پیروزی ترامپ چه معنایی برای اقتصاد جهان دارد؟
اکوایران: اجرایی شدن همه جانبه تعهدات انتخاباتی دونالد ترامپ، چون تعرفه 20 درصدی بر صادرات کالاها به آمریکا، میتواند نتایج مهمی برای اقتصاد آمریکا و جهان به همراه داشته باشد.
به گزارش اکوایران، پیروزی دونالد ترامپ بر کامالا هریس بازگشتی تاریخی به کاخ سفید را رقم زد؛ یک بازگشت سیاسی که احتمالا پیامدهای مهمی برای اقتصاد جهانی به دنبال خواهد داشت.
دونالد ترامپ روز چهارشنبه به حامیان خود گفت که این رای قدرتمند و بیسابقه آغازگر عصری طلایی برای ایالات متحده خواهد بود.
وعدههای انتخاباتی دونالد ترامپ شامل تعرفههای سنگین، معافیتهای مالیاتی، مقررات زدایی و تلاش برای خروج از توافقهای جهانی مهم بوده است.
تحلیلگران معتقدند تعیین میزان تلاش ترامپ برای اجرای این اقدامات در دومین دوره ریاست جمهوری او دشوار است ولی نتایج هر کدام از آنها پیامدهای روشنی برای جهان خواهد داشت.
لیزی گالبریت، اقتصاددان سیاسی در شرکت مدیریت دارایی Abrdn معتقد است هنوز به روشنی مشخص نیست که سرمایه گذاران در زمان بازگشت ترامپ باید در انتظار چه سیاستهایی باشند؛ و کنگره در این میان نقش مهمی ایفا میکند. اگر ترامپ کنترل یکپارچه ای بر کنگره داشته باشد، که احتمال آن بسیار زیاد است، آنگاه آزادی عمل بیشتری برای اجرای برنامههای معافیت مالیاتی و مقررات زدایی خواهد داشت، و احتمالا شاهد عناصری از سیاست تجاری او در کنار آن خواهیم بود.
به گفته او، درمورد تعرفهها اکنون دو طرز فکر وجود دارد: اینکه ترامپ به دنبال استفاده از آنها به عنوان ابزار چانه زنی برای کسب امتیاز از طرفهای دیگر است، یا روی تعهدات خود خواهد بود و آنها را بطور گسترده اجرایی خواهد کرد.
واژه مورد علاقه ترامپ
ترامپ سابقا «تعرفه» را به عنوان واژه مورد علاقهاش توصیف میکرد و آن را زیباترین لغت در فرهنگ لغات میخواند.
در تلاش برای افزایش درآمدها، ترامپ پیشنهاد کرده است که میتواند 20 درصد تعرفه بر تمام کالاهای وارداتی به ایالات متحده وارد کند، تعرفه کالاهای وارداتی از چین را به 60 درصد برساند و تعرفههای واردات وسایل نقلیه از مکزیک را تا 2 هزار درصد افزایش دهد.
او همچنین وعده داده بود که اتحادیه اروپا هزینه زیادی برای نخریدن کالاهای آمریکایی پرداخت خواهد کرد.
اما به اعتقاد گالبریت، در شرایطی که ترامپ بخواهد از تعرفهها استفاده کند تمرکز اصلی او روی چین خواهد بود، و بنظر نمیرسد تعهدات ثانویه او درباره تعرفه های جدید، که شامل تعرفههای پایهای میشود که به شرکتهای اروپایی آسیب میزند، آنچنان عملی باشد. با اینحال این احتمال وجود دارد که برخی کالاهای اروپایی تحت تاثیر تعرفه قرار گیرند.
تحلیلگران هشدار میدهند که برنامه ترامپ برای اعمال تعرفههای جهانی به احتمال زیاد قیمتها برای مصرف کنندگان را افزایش داده و مخارج را کاهش خواهد داد.
اروپا
بن مای، رئیس بخش تحقیقات کلان جهانی در آکسفورد اکونومیکس معتقد است تاثیر مستقیم ریاست جمهوری ترامپ بر رشد اقتصادی احتمالا در کوتاه مدت محدود خواهد بود، ولی پیامدهای مهمی را برای تجارت و ترکیب رشد و برای بازارهای مالی دارد.
برای نمونه، در صورتی که جنبههای رادیکالتر برنامه سیاستی ترامپ اجرا شود، بهخصوص درباره تعرفهها، تاثیر آن در جهان بسیار قابل توجه خواهد بود. به گفته او، یک مساله مهم ولی نامشخص این است که آیا یک پیروزی کامل خطر اینکه دولت ترامپ برای اجرای اقدامات سیاستی شدید، چون تعرفههای بزرگتر و غیرمتمرکزتر تلاش کند را افزایش خواهد داد یا خیر؟
به گفته او، نااطمینانی درباره رویکرد ترامپ به درگیریها در اوکراین و خاورمیانه نیز به ریسک بیثباتی بیشتر در این مناطق میافزاید که میتواند بر رشد منطقهای و حتی جهانی تاثیرگذار باشد.
چشم انداز دومین دوره ریاست جمهوری ترامپ مدتها برای اروپا و اتحادیه اروپا منفی تلقی میشد. با اینحال، تحلیلگران شرکت مشاوره Signum Global Advisors در یادداشتی آوردند که بزرگی این واقعیت اکنون مشخص نیست. با اینحال، آنها با اشاره به تنشهای تجاری، ناامیدی از تصمیمات کلیدی در اروپا و تمایل احتمالی ترامپ برای افزایش مزیت آمریکا در جذب سرمایه، استدلال میکنند که اتحادیه اروپا احتمالا بزرگترین بازنده ریاست جمهوری ترامپ خواهد بود.
آسیا
تحلیلگران در شرکت خدمات مالی Macquarie Group معتقدند که پیروزی ترامپ در انتخابات خبر بدی برای آسیا، به خصوص چین است، ولی این منطقه اکنون نسبت به سال 2016 که ترامپ اولین بار به کاخ سفید رفت آمادهتر است.
به گفته آنها، افزایش تعرفهها یک اصل کلیدی در تبلیغات انتخاباتی ترامپ بوده است. اگرچه این تغییرات از قبل پیشبینی شده بودند، موانعی که احتمالا در سراسر آسیا، بهویژه در چین، به وجود خواهند آمد، ممکن است نوسانات را افزایش داده و نسبتهای قیمت به سود را کاهش دهند؛ چراکه عدم اطمینان همچنان حاکم است.
چین نیز احتمالا با سرعت بخشیدن به محرکهای اقتصادی به این مساله واکنش نشان خواهد داد. دولت چین قبلا تمایل خود برای حمایت از هدف رشد اقتصادی 5 درصدی و رسیدگی به بحران بازار املاک کشور برای حمایت از اعتماد مصرف کنندگان داخلی را نشان داده است.
میچل ریس، دیپلمات آمریکایی و محقق برجسته در اندیشکده RUSI معتقد است که اینبار احتمالا تفاوتهایی در برنامه ترامپ وجود دارد. او گفته است که میخواهد دوباره تعرفهها را بر چین افزایش دهد، تا زمانی که زمین بازی برابر شود. در آخرین باری که ترامپ پیروز شد تعداد افراد سختگیر در رابطه با چین که در دولت او کار میکردند جالب توجه بود، و بنظر نمیرسد این موضوع تغییر کند؛ اما این موضوع ممکن است با تعامل اقتصادی که آمریکا با چین دارد تا حدودی کاهش یابد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
سیگنال ولیعهد سعودی در بازار ارز
-
سیگنال سعودی پس از پیروزی ترامپ/ چرا بن سلمان دوستان و دشمنان آمریکا را در ریاض جمع کرد؟
-
گزینه شگفتانگیز ترامپ برای پنتاگون
-
الهام علیاف: نفت و گاز هدیهای از جانب خداوند
-
برق به بورس رسید
-
افزایش تقاضای جهانی طلا/ نوسانات بازار طلا و سکه ادامهدار است؟
-
سیگنال خطرناک گزینه تندرو ترامپ برای تهران
-
رد پای ترامپ در رفاه از دسترفته ایرانیان
-
حملات موشکی و پهپادی یمن به ناوهای آمریکایی