همزمان با برگزاری نشست «روند آستانه»
تعیین ضربالاجل برای مذاکرات هستهای از سوی واشنگتن/ اتکا به روسیه یا احیای برجام؟!
اکوایران: سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد مذاکرات هستهای را تا زمان حفظ منافع آمریکا ادامه میدهیم. این در حالی است که رابرت مالی با اشاره به سفر پوتین به ایران مدعی شده که این سفر ایران را در برابر گزینه اتکای نسبی به روسیه یا بازگشت به برجام قرار میدهد.
به گزارش اکوایران، همزمان با سفر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه به تهران، مقامات آمریکایی سعی کردند این سفر را با تلاشها برای احیای توافق هستهای مرتبط کنند.
اتکا به روسیه یا احیای برجام؟
رابرت مالی نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران در گفتگو با شبکه سیانان بار دیگر ادعا کرد که پنجره احیای توافق هستهای برجام به سرعت در حال بسته شدن است و مدعی شد علیرغم اعلام تمایل تهران مبنی بر بازگشت به برجام، در واقع این موقعیت هر روز در حال از دست رفتن است و چنین گزینهای برای همیشه در دسترس نخواهد بود.
مالی در این گفتوگو با اشاره به سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به تهران و دیدار با مقامات بلندپایه ایران، مدعی شده که این سفر ایران را در برابر گزینه اتکای نسبی به روسیه یا بازگشت به برجام قرار میدهد. او در این مصاحبه گفته: گفته: «ایران حالا میتواند بین اتکای نسبی به روسیه و بازگشت به برجام یکی را انتخاب کند». او در توضیح این دو گزینه یادآور شده که روسیه در انزوای جهانی قرار دارد اما ایران در صورت بازگشت به برجام، میتواند روابط اقتصادی طبیعی با جهان داشته باشد. او ادعا کرده که ایران در صورت عدم بازگشت به مذاکرات احیای برجام با انزوای بیشتری مواجه میشود و هزینه فروش پهپادهای مسلح به روسیه را نیز پرداخت خواهد کرد.
مالی، در شرایطی این سخنان را اظهار کرده که مقامات ایرانی پیش از این گفتهاند که به دنبال دستیابی به یک توافق خوب هستند و ضمن اعلام بیطرفی در جنگ اوکراین، فروش پهپادهای نظامی به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین را تکذیب کرده است.
ادامه مذاکرات تا زمان حفظ منافع آمریکا
در همین شرایط، ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور در یک کنفرانس خبری در پاسخ به این سوال که آیا ضربالاجل مشخصی برای به نتیجه رسیدن مذاکرات احیای توافق هستهای وجود دارد یا نه، گفت: ضربالاجل وجود دارد و آن موقعی است که توافقی که الان چند ماه است روی میز است، توافقی که با حسن نیت و با جزئیات دقیق توسط آمریکا و به همراه متحدان اروپایی ما و روسیه و چین مذاکره شد، دیگر در راستای منافع ملی ما نباشد.
پرایس درباره توافق هستهای گفت، ارزیابی آمریکا بر اساس اطلاعات جامعه اطلاعاتی آمریکا، آژانس بینالمللی انرژی اتمی و متحدان و شرکای آمریکا در سراسر جهان، آمریکا را در مقایسه با وضع فعلی امور، «در موقعیت بهتری در قبال چالشهای ناشی از برنامه هستهای ایران» قرار میدهد.
او با گفتن این که پس از خروج دولت قبلی آمریکا از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸، در برنامه هستهای ایران فعالیتهایی انجام شده است که در برجام[توافق هستهای] ممنوع بود، مدعی شد که زمان گریز هستهای ایران به چند هفته یا کمتر از آن رسیده است و این «وضعیتی غیرقابل قبول» است.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با تاکید بر این که آمریکا هنوز به دنبال این است که ببیند ایران پایبندی به برجام را از سر میگیرد یا نه، گفت: اگر ایران به وضوح نشان دهد که قصدی برای انجام دادن این کار ندارد و توافقی که روی میز است با پیشرفتهای مداوم ایران در برنامه هستهایاش نادیده گرفته شود، ما مسیر دیگری در پیش خواهیم گرفت!
پرایس مدعی شد: ایران این سیگنال را به ما و به بقیهی جهان میفرستد که هیچ تمایلی به بازگشت دوجانبه به پایبندی به برجام ندارد.
او در ادامه این کنفرانس خبری با اشاره به این که جو بایدن، رییس جمهور آمریکا متعهد شده است که ایران هیچ وقت به یک سلاح هستهای دست پیدا نکند، گفت: ما همچنان بر این باوریم که دیپلماسی موثرترین و بادوامترین وسیله برای رسیدن به این هدف است.
پرایس در این راستا با اشاره به اظهارات رییس جمهور آمریکا در سفر اخیرش به فلسطین اشغالی علیه ایران گفت: همان طور که از رییس جمهور وقتی هفته گذشته در اسراییل بود، شنیدید، ما آمادهایم از تمامی ابزارهای قدرت ملیمان استفاده کنیم تا مانع دستیابی ایران به یک سلاح هستهای شویم.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که آیا در حال حاضر مذاکراتی در زمینه احیای توافق هستهای در دوحه یا وین در جریان است و آیا آمریکا به هر طریق ارتباطی با ایران دارد یا نه، توضیح داد: ما ارتباط مستقیمی با ایرانیها نداشتهایم. به انتخاب ما نبوده است. ما از ماهها پیش ترجیح میدادیم که دیپلماسی مستقیم داشته باشیم. در واقع، در همان ابتدا ، وقتی این روند آغاز شد، ما آماده بودیم با هماهنگی متحدان اروپایی و دیگر شرکایمان در گروه ۱+۵ به طور مستقیم با ایران تعامل کنیم. اتحادیه اروپا میانجی موثری در این مذاکرات بوده است. ما قدردان نقشی هستیم که انریکه مورا و دیگر مقامات اروپایی ایفا کردهاند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به این که آیا آمریکا درباره ایران با ترکیه صحبت کرده است، گفت: شما را به کاخ سفید ارجاع میدهم که درباره تعاملات میان رییس جمهور بایدن و رییس جمهور اردوغان صحبت کنید. آنچه به طور کلی میتوانم بگویم، این است که کشورها در سراسر جهان از این که اطمینان حاصل شود ایران به یک سلاح هستهای دست پیدا نمیکنند نفع میبرند. این شامل کشورهای منطقه میشود اما دربرگیرنده کشورهایی فراتر از منطقه نیز هست.
اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پی این مطرح میشود که آخرین دور از گفتوگوهای غیرمستقیم میان آمریکا و ایران برای حلوفصل آخرین مسائل حل نشده در زمینه احیای توافق هستهای، اخیرا با تسهیلگری اتحادیه اروپا در دوحه انجام شد. این مذاکرات نتیجه راهگشایی به دنبال نداشت.
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده در گفتگو با خبرنگاران در پاسخ به این سوال که آیا ضربالاجل مشخصی برای به نتیجه رسیدن مذاکرات احیای توافق هستهای وجود دارد یا نه، گفت: «ضربالاجل وجود دارد و آن موقعی است که توافقی که الان چند ماه است روی میز است، توافقی که با حسن نیت و با جزئیات دقیق توسط آمریکا و به همراه متحدان اروپایی ما و روسیه و چین مذاکره شد، دیگر در راستای منافع ملی ما نباشد».
پرایس گفته ارزیابی آمریکا بر اساس اطلاعات جامعه اطلاعاتی آمریکا، آژانس بینالمللی انرژی اتمی و متحدان و شرکای آمریکا در سراسر جهان نشان میدهد که توافق هستهای آمریکا را در مقایسه با وضع فعلی امور، «در موقعیت بهتری در قبال چالشهای ناشی از برنامه هستهای ایران» قرار میدهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با تاکید بر این که آمریکا هنوز به دنبال این است که ببیند ایران پایبندی به برجام را از سر میگیرد یا نه، گفت: «اگر ایران به وضوح نشان دهد که قصدی برای انجام دادن این کار ندارد و توافقی که روی میز است با پیشرفتهای مداوم ایران در برنامه هستهایاش نادیده گرفته شود، ما مسیر دیگری در پیش خواهیم گرفت!» پرایس مدعی شد: «ایران این سیگنال را به ما و به بقیهی جهان میفرستد که هیچ تمایلی به بازگشت دوجانبه به پایبندی به برجام ندار»د.
با این حال او مدعی شده که: «ما همچنان بر این باوریم که دیپلماسی موثرترین و بادوامترین وسیله برای رسیدن به این هدف است». پرایس در این راستا با اشاره به اظهارات رییس جمهور آمریکا در سفر اخیرش به سرزمینهای اشغالی علیه ایران گفت: «همان طور که از رییس جمهور وقتی هفته گذشته در اسراییل بود، شنیدید، ما آمادهایم از تمامی ابزارهای قدرت ملیمان استفاده کنیم تا مانع دستیابی ایران به یک سلاح هستهای شویم».
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که آیا در حال حاضر مذاکراتی در زمینه احیای توافق هستهای در دوحه یا وین در جریان است و آیا آمریکا به هر طریق ارتباطی با ایران دارد یا نه، توضیح داد: «ما ارتباط مستقیمی با ایرانیها نداشتهایم. به انتخاب ما نبوده است. ما از ماهها پیش ترجیح میدادیم که دیپلماسی مستقیم داشته باشیم. در واقع، در همان ابتدا ، وقتی این روند آغاز شد، ما آماده بودیم با هماهنگی متحدان اروپایی و دیگر شرکایمان در گروه ۱+۵ به طور مستقیم با ایران تعامل کنیم. اتحادیه اروپا میانجی موثری در این مذاکرات بوده است. ما قدردان نقشی هستیم که انریکه مورا و دیگر مقامات اروپایی ایفا کردهاند».
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فوری؛ شورای حکام آژانس قطعنامه ضدایرانی را تصویب کرد
-
انتقاد تند پزشکیان از غرب: شما مرد هستید که با بمب زنان و کودکان را کشتار میکنید!
-
فوری؛ ممکن است امشب قطعنامه صادر نشود
-
از قطع روابط تا دیدار ژنرالها؛ واکاوی تلاشهای ریاض برای نزدیکی به تهران
-
واکنش فوری تهران به قطعنامه شورای حکام آژانس
-
معمای ترامپ در مواجهه با تهران/ چه چیزهایی میتواند مانع از مذاکره شود؟
-
توصیه مولوی عبدالحمید به گفتوگو با آمریکا و اروپا/ گام اهل سنت برای وفاق
-
پشت پرده معامله قرن بن سلمان با پوتین
-
چرا غرب از گروسی ناامید شد؟/ واکنش تهران به صدور قطعنامه احتمالی چه خواهد بود؟