به گزارش اکوایران ،صبح امروز نشست زمین در میدان سپاه تردد در این محدوده را با مشکل رو به رو کرد.  نصرالله آبادیان شهردار منطقه ۷ درباره جزییات خالی شدن زمین در این میدان به همشهری آنلاین گفته است که این اتفاق به دلیل سرریز شدن حجم زیاد آب از نهر کناری به خیابان اصلی بوده و آب سرریز شده به بخش زیرین آسفالت خیابان نفوذ و بخشی از آسفالت را جمع کرد. این اتفاقات دست به دست هم دادند و موجب فرونشست در این خیابان پرتردد تهران شدند.

6

به گفته او محور پل چوبی و خیابان انقلاب در محدوده میدان سپاه از معابر پرتردد شهری است که برای رفع ترافیک و مشکلاتی از این دست تا پیش از ظهر با کمک اکیپ‌های اجرایی در حال تخلیه آب و اقدامات اولیه برای آسفالت مجدد محدده هستیم. ۱۰۰ متر آسفالت مجدد این محدوده در حال انجام است. همچنین براساس مشاهدات از نهر کنونی نیاز است معاونت فنی وعمرانی از این محدوده بازدید و هماهنگی‌هایی برای اقدام اساسی داشته باشند تا ظرفیت نهرهای این خیابان در آینده افزایش پیدا کند.

4

این نخستین بار نیست که طی چند ماه اخیر به طور ناگهانی حفره ای در خیابان های تهران ایجاد می شود .  نیمه اردیبهشت ماه بود که در بزرگراه شهید باکری، مسیر جنوب به شمال حد فاصل ورودی به بزرگراه شهید آبشناسان شرق، حفره ای به حجم نشست چهار در چهار متر مربع و عمق ۴.۵ متر ، ایجاد شد .

3

علی بیت اللهی،عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به اکو ایران می گوید:‌از نظر کارشناسی بهتر است برای این پدیده از اصطلاح فروریزش استفاده کنیم. ‌درشهر تهران به ویژه در مناطق پر شیب و شمالی هرازچندی رخ می دهد و در برخی از نقاط دیگر مانندخیابان مولوی در سال 95 و 96 چند مورد اتفاق افتاد در محدوده شهران تهران ، سه راه خیام و مناطق مختلف که عمدتا به دلیل وجود قنات های قدیمی حفره ها و مغارهای طبیعی در زیر سطح زمین رخ می دهند که اگر این حفرات و قنوات در مسیر تلاقی با بزرگراه ها باشند، وزیرسازی این مسیرها هم  خوب انجام نشده باشد بر اثر ارتعاشات محیطی فروریزش های محدود و در وسعت خیلی کم اتفاق می افتد.

دبیر کارگروه ملی مخاطرات طبیعی معتقد است :این فروچاله ها در محیط های شهری که قنات های قدیمی وجود داشته باشند هرازچندی خود را ظاهر می کنند و این فروریزش ها احتمال این که  دوباره رخ دهند با توجه به این که مسیر تلاقی به ویژه اتوبان های شرقی غربی عمود بر مسیر قنوات می شود ،وجود دارد که ابعادشان بسیار کوچک است.

این استاد دانشگاه اضافه کرد : مهم ترین کاری که باید برای پیشگیری از این نوع حوادث انجام شود، شناسایی مسیر قنات های متروکه است که یکی از معضلات اصلی شهر تهران در بروز فروریزش ها یا فروچاله هایی است که نمونه اش را در آبشناسان دیدیم .

این قنات ها و حفره های زیرسطحی که وجود دارند باید تحت مرمت و صیانت قرار بگیرند. مشکل اینجاست که زمانی این قنوات دارای مالک حقیقی بودند و از این رشته قنات ها برای آبیاری زمین های واقع در شهرری و باغ های جنوب تهران و غیره استفاده می شده و در حال حاضر تمام آن زمین ها و باغ ها به ساختمان تبدیل شدند و قنات ها رها شده هستند غیر از چند رشته قنات که در فضای سبز شهری تهران استفاده می شود یا در برخی از محدوده های ادارات و دانشگاه ها و پارک ها استفاده می شود. با این که مالکیت اینها شخصی است اما در عمل مالک حقیقی ندارند و رها شده اند. اگر اینها محافظت نشوند حفرات قنات ها آرام آرام در اثر ارتعاشات محیطی ریزش می کنند و موجب فروریزش های این چنینی در سطح شهر می شود.

وی تاکید کرد: مسئولیت نگهداری از قنوات ها باید مشخص شود و در اینجا یک کاستی حقوقی داریم؛ یعنی از نظر مالکیت، یک مالکیت شخصی به نام شخص سند قنات داریم ولی در عمل و واقعیت اینها مالک ندارند و جزو رشته قنات های رها شده ای هستند در سطح شهر که به صورت سیستماتیک هم رسیدگی نمی شوند . الآن به دلیل  این که بسیاری از این رشته قنات ها در زیر ساختمان ها و معابر مدفون شدند، شناساییی نگهداری و صیانت از آنها امر بسیار مهمی است که امیدواریم در این زمینه تصمیم مدیریتی جامعی گرفته شود.

 به گفته بیت اللهی پس از بارندگی که روان آب ها و آب های زیرسطحی شدتشان فروریزش ها بیشتر می شود و بارها هشدار داده شده  پس از بارندگی ها که آب به این حفره های زیرسطحی نفوذ  و شستگی های زیرسطحی پیدا می کند فروریزش ها بیشتر می شود.

 

 

علی نصیری رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران هم مدتی پیش درخصوص راهکار پیشگیری از فروریزش در تهران گفته بود: بحث‌هایی وجود دارد که تهران باید اسکن شود برخی می‌گویند با ماهواره باید این اسکن صورت گیرد نظرات متفاوت است باید در جلسات بروزرسانی صورت گیرد.

1

نصیری با بیان اینکه تهران یک متر و دو متر نیست، گفت: انجام این اقدامات در کلانشهر تهران نیازمند هزینه‌های سنگینی است.

وی در خصوص علل فروریزش ها گفت: منشأ فروریزش قنوات، ترکیدگی لوله آب و گاز می‌تواند باشد حتی می‌تواند فعالیت‌های مترو هم باعث فروریزش باشد. منشأ فروریزش‌ها عمدتا انسانی است. قنوات، آب و تأسیسات شهری و بافت متخلخل می‌تواند تأثیرگذار باشد اگر تمام شهر اسکن شود زمان‌بر و هزینه‌بر است اما ممکن است ما اسکن کنیم و دوباره در نقطه‌ای فروریزش داشته باشیم باید کمیته‌های تخصصی در این زمینه نظر دهند.باید تمامی دستگاه‌های مسوول  در زمینه فرونشست زمین، وارد عمل شوند و  به وظایف محوله خود عمل کنند؛ باید همه پای کار بیایند تا فرونشست در کشور مهار شود.