به گزارش اکوایران، در حالی که شهر جنوبی سومیدا در سوریه تحت کنترل گروه‌های مسلح وابسته به اقلیت دروزی بود، رهبران مذهبی این اقلیت اعلام کردند که با اعزام نیروهای دمشق موافقت کرده‌اند و از جنگجویان خواسته‌اند سلاح‌های خود را تحویل دهند.

قرار بود حکومت نظامی (حکم منع آمدوشد) در این شهر جنوبی برقرار شود تا خشونت‌ها که در روزهای گذشته آغاز شده و از آن زمان به سراسر استان سویدا گسترش یافته بود، مهار شود. نیروهای دولتی اعلام کردند برای جداسازی دو طرف مداخله کرده‌اند، اما در نهایت کنترل چندین منطقه دروزی اطراف سویدا را به دست گرفتند. 

به گزارش خبرگزاری فرانسه، صبح سه‌شنبه ستون‌های نظامی به‌سمت سویدا در حال پیشروی دیده شدند و توپخانه سنگین در اطراف شهر مستقر شد. وزارت دفاع بعدتر اعلام کرد که نیروهایش وارد شهر شده‌اند و از مردم خواست «در خانه بمانند و هرگونه تحرک گروه‌های غیرقانونی را گزارش کنند».

نیروها از دوشنبه به‌سمت شهر حرکت کرده بودند و دست‌کم کنترل یک روستای دروزی را به دست گرفتند. یکی از گروه‌های دروزی اعلام کرد مذاکراتی با دولت دمشق در جریان است.

دیده‌بان حقوق بشر سوریه گزارش داد که از زمان آغاز درگیری‌ها در روز یکشنبه تاکنون ۹۹ نفر کشته شده‌اند. ۶۰ دروزی (از جمله ۴ غیرنظامی)، ۱۸ جنگجو، ۱۴ نیروی امنیتی و ۷ نفر ناشناس با لباس نظامی. وزارت دفاع سوریه هم کشته شدن ۱۸ تن از نیروهای ارتش را تأیید کرد.

درحالی‌که رهبران مذهبی دروزی دوشنبه شب خواستار آتش‌بس شدند و گفتند با دولت مرکزی مخالفتی ندارند، شیخ حکمت الحجری، یکی از سه رهبر معنوی دروزیان سویدا، با ورود نیروهای امنیتی مخالفت کرد و خواستار «حمایت بین‌المللی» شد.

اسرائیل، که سعی داشته خود را حامی دروزیان سوریه معرفی کند و آنها را متحد بالقوه ببیند، روز دوشنبه چند تانک سوری را بمباران کرد. وزیر دفاع اسرائیل، اسرائیل کاتس، گفت این حملات «هشداری روشن به رژیم سوریه بود. ما اجازه نخواهیم داد به دروزیان سوریه آسیبی برسد». 

دروزی سوریه

وحشت شدید

این درگیری‌ها چالش‌هایی را که پیش روی رهبر موقت سوریه، احمد الشرع قرار دارد، برجسته می‌کند. نیروهای اسلام‌گرای او در دسامبر پس از تقریباً ۱۴ سال جنگ داخلی بشار اسد را از قدرت برکنار کردند.

جمعیت پیش از جنگ دروزیان سوریه حدود ۷۰۰ هزار نفر برآورد می‌شد که بسیاری از آنان در استان سویدا زندگی می‌کنند. دروزی‌ها که پیروان مذهبی عرفانی هستند که از اسلام شیعه منشعب شده، عمدتاً در سوریه، لبنان و اسرائیل ساکن‌اند. پس از درگیری‌های مرگبار با نیروهای دولتی در آوریل و مه، رهبران محلی و مذهبی با دمشق به توافقی رسیدند که بر اساس آن نیروهای دروزی امنیت استان را تأمین می‌کردند.

ابو تیم، پدری ۵۱ ساله، گفت: «ما در وحشت شدید زندگی می‌کنییم. گلوله‌ها به‌طور کور فرود می‌آمدند.» امال، زنی ۴۶ ساله، گفت: «ما از تکرار سناریوی سواحل می‌ترسیم.» او به کشتارهای ماه مارس اشاره کرد که بیش از ۱۷۰۰ غیرنظامی عمدتاً علوی در شمال‌غرب سوریه کشته شدند و گروه‌های وابسته به دولت مسئول بیشتر این قتل‌ها دانسته شدند. او افزود: «ما مخالف دولت نیستیم، اما مخالف تحویل سلاح‌هایمان بدون وجود دولتی هستیم که همه را به یک چشم ببیند.»

مرحف ابوقسره، وزیر دفاع سوریه، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس از نیروهایش خواست «از شهروندانتان در برابر باندهای غیرقانونی محافظت کنید» و «ثبات را به سویدا بازگردانید».

خشونت‌ها روز یکشنبه زمانی آغاز شد که افراد مسلح یک فروشنده سبزیجات دروزی را در بزرگراه دمشق ربودند و این اقدام باعث گروگان‌گیری‌های تلافی‌جویانه شد.

دیده‌بان حقوق بشر سوریه گفت اعضای قبایل بدوی (که سنی مذهب هستند) در درگیری‌های قبلی با دروزیان جانب نیروهای امنیتی را گرفته بودند. بین گروه‌های مسلح و دروزی در سویدا دشمنی قدیمی وجود دارد و گاهی اوقات خشونت میان دو طرف شعله‌ور می‌شود.