ضعف لجستیک ایران در جنگ کریدورها؛ زمان حمل بار، 2 برابر میانگین جهانی
اکوایران: جنگ آینده جنگ کریدورهاست و همه کشورها در تلاشند تا به نوعی نقشی در کریدورهای اطراف خود داشته باشند؛ با این حال ارزیابیها نشان میدهد ایران نتوانسته برای این جنگ آماده شود، بهطوریکه در حال حاضر زمان حمل بار از ایران به دیگر کشورها ۲ برابر متوسط جهانی است.

به گزارش اکوایران؛ اگرچه ایران یکی از قطبهای بسیاری از کریدورهای منطقه محسوب میشود، اما نقش کمرنگ آن در عمل، نشاندهنده عدم بهرهبرداری کافی از این مزیت استراتژیک است. شکاف عمیقی بین ظرفیتهای موجود کشور و نقش ایفا شده در این کریدورها وجود دارد که نیازمند تلاش و برنامهریزی جدی است.
کریدورها، شریانهای حیاتی اقتصاد جهانی و ابزاری قدرتمند در عرصه سیاست بینالملل محسوب میشوند که نقشی چندوجهی و تعیینکننده در توسعه و پیشرفت جوامع ایفا میکنند. از این رو، کشورهایی که بر کریدورهای استراتژیک تسلط دارند، میتوانند نفوذ و جایگاه خود را در معادلات منطقهای و جهانی ارتقا بخشند.
با توجه به اهمیت کریدورها بسیاری از فعالان اقتصادی معتقدند که جنگ آینده بر سر کریدورها خواهد بود و در آینده حضور در کریدورها بهعنوان چالشی جدی برای کشورها مطرح خواهد شد.
از سوی دیگر، کریدورها همزمان با گسترش رقابتهای ژئوپلیتیکی و نیاز به منابع، مدیریت هوشمندانه و همکاریهای بینالمللی میتواند به کاهش تنشها و جلوگیری از جنگهای فراگیر کمک کند. در این راستا، پیشبینی و آمادهسازی برای مواجهه با چالشهای آینده ضروری به نظر میرسد.
در این خصوص معاون خدمات تجاری سازمان توسعه تجارت در نخستین نمایشگاه جامع حمل و نقل و لجستیک به این نکته اشاره میکند که جنگهای آینده بر سر کریدورهاست و با این شرایط ما به دنبال پرداختن به نقاط ضعف کریدورهای موجود در کشور هستیم.
بررسی نقاط ضعف کریدورهای موجود
محمدصادق قنادزاده روز سهشنبه در نشست خبری نخستین نمایشگاه جامع بینالمللی حملونقل، لجستیک و صنایع وابسته افزود: سال گذشته با ۵۸ میلیارد دلار صادرات غیر نفتی، رکورد جدیدی در حوزه تجارت خارجی کشور به ثبت رسید. با این حال، در این زمینه هنوز با ظرفیتهای موجود در کشور فاصله زیادی داریم که از جمله مشکلات مالی، بانکی و نقل و انتقال پول و همچنین ضعفهای لجستیک و حمل و نقلی قابل ذکر است. بر این اساس باید در حوزه حمل و نقل و لجستیک کارهای ویژهای به انجام برسد.
به گفته قنادزاده، جنگ آینده جنگ کریدورهاست و همه کشورها در تلاشند تا به نوعی نقشی در کریدورها داشته باشند. به همین دلیل در این نمایشگاه به دنبال پرداختن به نقاط ضعف کریدورهای موجود در کشور یعنی کریدورهای شمال-جنوب، شرق-غرب و کریدورهای میانی هستیم.
هزینه بالای حمل بار 2 برابر جهان
افزایش هزینههای حمل بار یکی دیگر از مشکلات وضعیت نامناسب حمل بار محسوب میشود. در این خصوص علی امامی، به این نکته اشاره میکند که وضعیت لجستیک در کشور به هیچ عنوان مناسب نیست؛ بهطوریکه هزینه تمامشده حمل بار صادراتی ۱۵ درصد قیمت تمامشده کالا میشود، در حالیکه این رقم در جهان هفت تا هشت درصد است.
مدیرکل دفتر آماد و پشتیبانی تجاری سازمان توسعه تجارت با اشاره به رتبه ۱۲۳ ایران در شاخص عملکرد لجستیک در جهان، ادامه داد: زمان حمل بار از ایران به دیگر کشورها ۲ برابر متوسط جهانی است و علاوه بر آن هزینههای حمل و نقل بیش از ۱.۵ برابر نرم جهانی تمام میشود.
با توجه به اهمیت حمل بار در دنیا به گفته امامی، بر این اساس بهدنبال بهبود این شرایط هستیم که یکی از راهکارهای آن برگزاری نمایشگاهها است. او با اشاره به رکورد ۱۶۰ میلیون تنی جابهجایی بار در تجارت خارجی کشور در سال گذشته، گفت: با برپایی نمایشگاهها میتوانیم کمک خوبی در حوزه لجستیک داشته باشیم.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
واکنش تند امام جمعه تهران به توهین به مقدسات اهل تسنن در صداوسیما/ ماجرا چه بود؟
-
بزرگترین نقطه اختلاف در مذاکرات هستهای ایران و آمریکا
-
مقام ارشد ارتش روسیه بر اثر انفجار خودرو کشته شد
-
مس، نفت دنیای فردا
-
عراقچی وارد مسقط شد؛ مذاکرات ایران و آمریکا در ایستگاه سوم
-
واکنش تند علمالهدی به مذاکرات ایران و آمریکا در آستانه دور سوم گفتوگوها
-
توئیت علی شمخانی در آستانه آغاز دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا
-
ویتکاف راهی عمان شد
-
ورود نهادهای امنیتی به بحران دستاندازهای پایتخت!