به گزارش اکوایران، بانک مرکزی در تازه‌ترین گزارش خود وضعیت متغیرهای پولی در دی ماه ۱۴۰۳ را اعلام کرده است. بر اساس آمارهای اعلام شده توسط این مرکز، رشد نقدینگی و پایه پولی افزایش یافته است. طبق این آمارها رشد پایه پولی به بیشترین سطح در ۵ ماه اخیر رسیده است. این آمار نشان می‌دهد وضعیت گرمای پول در شبکه بانکی همچنان کاسته نشده و در ماه‌های پیش رو وضعیت رو به آرامشی در تورم دیده نخواهد شد.

نقدینگی و پایه پولی دو متغیر اصلی در ایجاد تورم است. پایه پولی به عنوان هسته تورم‌ساز در اقتصاد عمل کرده و مایع اولیه ایجاد نقدینگی در جامعه را فراهم می‌کند. زمانیکه پایه پولی یا پول خلق شده توسط بانک مرکزی در جامعه تزریق می‌شود به مرور باعث ایجاد پول و شبه پول بیشتری در جامعه شده که به آن نقدینگی می‌گویند. 

رشد نقدینگی در یک اقتصاد اصلی‌ترین متغیر ایجاد کننده تورم است. زمانیکه سطح پول و شبه پول در اقتصاد افزایش می‌یابد باعث افزایش قیمت در کالاها و خدمات می‌شود. بر اساس نظریات اقتصادی، اگر همزمان با افزایش پول در جامعه، کالا و خدمات تولیدی نیز افزایش پیدا کند، تورم در اقتصاد کنترل می‌شود. 

031205

رشد پایه پولی به اوج ۵ ماهه رسید

آمار رشد پایه پولی و نقدینگی در دی ماه سال جاری نشان می‌دهد پول خلق شده توسط بانک مرکزی در دی ماه امسال نسبت به دی ماه سال گذشته ۲۱.۲ درصد رشد کرده است. این درحالی است که رشد پایه پولی به بالاترین سطح از شهریور ماه رسیده است. رشد پایه پولی در شهریور ماه سال جاری معادل ۱۷.۶ بوده که تا دی ماه به روند صعودی خود ادامه داده است.

رشد نقدینگی نیز در دی ماه امسال نسبت به آبان ماه و آذرماه در سطح بالاتری قرار گرفته است. رشد نقدینگی در دو ماه انتهای پاییز معادل ۲۸.۱ درصد بوده که در دی ماه به سطح ۲۸.۴ درصد افزایش یافته است. 

این روند رشد نقدینگی و پایه پولی در دی ماه حاکی از آن است که گرمای تورم در ماه‌های پیش‌رو سرد نخواهد شد و همچنان به روند خود ادامه خواهد داد.

031205

رشد پول از شتاب افتاد

همانطور که گفته شد نقدینگی از دو جز پول و شبه پول تشکیل شده است. رشد پول در اقتصاد می‌تواند به نوعی بی‌ثباتی در بازارها را افزایش داده و نوسانات شدید در اقتصاد ایجاد کند. 

آمارها از رشد پول و شبه پول در دی ماه امسال نشان می‌دهد رشد ماهانه پول از ۴.۲ درصد در آذرماه به ۱.۵ درصد در دی ماه کاهش یافته است. همچنین رشد نقطه به نقطه این متغیر از ۳۰.۱ درصد در آذرماه به ۲۹.۱ درصد در دی ماه افت داشته است.

وضعیت شبه پول در دی‌ماه نیز نشان می‌دهد رشد ماهانه این متغیر از ۱.۶ درصد در آذر به ۱.۲ درصد کاهش یافته است. از سوی دیگر رشد نقطه به نقطه این متغیر با افزایش روبرو بوده است به طوریکه از ۲۷.۴ درصد در آذر به ۲۸.۲ درصد در دی رسیده است.

031205

آمار متغیرهای پولی بهمن‌ماه به روایت رئیس کل بانک مرکزی

پیش‌تر رئیس کل بانک مرکزی آمار متغیرهای پولی در زمستان را اعلام کرده بود اما درباره ماه انتشار این آمار سخنی به میان نیاورده بود. اکوایران با توجه به تجربه انتشار این آمار توسط بانک مرکزی، آمار منتشر شده توسط رئیس کل بانک مرکزی را با احتمال بیشتری مرتبط با دی ماه دانست.

خبر مرتبط
زمستان متغیر‌های تورم‌‎ساز؛ رشد نقدینگی کاهش یافت

اکوایران: رئیس کل بانک مرکزی، آخرین آمار نقدینگی را اعلام کرد. بر این اساس نرخ رشد نقدینگی به ۲۷.۴ درصد رسیده است.

اما آمارهای منتشر شده رسمی دی ماه نشان داد، وضعیت متغیرهای گفته شده توسط رئیس کل بانک مرکزی، مربوط به بهمن ماه سال جاری بوده و طبق گفته محمدرضا فرزین، رشد پایه پولی و نقدینگی در این ماه  به ترتیب معادل ۲۲ درصد و ۲۷.۴ درصد بوده است.

این آمار نشان می‌دهد وضعیت صعودی رشد پایه پولی در بهمن‌ماه نیز ادامه پیدا کرده است. البته رشد نقدینگی در این ماه کاسته شده و به کمترین سطح از تیر ماه امسال رسیده است.