تنش تجاری بین دو قدرت بزرگ اقتصادی جهان بالا گرفته است. چین به اتحادیه اروپا اولتیماتوم داده که اگر قوانین محدودکننده جدیدی علیه کالاهای چینی تصویب کند، با «اقدامات متقابل قاطع» روبرو خواهد شد.

به گزارش اکو‌ایران به نقل از گروه اقتصادی خبرگزاری فارس؛‌ روابط اقتصادی بین چین و اتحادیه اروپا وارد مرحله حساستر و خطرناک‌تری شده است. پکن به بروکسل هشدار داده که اگر قوانین تجاری جدید و محدودکننده‌ای علیه واردات از چین تصویب کند، «اقدامات متقابل قاطعانه‌ای» انجام خواهد داد.این هشدار را وزارت بازرگانی چین روز گذشته (شنبه) اعلام کرد. پکن تأکید کرده که اگر اتحادیه اروپا بر اعمال ابزارهای تجاری جدید یا محدودیت‌های تبعیض‌آمیز علیه کالاهای چینی اصرار ورزد، چین «اقدامات متقابل قاطع و تدابیر مؤثر برای حفاظت از منافع خود» را به کار خواهد گرفت.

این هشدار پس از آن صادر شد که کمیسیون اروپا در تاریخ ۲۹ ماه مه (۸ خرداد) جلسه‌ای درباره سیاست اقتصادی و تجاری خود در قبال چین برگزار کرد. نگرانی اصلی اروپایی‌ها، افزایش بی‌سابقه واردات کالاهای چینی با قیمت‌های بسیار پایین است. به گفته مقامات اروپایی، این کالاهای ارزان فشار سنگینی بر شرکت‌های محلی اروپا وارد می‌کند و اختلالات تجاری را تشدید می‌نماید.با وجود این هشدار تند، وزارت بازرگانی چین تأکید کرده که کانال‌های ارتباطی با اتحادیه اروپا همچنان باز است. 

آمارها نشان می‌دهد شکاف تجاری بین اتحادیه اروپا و چین به سرعت در حال افزایش است. بر اساس داده‌های کمیسیون اروپا که رسانه «پولیتیکو» منتشر کرده، کسری تجاری اتحادیه اروپا با چین در سال گذشته به حدود ۳۶۰ میلیارد یورو رسیده است. این رقم در سال ۲۰۲۴ برابر با ۳۱۲ میلیارد یورو بود. آمارهای سه ماهه اول سال ۲۰۲۶ نیز نشان می‌دهد این شکاف همچنان در حال بزرگتر شدن است.مقامات بروکسل معتقدند بخش بزرگی از این عدم تعادل تجاری، ناشی از هجوم روزافزون کالاهای چینی به بازار اروپاست. خودروها، پنل‌های خورشیدی، پوشاک و طیف گسترده‌ای از کالاهای صنعتی و مصرفی چینی، بازارهای اروپا را پر کرده‌اند.کمیسیون اروپا در بیانیه‌ای پس از آخرین نشست خود صراحتاً اعلام کرد: «وضعیت فعلی روابط تجاری و سرمایه‌گذاری با چین پایدار نیست.» 

مهمترین استدلال اروپا برای مقابله با چین، موضوع «مازاد ظرفیت تولید» است. مقامات اروپایی می‌گویند کارخانه‌های چینی بیش از نیاز داخلی خود تولید می‌کنند و مازاد تولید خود را با قیمت‌های بسیار پایین به بازارهای خارجی صادر می‌کنند. این موضوع فشار فزاینده‌ای بر صنایع اروپایی وارد کرده و کارخانه‌ها و شغل‌های اروپایی را تهدید می‌کند.

فرانسه و چند کشور عضو دیگر خواهان اقدامات قوی‌تر برای حفاظت از صنایع اروپایی هستند. اما آلمان که سال‌ها یکی از سرسخت‌ترین مخالفان رویارویی با چین بود، همواره هشدار می‌داد که اقدامات تند ممکن است واکنش انتقام‌جویانه پکن را به دنبال داشته باشد و به صادرات اروپا به چین آسیب بزند. استفان سژورنه، کمیسر اروپا در امور استراتژی صنعتی، در این زمینه گفت: «اروپا نمی‌تواند قربانی استراتژی‌ای بماند که به صنعتش آسیب می‌زند.» او تأکید کرد که شرایط کنونی به «ابزارهای جدید، اقدامات جدید و اراده سیاسی جدید» برای مقابله با چالش‌های فزاینده نیاز دارد.

مواجهه کنونی میان چین و اروپا نشان‌دهنده پیچیدگی روزافزون روابط اقتصادی این دو قدرت بزرگ است. بروکسل از یک سو می‌خواهد از صنایع خود محافظت کند و کسری تجاری رو به رشد را کاهش دهد. از سوی دیگر، نمی‌خواهد وارد یک رویارویی تجاری گسترده با یکی از بزرگ‌ترین شرکای تجاری خود شود.در حالی که دو طرف همچنان از مکانیسم‌های جدید برای گفتگو و مشورت صحبت می‌کنند، رابطه تجاری چین و اروپا در آستانه آزمونی بزرگ قرار گرفته است.