به گزارش اکوایران، وزیر امور خارجه ایران در حالی در سفری منطقه ای به سر می برد که مذاکرات در وین برای احیای توافق هسته ای 2015 ادامه دارد و سابقه میانجی‌گرانه عمان و قطر –به عنوان دو مقصد حسین امیرعبداللهیان- و روابط دوستانه‌تر این دو کشور با ایران نسبت به دیگر ممالک حاشیه خلیج فارس، این شائبه را ایجاد کرده است که احتمالاً مذاکرات احیای برجام و مسائل پیرامون آن هدف محوری این سفر است؛ شائبه‌ای که با بیانیه وزارت خارجه تأیید شد.

دستگاه دیپلماسی ایران اعلام کرد که امیرعبداللهیان و امیر قطر در خصوص آخرین تحولات مذاکرات وین برای احیای توافق هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی از طریق لغو تحریم‌های آمریکا و کاهش سطوح برنامه هسته‌ای ایران ادامه دارد، گفتگو کردند.

بر اساس گزارش الجزیره، امیرعبداللهیان و آل ثانی روز سه شنبه همچنین راه های بهبود روابط دوجانبه را مورد بحث و بررسی قرار دادند که به گفته آنها اولویت هر دو کشور است. امیرعبداللهیان همچنین گفت که ایران آماده است روابط خود را در سراسر منطقه در قالب‌های دوجانبه یا چندجانبه تقویت کند.

jcpoa KAMALA HARRIS

دیدارهای مهم در عمان

امیرعبداللهیان روز دوشنبه در مسقط بود و با فهد بن محمود السعید، معاون باسابقه سلطان عمان، در مورد طیفی از مسائل دوجانبه، منطقه ای و بین المللی دیدار کرد. به گزارش وزارت امور خارجه، وی در جریان آخرین تحولات وین به السعید گفت: ایران راهکارهای عملی را پیشنهاد کرده و برای دستیابی به توافق جدی است.

امیرعبداللهیان همچنین گفت: عمان اولویت اصلی سیاست خارجی ابراهیم رئیسی رئیس جمهور برای توسعه روابط نزدیک با همسایگان منطقه ای است و ایران مایل است روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را بیش از پیش گسترش دهد. دو طرف همچنین درباره یمن صحبت کردند، جایی که ایران و عربستان سعودی از طرف های متخاصم در یک جنگ داخلی تلخ هفت ساله حمایت می کنند.

به نوشته الجزیره، امیرعبداللهیان علاوه بر دیدار با وزیر امور خارجه عمان، از سفر خود به مسقط برای دیدار با محمد عبدالسلام، مذاکره‌کننده ارشد حوثی‌های یمن استفاده کرد. وزیر امور خارجه ایران به او گفت که ایران خواهان پایان جنگ در یمن است و معتقد است که تنها گفت‌وگو بین جناح‌های مختلف محلی می‌تواند به یک آینده سیاسی باثبات منجر شود.

وی گفت: این یک موضوع مربوط به یمن است و مذاکرات یمنی-یمنی می تواند آینده سیاسی این کشور را تعیین کند. تهران و ریاض تاکنون چهار دور گفتگوی مستقیم به میزبانی عراق برای حل و فصل موضوع یمن و مسائل مورد اختلاف دوجانبه انجام داده اند. انتظار می‌رود دور پنجم به زودی برگزار شود.

همه طرف‌ها اخیراً توافق کرده‌اند که در مذاکرات فشرده پیشرفت‌هایی حاصل شده است، اما برای دستیابی به توافق نهایی به کار بیشتری نیاز است. طرف های غربی همچنان هشدار می دهند که به دلیل پیشرفت های هسته ای ایران زمان محدود است. اما ایران که بارها اعلام [و اثبات] کرده است هرگز به دنبال سلاح هسته‌ای نخواهد بود، می‌گوید که چیزی جز «توافق خوب» برای احیای کامل توافق هسته‌ای و بهره‌مندی از مزایای اقتصادی آن نمی‌خواهد.

در همین حال فرانسه ابراز گلایه می‌کند که مذاکرات هسته ای ایران بسیار کند پیش می رود. بر اساس گزارش خبرگزاری رویتر، ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه روز سه‌شنبه گفت، ایران و قدرت‌های جهانی با وجود پیشرفت‌هایی در پایان دسامبر، هنوز از هرگونه توافقی برای احیای برجام دور هستند.

لودریان در یک جلسه استماع پارلمان گفت: «مذاکرات ادامه دارد اما روند آن آهسته و بسیار کند است و شکافی ایجاد می کند که شانس یافتن راه حلی را که به منافع همه طرف ها احترام بگذارد، به خطر می اندازد». وی افزود که مذاکرات آنقدر کند پیش می‌رود که بعید است «در یک چارچوب زمانی واقع‌بینانه» به توافقی منجر شود.

وی بدون اشاره به عهدشکنی آمریکا و ناتوانی اروپا در اجحرای تعهدات خود در قبال ایران، مدعی شد: «به دلیل اقدامات خود ایران و مسیر برنامه هسته ای آن، یک فوریت حیاتی در این موضوع وجود دارد». به ادعای رویترز، دیپلمات‌های غربی اعلام کرده‌اند که امیدوارند تا پایان ژانویه یا اوایل فوریه به موفقیت دست یابند، اما اختلافات شدید در مورد سخت‌ترین مسائل هنوز حل نشده باقی مانده است. ایران هرگونه ضرب الاجل تعیین شده توسط قدرت های غربی را رد کرده است.

لودریان پیش‌تر گفته بود که پاریس متقاعد شده است که توافق قابل دستیابی است. 

jcpoa KAMALA HARRIS