خطای اروپا در تشخیص آلودگی پسته ایران به آفلاتوکسین/ صادرات پسته منتفی میشود؟
طی سالهای گذشته ابهاماتی فراوانی بر سر منتفی شدن صادرات پسته ایرانی به آفلاتوکسین مطرح بود، اما اکنون معاون وزیر جهاد و کشاورزی اعلام کرده است که طی مذاکراتی با اروپا، صادرات پسته ادامهدار خواهد بود.
به گزارش اکوایران، آبان ماه سال جاری بود که اخباری مبنی بر توقف صادرات پسته به دلیل آلوده بودن آنها منتشر شد. البته این موضوع جدید نیست و در سال 1401 نیز تحادیه اروپا به ایران اعلام کرد که استانداردهایش در مورد آفلاتوکسین پسته را سختگیرانهتر خواهد کرد. در واکنش به این پیام، مقامات دولتی ایران صرفا چند جلسه پیرامون آن گذاشتند؛ جلساتی که منتهی به نتیجه قابل قبول و تغییر وضعیتی نشد.
اکنون اما محمدمهدی برومند، معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی در تشریح آخرین وضعیت صادرات پسته ایران به اتحادیه اروپا میگوید: در سال ۲۰۲۴ میلادی و تا زمانی که موضوع آلودگی پسته ایران به قارچ آفلاتوکسین از سوی اتحادیه اروپا مطرح شد؛ امریکا ۱۵ تذکر، ترکیه ۲۹ تذکر و ایران ۳۵ تذکر نسبت به وجود این قارچ دریافت کرده بودند. اتحادیه اروپا اعلام کرده بود از مجموعه ۴۰۸ محمولهای که در این سال از ایران به اتحادیه اروپا رفته است، ۳۵ محموله آلوده به آفلاتوکسین و یا مشکوک به آلودگی است.
او ادامه داد: ما در پی این هشدار با اروپاییها وارد مذاکره شدیم و ثابت کردیم هشت محموله از ۳۵ محموله اصلا متعلق به ایران نبوده و از ترکیه به اروپا رفته بود و ایران برای این محمولهها گواهی بهداشت صادر نکرده بود. در نتیجه این تعداد را از ۳۵ محموله کم کردند، علاوه بر این در بررسیها دریافتند که آلودگی سه محموله در بازار اتحادیه اروپا کشف شده و در این زمینه مسئولیتی بر عهده ایران نیست و آن هم از عدد مربوط به ایران کم شد؛ ضمن اینکه آفلاتوکسین ممکن است به دلیل شرایط نادرست نگهداری در آب و هوای مرطوب اروپا و در انبارهای این منطقه به وجود آمده باشد.
صادرات پسته صرف ندارد؟
محمدرضا ترابی، نایبرئیس کمیسیون کشاورزی چندی پیش گفته بود که چندین محموله پسته صادراتی ایران به اروپا برگشت خورده؛ چراکه استانداردهای مورد تائید را نداشته است و به همین دلیل از 2 سال قبل احتمال ممنوعیت صادرات پسته ایران به اتحادیه اروپا گزارش و از طرف دولت مورد پیگیری قرار گرفته است.
او که طبق اعلام اتاق بازرگانی ایران در نشستی اضطراری در اتاق صحبت میکرد، گفت: نکته اصلی اینجاست که چرا در طول 2 سال گذشته میزان آلودگیها علیرغم هشدار اتحادیه اروپا و پیگیریهای دولت، افزایش یافته است؟ به نظر میرسد سیاستهای نادرست دولت در روند صادرات و ورود شرکتهای خودرویی به صادرات پسته موجب شده تا سطح کیفیت تولیدات پسته کاهش پیدا کند و به دنبال آن صادرکنندگان واقعی این محصول از میدان خارج شوند.
البته در این ارتباط محمدمهدی برومندی، معاون وزیر کشاورزی اعلام کرده بود: واقعیت این است که صادرات دیگر صرف ندارد چون هزینههای تمام شده تولید به دلیل تورم داخلی، بالا رفته و دیگر صادرات ارزش خود را از دست داده است.
با توجه به اظهارات معاون وزیر کشاورزی در ماههای گذشته شائبه منتفی شدن صادرات پسته تقویت میشد، اما حال به نظر میرسد تصمیمات و اخبار جدیدی در راه است.
بر این اساس، اکنون معاون وزیر کشاورزی گفته است که براساس یک برنامه عملیاتی جدید که در توافق با اروپا صورت گرفته صادرات پسته ایران به اروپا انجام خواهد شد و البته بخش خصوصی در قالب انجمن پسته ایران و اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران به عنوان ذینفعان در جریان این امور کنار وزارت جهاد کشاورزی بودند و وزارت امور خارجه هم در این زمینه تلاشهای شایسته تقدیری به عمل آورد و حتی شخص وزیر کشاورزی این پروژه را مدیریت میکردند.
او اضافه کرد: در جلسهای که در این باره در اروپا با حضور سفیر ایران و نماینده اتحادیه اروپا برگزار شد، یکی از مشاوران ما در وزارت جهاد کشاورزی و نماینده بخش خصوصی ایران هم حضور داشتند؛ بنابراین تداوم صادرات پسته ایران به اتحادیه اروپا با همکاری تنگاتنگ دولت و بخش خصوصی پیش رفت و اکنون صادرات براساس پروتکل جدید توافق شده با اروپا برقرار است.
اکوایران: ماجرای آلودگی محمولههای صادراتی پسته ایران چیست؟ آیا واقعا ایران بیشتر از شش ماه فرصت اصلاح کیفیت محمولههای ارسالی به اتحادیه اروپا را ندارد؟ یا ایران اکنون در لیست سیاه واردکنندگان پسته اروپاست؟ پیگیریهای «اکوایران» نشان میدهد، مهلت شش ماهه اتحادیه اروپا به ایران صحت ندارد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
شرط پایان آلودگی هوا در تهران اعلام شد/ خبر مهم برای پایتخت نشینان
-
جنجال بر سر ادعای جدید کرملین درباره تهران؛ پوتین هنوز قابل اعتماد است؟
-
طعنه عجیب اردوغان به متحدان اسد
-
مستاجران تهرانی در این شهر خانه دار میشوند/واحدهای لوکس ۵ میلیاردی
-
بورس تهران شبانه روزی میشود
-
نقشه مرموز میانجیگر منطقه برای سوریه؛ ایران با کریدور استراتژیک دور میخورد؟
-
پشت پرده سفر هیئت بلندپایه روس به ایران در مقطعی حساس؛ قفل کریدوری ایران باز میشود؟
-
تحریرالشام با ارزش پول سوریه چه کرد؟
-
جهان آماده باش شد؛ ریسکهای 2025 در راهند