اسارت خودروسازان در دستان سیاست گذار
قیمت گذاری دستوری محصولات تولیدی شرکت های خودروساز تبدیل به بیماری شده که حیات دو خودروساز بزرگ کشور را تهدید می کند. البته دخالت دولت در این صنعت محدود به قیمت گذاری محصولات شرکت های خودروساز نمی شود و سیاست گذار کلان به نوعی در تمام بخش های مختلف صنعت خودرو حضوری تمام قد دارد. این دخالت های دولتی تنها دامن ایران خودرو و سایپا را نمی گیرد و شاهد هستیم که شرکت های خودروساز خصوصی نیز با این دخالت ها دست و پنجه نرم می کنند.
در رمان ۱۹۸۴ نوشته جورج اورول این نویسنده اهل انگلستان در شاهکارش برادر بزرگ را نماد مداخله، کنترل و نظارت به روش های گوناگون عنوان کرده است. اتفاقی که به نظر می رسد برای صنعت خودرو افتاده و شرکت های خودروساز در دستان سیاست گذار اسیر شده اند.
گروه رسانهای دنیای اقتصاد پنلی را در حاشیه ششمین نمایشگاه بین المللی خودروی تهران برگزار کرد تا در گفت و گو با کارشناسان حاضر، ابتدا تبعات قیمت گذاری دستوری برای صنعت و بازار خودرو را بررسی کرده و در ادامه کارشناسان مسیر خروج سیاست گذار از جاده قیمت گذاری محصولات تولیدی شرکت های خودروساز را مشخص کنند.
امید رضایی، کارشناس صنعت خودرو، ابراهیم دوست زاده عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان و حسین مقیسه، کارشناس صنعت خودرو در این پنل حاضر بودند.
#نمایشگاه_خودرو_تهران۲۰۲۵
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
حادثه در خط پنج مترو تهران؛ واگن از لکوموتیو جدا شد
-
ایرانخودرو حسرت به دل ماند / بلندپروازی ایرانخودروییها نتیجه نداد
-
تتلو اعدام میشود؟ سخنگوی دستگاه قضا پاسخ داد
-
ادامه حملات آمریکا به یمن/ گزارش وقوع یک حادثه دریایی در شرق عدن
-
حضور محمدعلی نجفی در سازمان برنامه و بودجه؛ شهردار پیشین تهران به عرصه سیاست بازگشت؟
-
مهمترین سناریوی احتمالی روز پس از حمله؛ آیا اقدام نظامی برنامه هستهای ایران را نابود میکند؟
-
خط قرمز رهبری در مذاکرات عمان
-
چرا دیپلماسی ایران و آمریکا به رم نرسید؟/ اروپا از معادله کنار گذاشته شد؟
-
نخستین واکنش جو بایدن به تصمیمگیریهای دونالد ترامپ پس از خداحافظی با کاخ سفید