برای صاحب خانه شدن چقدر باید صبر کرد؟
یک قرن صبر برای خرید یک واحد آپارتمان. تازه ترین برآوردها از نرخ تورم، پس انداز و قدرت سرمایه گذاری مردم خبر از آن دارد که اگر خانواده ای بخواهد صاحب ملکی شود، بیش از 100 سال باید صبر کند.
سهم مسکن در سبد خانوار
بنابر داده های رسمی مرکز آمار ایران اجارهبهای مسکن یک واحد مسکونی ۸۰ مترمربعی در شهر تهران در سال ۹۹، حدود۶۱ درصد سبد هزینهای خانوارها را به خود اختصاص داد و این در حالی بود که در مدت مشابه سال قبل با محاسبه متوسط متراژ ۷۵ مترمربع، سهم اجارهبهای مسکن در حدود ۵۶ درصد بوده که این موضوع نشان میدهد تامین اجارهبها برای مستاجران دشوارتر شده است.
در سال ۹۸، در کشور سهم اجارهبها در سبد هزینهای خانوارها با محاسبه متوسط متراژ ۷۵ مترمربع برابر با ۲۷ درصد بود که با متراژ مشابه سال قبل، سهم هزینه ای در سبد امسال با افزایش ۱.۳ درصدی به ۲۸.۳ درصد رسید.
سهم اجارهبهای مسکن در سبد هزینهای خانوارها به دنبال شکلگیری انتظارات تورمی، جهش قیمت مسکن، تشدید ریسکهای غیراقتصادی و نوسانات شدید بازارهای موازی بازار مسکن در سال جاری به میزان محسوس افزایش یافته است. این در حالی است که متوسط افزایش درآمد سالانه خانوار نسبت به میانگین رشد اجارهبها در تهران و کشور کمتر بوده است.
خانه دار شدن در دیگر کشور های دنیا چقدر طول میکشد؟
مطالعات جهانی نشان میدهد، طول دوره انتظار برای خانهدار شدن در صورتی که بیش از ۱۰ سال باشد، شرایط غیرعادی و غیرمتعارف در بازار مسکن آن کشور وجود دارد. با توجه به اینکه طول دوره دسترسی به مسکن به میزان ۱۰ سال و بیش از آن شرایط و وضعیت غیرعادی و بحرانی تلقی میشود به نظر میرسد هماکنون شرایط در بازار مسکن ایران یکی از بحرانیترین و بدترین شرایط از لحاظ شاخص دسترسی به مسکن در میان کشورهای دنیا باشد. آمارها نشان میدهد خانوارها هماکنون چه درکشور و چه در پایتخت به لحاظ شاخص دسترسی به مسکن، در شرایط بحرانی قرار دارند و طول دوره انتظار آنها برای خانهدار شدن بسیار زیاد و غیرمتعارف است.
در سال ۲۰۱۹ بزرگترین نهاد بانکی سوئیس با عنوان بانک UBS، حباب مسکن و میزان رشد نامتعارف قیمت مسکن در کشورهای جهان در ۲۴ کلانشهر اصلی جهان را مورد بررسی و مطالعه قرار داد. در این مطالعه هنگکنگ به دلیل آنکه دوره انتظار خانوارها برای خانهدار شدن در آن بهطور متوسط ۲۱ سال به طول میانجامد بهعنوان بحرانیترین شهر از میان ۲۴ شهر مورد بررسی معرفی شد. لندن و پاریس نیز در این مطالعه به دلیل آنکه دوره انتظار خانوارها برای خانهدار شدن در آنها بهطور متوسط ۱۴ و ۱۵ سال به طول میانجامد شهرهایی با شرایط نامتعارف به لحاظ دسترسی خانوارها به مسکن معرفی شدند. در توکیو نیز طول دوره دسترسی خانوارها به مسکن ۱۱ سال اعلام شد. نتایج این مطالعه نشان میدهد شرایط تهران و سایر شهرهای کشور نیز به لحاظ دوره دسترسی به مسکن، شرایط بحرانی است و به نظر میرسد وضعیت کشور به لحاظ طول دوره دسترسی خانوارها به مسکن در میان غالب شهرهای اصلی بسیار کمسابقه یا شاید بیسابقه باشد.
رکود تورمی در مسکن
براساس آمارهای رسمی هماکنون میانگین اجارهبهای ماهانه هر مترمربع مسکن در کشور معادل حدود ۲۰ هزار تومان و در شهر تهران معادل حدود ۶۰ هزار تومان است. میانگین قیمت هر متر مربع مسکن در شهر تهران نیز در ۱۰ ماه اول سال جاری برابر با ۲۲ میلیون و۷۷۰ هزار تومان بود. میانگین قیمت مسکن کشور در نیمه اول امسال به متر مربعی ۷ میلیون تومان رسید. پیشبینیها از ادامه افزایش سهم مسکن در سبد هزینهای خانوارها در سال جاری حکایت دارد.
هماکنون بازار معاملات مسکن تحت تاثیر رویدادهای سه سال گذشته، در شرایط ابر رکود تورمی قرار گرفته است و حجم معاملات خرید مسکن در این بازار کمتر از کف رکودی است. کارشناسان از تداوم این روند خبر میدهند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
اصلاح قیمتها به شکر رسید؛ نرخ جدید اعلام شد
-
نیویورکتایمز؛ چراغ سبز ترامپ به سیگنال شمخانی
-
میزان خسارت محوطه انفجار بندر شهید رجایی مشخص شد
-
برنامه پوتین برای سفر به ایران
-
جنگی که پکن برای آن لحظهشماری میکرد؛ چگونه شی جهان را به کشورش وابسته کرد؟
-
تأیید اعدام تتلو و بازداشت دو مدیر دولتی در پی انفجار بندر شهید رجایی
-
آغاز طرح جدید فروش سایپا با اولویت دارندگان خودروهای فرسوده
-
پیشنهاد آمریکا به ایران، به عمان رسید/ ترامپ: ایران باید به سرعت به پیشنهاد آمریکا پاسخ دهد
-
فرید زکریا: چرخش ترامپ در برابر تهران ممکن است مهمترین اقدام او باشد