به گزارش اکوایران؛ ظهر امروز سوم اسفند ماه ۱۴۰۳،  در جریان بازدید از نمایشگاه اوراسیا رئیس جمهور و رئیس اتاق بازرگانی تهران با یکدیگر گفتگو کردند و  محمود نجفی عرب درخواست تشکیل دبیرخانه  اتحادیه اوراسیا توسط اتاق تهران و سازمان توسعه تجارت را مطرح کرد.  رئیس جمهور موافقت ضمنی را با این موضوع اعلام کرد.

این درخواست را مجدداً محمود نجفی عرب در سومین «همایش تجاری توسعه همکاری‌های اقتصادی ایران و اوراسیا»، در سالن شماره یک نمایشگاه بین المللی تهران در جلسه اعلام کرد.

او در  بخش دیگری از سخنرانیش این همایش را نمادی از اراده مشترک ایران و کشورهای عضو این اتحادیه اقتصادی خواند و گفت: اتاق بازرگانی، همواره تلاش کرده تا اهداف و منافع بخش خصوصی ایران را در عرصه‌های جهانی به تحقق رسانده و در این راستا، همکاری با اعضای مجمع اقتصادی اوراسیا را به‌عنوان یکی از اولویت‌های اصلی خود قرار داده است.

او تاکید کرد: تحولات اخیر در سیاست‌های بین‌المللی، به‌ویژه در زمینه تحریم‌های یک‌جانبه و غیرقانونی، چالش‌های بزرگی را برای ایران و برخی از کشورهای اوراسیایی به‌وجود آورده است. 

 نجفی عرب در بخشی دیگر از اظهاراتش اعلام کرد که  به رغم اهمیت این اتحادیه، سهم آن از کل تجارت جهانی به 3 درصد محدود مانده، که در صورت تحقق اصلاحات اقتصادی، توسعه زیرساخت‌ها و همکاری‌های موثر، می‌تواند به 5 تا 7 درصد ارتقا پیدا کند. 

او به عضویت ناظر ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا هم اشاره کرد و گفت: اکنون ایران با داشتن منابع غنی انرژی و دسترسی همزمان به اقیانوس هند و اوراسیا، به‌عنوان یکی از بازیگران کلیدی در زنجیره‌های انرژی جهانی شناخته می‌شود. 

رئیس اتاق تهران تاکید کرد: نکته‌ای که نباید از آن غافل شویم، این است که برای تحقق این اهداف و بهره‌برداری از فرصت‌های موجود، نیازمند تعامل مستمر و سازمان‌یافته میان بخش‌های دولتی و خصوصی هستیم. از سوی دیگر، در کنار گسترش همکاری‌های اقتصادی، ما به اهمیت دیپلماسی اقتصادی و توسعه روابط فراملی نیز توجه داریم. 

او افزود: اتاق تهران همواره در تلاش بوده تا فضای مناسبی برای مذاکره و همکاری میان فعالان اقتصادی ایران و کشورهای دیگر فراهم آورد و آمادگی دارد تا در راستای تقویت روابط خارجی اعضای خود، با بهره‌برداری از ظرفیت‌های موجود، نقش تسهیل‌گر را در برقراری این ارتباطات تجاری و اقتصادی، ایفا کنند. 

پزشکیان: مشکل بانکی ما و روسیه حل شد

امسال سومین نمایشگاه بین‌المللی تجارت با اوراسیا با حضور بیش از ۱۰۰ شرکت ایرانی و هیئت‌های تجاری از کشورهای روسیه، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و بلاروس برگزار شده است. این نمایشگاه فرصتی مهم برای توسعه روابط تجاری ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا از نگاه رئیس جمهور مسعود پزشکیان است.

او امروز  به عنوان آخرین سخنران «همایش تجاری توسعه همکاری‌های اقتصادی ایران و اوراسیا» اعلام کرد که ایران بویژه در مباحث اقتصادی قصد دارد با همسایه و دوستانش منطقی تر رفتار کند. 

پزشکیان با اشاره به نقش این اتحادیه‌ها در پایان بخشیدن به یکجانبه گرایی سنتی که در جهان حاکم بود، گفت: یکجانبه گرایی در دنیایی که ما زندگی می‌کنیم، پذیرفته نیست و اوراسیا یک خط بطلانی بر یکجانبه گرایی است. در جهان امروز ارتباط میان کشور‌ها باید بر اساس احترام متقابل باشد.

رئیس جمهور در بخشی از اظهاراتش تاکید کرد که امروز ایران مشکل ارتباطات مالی اش را با کشور روسیه حل کرده است و می‌تواند این مسیر را در جریان تعامل با سایر کشورهای عضو اوراسیا  دنبال کرد.  

او گفت: همانطور که ما ارتباط پولی و بانکی خود را با روسیه به راحتی حل کردیم و هم اکنون با پول‌های محلی دوکشور تبادلات تجاری صورت میگیرد، این امادگی را داریم تا با سایر کشور‌های اوراسیا نیز همین روابط را برقرار کنیم و پیمان‌های پولی و بانکی ببندیم.

رئیس جمهور از تعامل برد- برد سخن گفت و افزود: ما به دنبال صلح و آرامش در منطقه هستیم.

رویای تجارت 10 میلیارد دلاری 

در مراسم امروز سید محمد اتابک وزیر صنعت، معدن و تجارت هم اعلام کرد که حجم تجارت ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا که در حال حاضر 3.6  میلیارد دلار است، قرار است در آینده طبق برنامه ایران به ۱۰ میلیارد دلار برسد.

او در بخشی از اظهاراتش  به جمعیت 200 میلیون نفری اوراسیا با تولید ناخالص داخلی به ارزش 5 هزار میلیارد دلار هم اشاره کرد و گفت: برهمین اساس حدود 70 درصد کالاهای مورد تجارت میان ایران و کشور های اتحادیه اوراسیا صفر است.

 دولت در انتظار نظر شورای نگهبان

در آیین افتتاحیه این همایش رئیس سازمان توسعه تجارت ایران هم سخنرانی کرد و گفت: موافقتنامه تجارت ایران با اوراسیا در مجلس تصویب و در انتظار تأیید شورای نگهبان است.

به گفته او در طول چهار سال گذشته که تجارت ایران با کشورهای عضو اوراسیا کلید خورد، تجارت ایران با اوراسیا ۲.۵ برابر رشد یافته است؛ هر چند تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم.