مناقشات نفتی عربستان جرقه تغییر اتحادها را زد / دست چین در شکاف اتحادهای سنتی
اکوایران: مناقشه نفتی یک تغییر گسترده را به واسطه کشورهایی که مایلند از نفوذ ایالات متحده عقب نشینی کنند یا آن را زیر سؤال ببرند نشان میدهد. حتی اگر حمایت از عربستان در این مناقشه مخالف منافع کوتاه مدت اقتصادی دولتها باشد، آنها تمایل دارند از نفوذ ایالات متحده عقب نشینی کنند یا آن را زیر سؤال ببرند یا راههایی را بیابند که از مناقشات خود با واشنگتن سود ببرند.
زمانی که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا، عربستان سعودی را به همکاری با روسیه بر سر موضوع نفت متهم کرد، ریاض در شکل یک قدرت نوظهور معرفی شد که در برابر واشنگتن میایستد و از منافع خود مراقبت میکند.
اگرچه افزایش قیمت نفت اوضاع را برای بسیاری از دولت ها سخت کرده است. ولی به خاطر تقابل ریاض- واشنگتن، از عربستان در برابر آمریکا دفاع کردند به عنوان مثال، چین و ترکیه که بیشتر واردکننده نفت هستند و از افزایش قیمت نفت رنج میبرند در حمایت از عربستان موضع گرفتند.
به گزارش بلومبرگ مناقشه نفتی یک تغییر گسترده تری را با کشورهایی که مایلند از نفوذ ایالات متحده عقب نشینی کنند یا آن را زیر سوال ببرند نشان می دهد. حتی اگر حمایت از عربستان در این مناقشه مخالف منافع کوتاه مدت اقتصادی دولت ها باشد، آنها تمایل دارند از نفوذ ایالات متحده عقب نشینی کنند یا آن را زیر سوال ببرند یا راه هایی را بیابند که از مناقشات خود با واشنگتن سود ببرند.
حمایت از عربستان در جبهه مقابل آمریکا در حالی انجام می شود که در جلسه این هفته گروه جی ۲۰ در بالی بایدن به دنبال جلب حمایت بین المللی برای انزوای بیشتر روسیه است.
یک مقام ترکیه ای که نمی خواست نام او فاش شود گفت که کاهش قیمت نفت برای کشورش مفیدتر است زیرا کشورش از تورم بالای ناشی از افزایش قیمت انرژی رنج می برد ولی آنکارا با تهدید کشورها توسط ایالات متحده آمریکا مخالف است. مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه در ۲۱ اکتبر(۲۹مهر) به واکنش ایالات متحده اعتراض کرد پس از آنکه بایدن قول داد که اقدام عربستان در اوپک پلاس را بی جواب نمی گذارد وزیر خارجه ترکیه به این اقدام واکنش نشان داد.
رییس جمهور ترکیه رجب طیب اردوغان ولی دلایل خوب دیگری برای جانبداری از ریاض دارد او به دنبال حمایت مالی عربستان پیش از انتخابات تابستان آتی است.
اختلافات چین با آمریکا در مسئله تجارت جهانی تشدید شده است. در این شرایط این کشور که بزرگترین شریک تجاری عربستان سعودی و اولین خریدار نفت این کشور است پیگیری های عربستان را برای اتخاذ سیاست های انرژی مستقل ستایش کرد و گفت که عربستان باید نقش بیشتری در امور منطقهای و بینالمللی ایفا کند.
این رویکرد چین در واقع تلاش برای سودبردن و ایجاد شکاف در اتحادهای سنتی ایالات متحده برای تقویت دست چین در صحنه جهانی است.
محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی در حال نفوذ در آسیا است. وزیر امور خارجه این کشور گفت که رییس جمهوری چین قصد دارد به زودی به عربستان سفر کند زیرا دو کشور در حال تقویت روابط تجاری و امنیتی هستند و همین مسئله واشنگتن را عصبی کرده است.
محمد بن سلمان نیز در حال تدارک یکتور در میان گروه جی ۲۰ است به گفته مقامات این کشورها، او به زودی یک سفر به هند در این هفته خواهد داشت و در حال برنامه ریزی برای شرکت در نشست های همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوس آرام در تایلند است.
ندپرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در پاسخ به سوالی درباره پتانسیل چین برای پر کردن خلاء در روابط اقتصادی با عربستان گفت که ایالات متحده منافع خود را در روابط دوجانبه می سنجد.
او در هفتم نوامبر (۱۶ آبان) اعلام کرد که در نهایت ما در مسیری که پیش بینی کرده ایم تا منافع و ارزش های ما را از سراسر جهان به ارمغان می آورد قرار داریم.
مقامات ایالات متحده اوکراین را به عنوان شاهدی بر تداوم نفوذ واشنگتن در امور بینالملل ذکر می کنند.
شاهزاده محمد بن سلمان به طور فزاینده ای قادر است تا نفوذ سیاسی خود را در منطقه و فراتر از آن به نمایش بگذارد، زیرا قیمت های بالای نفت باعث سریعترین نرخ رشد اقتصادی برای عربستان در میان کشورهای گروه جی ۲۰ شده است.
کارن یانگ محقق ارشد در مرکز سیاست جهانی انرژی دانشگاه کلمبیا در این ماه نوشت که این مرد ۳۷ ساله ، نظم ژئوپلتیکی در حال ظهور را شکل پذیر می بیندو معتقد است ریاض حق دارد با مجموعه ای از شرکای متحول برای حرکت بازارها و شکل دهی به نتیجه سیاسی همکاری کند.
یانگ در پاسخ به پرسش های بلومبرگ نوشت: ایالات متحده با برخی ضربه ها روبه روست زیرا این کشور روابط خارجی را به عنوان سلسله مراتب ارزش محور از تعامل با دموکراسی نسبت به کشورهای فاقد دموکراسی فرموله می کند. این مسئله توانایی دولت را برای یافتن همکاری های جدید پیچیده می کند.
به گفته دو مقام هندی، هند، یکی از بزرگترین خریداران نفت خام عربستان، روابط بلندمدت با عربستان سعودی را مهم تلقی می کند. این کشور معتقد است که کشورهای صادرکننده نفت خلیج فارس به دنبال تنوع بخشیدن به روابط ژئوپلتیکی در بحبوحه رقابت رو به رشد قدرت های بزرگ هستند و هند به شرط ناشناس ماندن در مسایل دیپلماتیک از این رویکرد سود خواهد برد.
چین و هند همزمان از تخفیفات نفت روسیه سود می برند که به کاهش بیشتر قیمت نفت در خاورمیانه کمک می کند.
هند می گوید افزایش قیمت نفت برای تولیدکنندگان آن نتیجه معکوس خواهد داشت، زیرا اقبال به انرژی های پایدار را افزایش داده و موجب فاصله گرفتن از مصرف نفت می شود.مقامات آمریکایی هشدار داده اند که اقدامات اوپکپلاس باعث افزایش تورم خواهد شد و آمریکا عربستان سعودی را متهم کرده است که سایر صادرکنندگان نفت را مجبور به پایبندی به قانون خود کرده و این کشورها ابراز نگرانی خود را به آمریکا منتقل کردهاند.
ریاض و واشنگتن از مسایل نفتی تا سیاسی دچار اختلاف نظر هستند. دو دیپلمات ارشد اروپایی در تماس نزدیک با مقامات خلیج فارس گفتند که ایالات متحده نباید تصمیم اوپک پلاس را به عنوان سرپیچی عربستان از آمریکا تلقی کند بلکه باید تلاش عربستان در راستای منافع خودش را به رسمیت بشناسد.
واشنگتن به داشتن متحدان موافق در منطقه عربی خلیج فارس عادت کرده است و تغییرات کنونی باعث ایجاد بحث در مقامات غربی درباره نحوه برخورد با این تغییر شده است.
یک دیپلمات ارشد غربی گفته است که ایالات متحده برای سال ها به این روابط نیاز دارد و باید آن ها را عملی کند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
پیش بینی بورس فردا 5 آذر ماه 1403/ شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران کمی بالاتر از سقف اردیبهشت ماه
-
اضافه شدن یک آیتم جدید به قبوض برق
-
شرق و غرب بار دیگر علیه برنامه هستهای ایران متحد میشوند؟
-
آمریکا آس رو کرد؛ 3 تصمیم حیاتی واشنگتن برای سبقت از اروپا/ چرا قاره سبز در بهرهوری از ایالات متحده جا ماند؟
-
دوچرخه در ایران سیاسی شده است؟
-
همسان سازی حقوق بازنشستگان در خوان آخر/ زمان اصلاح احکام مشخص شد
-
پیشبینی قیمت طلا جهانی در هفته آتی: همه خرسها به غار بازگشتند
-
حس بورس به مذاکرات هستهای
-
پرونده انتخاب استانداران در سکانس آخر؛ تکلیف سمنان، مازندران و قزوین هم مشخص شد