کدام استانها حامی جلیلی و پزشکیان بودند؟/ رای استانها در سه انتخابات دوقطبی اخیر
اکوایران: پس از شمارش 24 میلیون و 735 هزار و 585 آرای اخذ شده، مسعود پزشکیان با 42.4 درصد آرا و سعید جلیلی با 38.6 درصد آرا به ترتیب در جایگاههای اول و دوم قرار گرفتند و به دور دوم انتخابات که روز 15 تیر برگزار خواهد شد، راه یافتند. در این گزارش به کاندیدای برنده در استانهای مختلف در سه دوره انتخابات دوقطبی اخیر نگاهی انداختیم.
به گزارش اکوایران، در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۴۰۳، ۵۸ هزار و ۶۴۰ شعبه در سراسر کشور برای رایگیری مردم ایران تعیین شد و 24 میلیون و 535 هزار و 185 برگه رأی به ثبت رسید. ستاد انتخابات وزارت کشور با اتمام شمارش آرا، میزان مشارکت در انتخابات چهاردهم ریاست جمهوری را 39.9 درصد اعلام کرد که کمترین میزان مشارکت در ادوار انتخابات ریاست جمهوری بود.
طبق نتایج آرای شمارش شده در این انتخابات شاهد دو قطبی پزشکیان - جلیلی بودیم. مسعود پزشکیان با کسب 10 میلیون و 415 هزار و 901 رای (معادل 42.11 درصد آرا)، جایگاه نخست را بدست آورد. سعید جلیلی نیز با 9 میلیون و 473 هزار و 298 رای (معادل 38.30 درصد) نفر دوم شد. با توجه به عدم کسب آرای حدنصاب -بیش از نصف آرا- انتخابات چهاردهم ریاست جمهوری به دور دوم کشیده شد.
اکوایران: طبق اعلام نتایج آرای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری توسط سخنگوی ستاد انتخابات کشور، انتخابات به دور دوم کشیده شد. اختلاف رأی سعید جلیلی و محمدباقر قالیباف، دو نامزد جناح اصولگرا از جمله نکاتی بود که کمتر کسی پیش از شروع فرآیند رأیگیری، پیشبینی میکرد.
مسعود پزشکیان در 16 استان توانست حائز اکثریت آرا شود. سعید جلیلی نیز توانست بیشترین آرای مردم 15 استان را به خود اختصاص دهد.
تا لحظه تنظیم این گزارش، ستاد مرکزی انتخابات کشور به طور رسمی آرای استان آذربایجان غربی، البرز، قم، کردستان و هرمزگان را اعلام نکرده است. اما بر اساس آمارهای احتمالی سعید جلیلی، نفر اول استانهای قم و هرمزگان است. مسعود پزشکیان نیز در استانهای البرز، آذربایجان غربی و کردستان حائز اکثریت آراست.
خراسان شمالی، اینبار خلاف جریان
از جمله استانهایی که در ادوار انتخابات پایگاه رای جناح اصولگرا بودند، میتوان به خراسان شمالی، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، قم، مرکزی و همدان اشاره کرد. استانهایی که سعید جلیلی در آنها - بهجز خراسان شمالی- رای بیشتری از مسعود پزشکیان کسب کرد و در انتخابات دوازدهم و دهم ریاست جمهوری نیز سبد رای اصلی سید ابراهیم رئیسی و محمود احمدینژاد را تشکیل دادند.
نکته جالب در این بین، استان خراسان شمالی است. استانی که در این دوره بر خلاف خراسان جنوبی و رضوی و ادوار گذشته، پزشکیان موفق شد در آن رای اول را از آن خود کند. البته مسعود پزشکیان این جایگاه را تنها با ۲۷ رای بیشتر نسبت به سعید جلیلی به دست آورد.
سیستان و بلوچستان و آذربایجان غربی، پایگاه رای اصلی تحولخواهان/ زنجان، اینبار سمت پزشکیان
در سوی دیگر استانهای نظیر سیستان و بلوچستان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و اردبیل را میتوان از پایگاههای رای جناح اصلاحطلب و میانهرو دانست.
بنابر آمار رسمی میرحسین موسوی، کاندیدای اصلاحطلب دوره دهم ریاست جمهوری تنها در دو استان سیستان و بلوچستان و آذربایجان غربی توانسته بود، حائز اکثریت آرا شود. دو استانی که در انتخابات چهاردهم نیز رای اولشان مسعود پزشکیان بود. همچنین استان آذربایجان شرقی نیز به طبع آنکه پزشکیان چهار دوره نماینده مردم تبریز در مجلس بود، رای اولشان مسعود پزشکیان بود. همچنبن استانهای اردبیل و زنجان نیز از جمله پایگاههای رای اساسی مسعود پزشکیان بودند. جالب آنکه در انتخابات سال ۹۶، رای اول استان زنجان ابراهیم رئیسی بود.
دوقطبیهای 96 و 88
پیش از این شاهد دو قطبیهایی نظیر روحانی-رئیسی در سال 96 و احمدینژاد-موسوی نیز در سال 88 بودیم. در ادامه این گزارش نگاهی به آرای این نامزدها در انتخابات به تفکیک هر استان انداختهایم.
در انتخابات دوازدهم ریاست جمهوری 41 میلیون و 366 هزار و 85 نفر شرکت کردند و نرخ مشارکت 73.7 درصدی به ثبت رسید. حسن روحانی توانست با 23 میلیون و 636 هزار و 652 رای (57.14 درصد آرا) پیروز انتخابات دوازدهم شود. سید ابراهیم رئیسی با 15 میلیون و 835 هزار و 794 رای (38.28 درصد آرا) نفر دوم شد.
با بررسی پراکندگی آرا در استانهای کشور، حسن روحانی توانست در 23 استان حائز اکثریت آرا شود. سید ابراهیم رئیسی نیز توانست در 8 استان نفر اول شود. جالب آنکه در استان سمنان -محل تولد روحانی- ابراهیم رئیسی بود که توانست اکثریت آرا را بهدستآورد.
اکوایران: بررسی دادههای رسمی نشان میدهد، چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با 39.9 درصد میزان مشارکت، کمترین آمار مشارکت را به ثبت رساند. بیشترین درصد مشارکت هم به دوره دهم (سال 1388) با 84.8 درصد اختصاص دارد.
بنابر آمار رسمی در انتخابات دهم ریاست جمهوری 39 میلیون و 165 هزار و 191 نفر شرکت کردند. به این ترتیب، این دوره با مشارکت 84.8 درصدی رکورددار بیشترین مشارکت در تاریخ انتخابات ریاست جمهوری ایران است. محمود احمدینژاد جز در استانهای آذربایجان غربی و سیستان و بلوچستان، در مابقی استانها حائز اکثریت آرا شد.
احمدینژاد با 24 میلیون و 527 هزار و 516 رای (62.63 درصد آرا) به عنوان رییس دولت دهم انتخاب شد. میرحسین موسوی نیز با 13 میلیون و 216 هزار و 411 رای (33.75 درصد آرا) نفر دوم این انتخابات شد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
خبرهایی از آتشبس در منطقه / چالشهای پیش روی بازار سرمایه
-
پیشروی ارتش کرملین در شرق؛ شهر کلیدی اوکراین سقوط کرد
-
تهدید این 5 کشور برای تجارت ایران
-
رکوردزنی تقاضای جهانی طلا؛ خرید فلز زرد به 100 میلیارد دلار رسید
-
همه سناریوهای روی میز/ تهران به حمله اسرائیل پاسخ خواهد داد؟
-
سناریوهای اصلاح قیمت سوخت/ کیهان: پیوستن به FATF به نفع اسراییل است
-
رییس کل بانک مرکزی در سمت خود ابقا شد/ فرزین از دولت سیزدهم به چهاردهم رسید
-
پیامی که به تلآویو ارسال شد؛ ترامپ نیامده با بیبی به مشکل میخورد؟
-
الجزیره؛ پنتاگون پاسخ ایران به حمله اسرائیل را محتمل میداند