اکوایران: ارسلان رحیمی در نشست خبری که به مناسبت بیست و دومین سالگرد تأسیس این شرکت امروز (شنبه، 9 مهر 1401) برگزار شد، گفت: فعالیت‌های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با 14 هزار کیلومتر خطوط انتقال نفت خام و فرآورده‌های نفتی در سطح کشور گسترده شده که وظیفه انتقال مواد نفتی از مبادی تولید به خصوص در قسمت‌های جنوبی کشور تا مقاصد مصرف به عهده دارد.

رحیمی، میزان انتقال مواد نفتی در سال گذشته را 128 میلیارد لیتر با هزینه 300 ریال در هر لیتر اعلام کرد و گفت: برای انتقال این حجم از فرآورده‌های نفتی 4 میلیون و 300 هزار نفتکش 30هزار لیتری با خطرات جاده‌ای و آلودگی‌های زیست‌محیطی باید تردد می‌کردند که خطوط لوله انتقال با هزینه‌ای یک‌پنجمی جایگزین این ترددها می‌شود.

وی به موضوع سرقت نفت خام و فرآورده‌های نفتی از خطوط لوله انتقال که به عنوان یکی از دغدغه‌های کلان این شرکت به شمار می‌رود، اشاره کرد و گفت: با افزایش قیمت حامل‌های انرژی انشعاب‌‌گیری‌های غیرمجاز نیز با روند افزایشی همراه بوده است، به طوری که اگر تا پیش از افزایش قیمت حامل‌های انرژی سالانه شاهد یک یا دو مورد انشعاب‌گیری غیر مجاز بودیم، در حال حاضر این سرقت‌ها ده‌ها برابر شده که علاوه بر ضررهای اقتصادی، مخاطرات زیست‌محیطی و جانی را هم به دنبال دارد.

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران گفت: ‌حساسیت‌های بهره‌برداری و پایش خطوط لوله به گونه‌ای است که انشعابات غیرمجاز به سرعت کشف و رفع اشکال می‌شود، اما تعمیرات این خطوط هزینه‌بر هستند و گاهی مشکلات اجتماعی را هم ایجاد می‌کنند، از جمله اینکه گاهی کنترل این مواد نفتی از اختیار سارقین خارج شده و موجب نشت به محیط پیرامون می‌شود، همچنین اخیراً گازهای صادرشده از مواد نفتی موجب شد تا سه نفر در رفسنجان و سیرجان جان خود را از دست بدهند.

به گفته ارسلان رحیمی، راه‌حل جلوگیری از این چالش‌ها در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با پیگیری سه پروژه ساخت پیگ انشعاب‌یاب، ساخت تجهیزات سخت‌افزاری و بکارگیری فیبرنوری در حال انجام است.

رحیمی همچنین بیشترین نقاط در معرض خطر سرقت را مربوط به مناطق جنوبی کشور دانست و اظهار کرد: آمار فراوانی بیشترین انشعابات غیرمجاز به خطوط انتقال نفت 25 اینچ و ده اینچ منطقه خلیج فارس، بندر شهید باهنر و بندر شهید رجایی مربوط می‌شود. همچنین بیشترین دستبرد به فراورده‌ها مربوط به گازوئیل است که آمار و ارقام مشخصی از میزان سرقت این فرآورده نفتی در دست نیست.

 

*امضای سه تفاهم‌نامه برای ساخت تجهیزات کشف برداشت‌های غیرمجاز

وی گفت: تفاهم‌نامه ساخت پیگ انشعاب‌یاب و تجهیز سخت‌افزاری کشف انشعاب بر اساس تغییرات فشار خط، طرح کشف انشعاب با استفاده از فیبر نوری توسط دانشگاه شریف و امضای تفاهم‌نامه با یک شرکت داخلی برای کشف برداشت‌های غیرمجاز از جمله اقداماتی است که در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در حال پیگیری است. 

 

*انتقال روزانه بیش از 350 میلیون لیتر مواد نفتی

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با بیان اینکه 59 درصد حمل نفت خام و فرآورده‌های نفتی از طریق خطوط لوله انجام می‌شود، گفت: در 6ماهه ابتدایی سال گذشته 33 میلیارد لیتر نفت خام و 30 میلیارد لیتر فرآورده‌های نفتی از طریق خطوط انتقال این شرکت انجام شده است، در حالی که این رقم در مدت مشابه امسال به 34.5 میلیارد لیتر نفت خام و 31.7 میلیارد لیتر فرآورده‌های نفتی افزایش یافته است، به بیان دیگر در 6ماهه ابتدایی سال جاری به طور میانگین روزانه 186 میلیون لیتر نفت خام و 170 میلیون لیتر فرآورده‌های نفتی شامل نفت سفید، نفتگاز، بنزین و... منتقل شده است.