختمانی در تهران، ایران، در حال رانندگی هستند؛ ۲ سپتامبر ۲۰۲۶/عکس از مجید عسگری‌پور از خبرگزاری وانا

آنها همچنین می‌گویند ترامپ به دستیارانش گفته که معتقد است ادامه فشار اقتصادی در نهایت حکومت ایران را وادار خواهد کرد یا برنامه هسته‌ای خود را کنار بگذارد یا فروبپاشد. دستیاران ترامپ به او توصیه می‌کنند که تشدید جنگ ایران فراتر از حملات متقابل اخیر می‌تواند شانس جمهوری‌خواهان را در انتخابات میان‌دوره‌ای نوامبر به خطر بیندازد. رئیس‌جمهور گفته است که هنگام تصمیم‌گیری درباره جنگ، پیامدهای انتخاباتی را در نظر نمی‌گیرد.

درحالی‌که ترامپ منتظر است ببیند راهبردش نتیجه خواهد داد یا نه، ارتش آمریکا حضور حدود ۵۰ هزار نیروی نظامی را در منطقه حفظ کرده است؛ بخشی از این حضور با هدف دادن آزادی عمل به ترامپ برای تصمیم‌گیری درباره گام‌های بعدی است.

مأموریت‌های فعلی شامل رهگیری موشک‌های ایرانی، تأمین پوشش و حفاظت برای کشتی‌های تجاری در تنگه و محاصره بنادر و مناطق ساحلی ایران است. نیروهای آمریکایی همچنین آماده‌اند در صورت تصمیم ترامپ برای تشدید جنگ، حملات تهاجمی گسترده‌تری را آغاز کنند.

دشواری‌های فنی تداوم عملیات نظامی

با طولانی‌تر شدن درگیری، برنامه‌های استقرار نیروهای پنتاگون نیز طولانی‌تر می‌شوند. به گفته افراد مطلع، خدمه ناوهای جنگی، یگان‌های پدافند هوایی و نیروهای چترباز از جمله نیروهایی هستند که دستور یافته‌اند مدت بیشتری از زمان پیش‌بینی‌شده در منطقه بمانند.

تنگه هرمز

یک مقام پنتاگون از اظهارنظر درباره استقرار نیروها خودداری کرد، اما گفت این وزارتخانه گزینه‌های مختلفی را در اختیار فرمانده کل قوا قرار می‌دهد.

به گفته یکی از افراد مطلع، جدول زمانی استاندارد استقرار نیروهای پدافند هوایی ارتش که تحت فشار شدید برای سرنگون کردن موشک‌ها و پهپادهای ایران فعالیت می‌کنند، از ۹ ماه به ۱۲ ماه افزایش یافته است. برخی یگان‌هایی که قرار بود در اروپا و اقیانوس آرام مستقر شوند اما به خاورمیانه منتقل شدند، اکنون بیش از یک سال است که در منطقه مستقر هستند.

تام کاراکو، مدیر پروژه دفاع موشکی در مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی، گفت: «سرعت عملیات یگان‌های پدافند هوایی پیش از این جنگ نیز در میان بالاترین سطوح در کل نیروهای مشترک آمریکا قرار داشت.» او گفت تمدید استقرارها خطر فرسوده شدن نیروها، تأخیر در تعمیر و نگهداری تجهیزات و ایجاد اختلال در روند نوسازی بلندمدت نیروهای نظامی را به همراه دارد.

ناوهای نیروی دریایی و خدمه آنها نیز تحت فشار قرار گرفته‌اند، زیرا همچنان در حال اجرای محاصره بنادر ایران به دستور ترامپ هستند. بر اساس اظهارات یک مقام نیروی دریایی، آمریکا در حال حاضر ۱۹ ناو جنگی در آب‌های خاورمیانه دارد که شامل دو ناو هواپیمابر و ۱۳ ناوشکن مجهز به موشک‌های هدایت‌شونده است. اکنون که این ناوها در حال اجرای محاصره هستند، این کشتی‌های جنگی کوچک‌تر، با حدود ۳۰۰ نفر سرنشین، به گفته برخی افراد مطلع، به‌جای اینکه تقریباً هر ماه وقفه‌ای در مأموریت داشته باشند، برای چند ماه متوالی در دریا می‌مانند.

ناوگان دریایی آمریکا زیر فشار

این درگیری تاکنون به برخی از طولانی‌ترین مأموریت‌های دریایی در تاریخ مدرن نیروی دریایی آمریکا منجر شده است.

5283

یک یدک‌کش در بندر لائم چابانگ، در استان چونبوری تایلند، هنگام ورود ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن به بندر، به استقبال آن می‌رود/عکس از آسوشیتدپرس

به گفته افراد آگاه، آنچه شرایط را برای ملوانان و تفنگداران دریایی مستقر در این کشتی‌ها دشوارتر می‌کند، از دست رفتن ظرفیت‌های لجستیکی آمریکا در منطقه است.

درگیری‌ها مانع از آن شده‌اند که نیروی دریایی آمریکا بتواند در خاورمیانه عملیات معمول تأمین مجدد آذوقه و تجهیزات را انجام دهد. در نتیجه، این نیرو اکنون تا حد زیادی مجبور است به جزیره دورافتاده دیه‌گو گارسیا، یک پایگاه نظامی آمریکا و بریتانیا در اقیانوس هند، متکی باشد.

این وضعیت باعث کاهش شدید ارسال نامه و بسته‌های حمایتی و همچنین کاهش زمان‌هایی شده است که ملوانان می‌توانند از محیط بسته کشتی خارج شوند؛ زمان‌هایی که به آنها اجازه می‌دهد ذهن خود را از فشار مأموریت دور کنند.

تحلیلگران می‌گویند مسافت‌های طولانی و مأموریت‌های تمدیدشده همچنین در آینده فشار قابل‌توجهی بر روند تعمیر و نگهداری ناوها وارد خواهد کرد.

برایان کلارک، مقام ارشد سابق نیروی دریایی آمریکا و پژوهشگر ارشد کنونی مؤسسه هادسون، گفت اینکه ناوهای هواپیمابر همچنان در منطقه نگه داشته می‌شوند، نشان می‌دهد دولت ترامپ می‌خواهد در صورت تشدید درگیری، توانایی‌های تهاجمی قدرتمندی را حفظ کند. کلارک گفت: «آنها دارند شرایط را برای یک مأموریت پایدار و طولانی‌مدت آماده می‌کنند؛ یعنی تا سال آینده و حتی بیشتر. اما برای حفظ این سطح از حضور، باید از حضور نظامی در مناطق دیگر صرف‌نظر کنید. بنابراین، به نوعی دارید همه توان خود را روی این می‌گذارید که ایران در سال آینده محور وضعیت نظامی آمریکا باشد.»

به گفته یک نامه ارسال‌شده از سوی فرماندهان نظامی به خانواده‌های نیروها که وال‌استریت ژورنال آن را مشاهده کرده است، پنتاگون ممکن است بخش‌هایی از لشکر ۸۲ هوابرد ارتش آمریکا را تا سال ۲۰۲۷ نیز در خاورمیانه نگه دارد. در این نامه آمده است: «ما این موضوع را ساده و بی‌اهمیت نمی‌دانیم و می‌دانیم که یک مأموریت طولانی‌تر فشار زیادی بر هر خانواده‌ای وارد می‌کند؛ از جمله خانواده‌های خود ما.»

ترامپ روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت ارتش آمریکا همچنان آماده خواهد بود «هر زمان که بخواهیم» حملات بیشتری انجام دهد؛ همان‌طور که این هفته پس از تلاش ایران برای مین‌گذاری دوباره در تنگه هرمز چنین کاری انجام داد.

آیا امکان بازگشت به تفاهم‌نامه وجود دارد؟

در همین حال، خبرگزاری الجزیره در گفت‌وگو با هادی افقهی، دیپلمات پیشین ایران و تحلیلگر سیاسی، می‌نویسد که تهران همچنان برای گفت‌وگوهای صلح با واشنگتن بر اساس تفاهم‌نامه اسلام‌آباد آمادگی دارد، اما حاضر نیست بر سر توافقی که به‌تازگی تدوین شده باشد مذاکره کند. افقهی به الجزیره گفت: «ایران تأکید کرده است که به‌محض بازگشت آمریکا به میز مذاکره، آماده است، اما مذاکرات باید بر اساس تفاهم‌نامه [اسلام‌آباد] باشد؛ نه برای ایجاد، تدوین یا نوشتن یک تفاهم‌نامه دیگر.»

او افزود: «حتی اگر به تفاهم‌نامه دیگری برسیم، چه تضمینی وجود دارد که این تفاهم‌نامه جدید اجرا شود؟ هم طرف آمریکایی و هم طرف ایرانی از آن استقبال کردند، اما طرف آمریکایی هیچ‌یک از مفاد آن را اجرا نکرد، جز به‌صورت جزئی و ایران نیز این وضعیت را نپذیرفت.»