«فارس» مدعی شد:
جزئیات جدید از سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی: آنچه اتفاق افتاده یک حادثه بود
اکوایران: بنابه گزارش «فارس» یک منبع آگاه امنیتی درباره پرونده سقوط بالگرد رییس جمهور توضیحاتی را بیان کرد. البته که چندی بعد مرکز ارتباطات ستادکل نیروهای مسلح، ادعای این خبرگزاری را از اعتبار ساقط دانست.
به گزارش اکوایران، امروز -31 مردادماه- خبرگزاری «فارس» در گزارشی به نقل از یک منبع آگاه امنیتی جزئیات جدیدی از پرونده سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی را منتشر کرد.
پس از گذشت ساعاتی از این گزارش مرکز ارتباطات ستادکل نیروهای مسلح در این خصوص اعلام کرد که ادعای این خبرگزاری درباره علت سقوط بالگرد سید ابراهیم رئیسی از اعتبار ساقط است.
ادعای «فارس» چه بود؟
«فارس» مدعی شد: پرونده سقوط هلیکوپتر ابراهیم رئیسی بصورت کامل در نهادهای نظارتی و امنیتی تکمیل و برآوردهای نهایی درباره علت سقوط حاکی از آن است که گروه پروازی و مسوولان امر به جزء 2 مورد تمام پروتکلهای لازم برای تشریفات و امنیت رئیس جمهور را رعایت کرده اند. بنا بر پروتکلهای استاندارد امنیتی در سفر ابراهیم رئیسی، از دو نوع هلی کوپتر استفاده شده و بر اساس تدابیر امنیتی از پیش تعیین شده بالگردها دارای جیپیاس نبودند.
بنابر ادعای منبع آگاه امنیتی «فارس» این بالگردها به جهت اینکه عمده سامانههایشان از نوع مکانیکی بوده اساسا امکان خرابکاری از نوع جَمر و هک سامانههای الکترونیکی نیز منتفی است. از طرفی مبتنی بر روندهای امنیتی در مسیر رفت و برگشت لیدرهای پروازی مطابق پروتکلهای از پیش تعیین شده تغییر کردهاند.
رسانههای بینالمللی با انتشار گزارشهایی به سانحه سقوط بالگرد حامل رئیس جمهوری ایران و شهادت وی و همراهانش واکنش نشان دادند.
او درباره بررسیهای به عمل آمده در خصوص احتمال وجود عوامل شیمیایی نیز گفت: در بررسیهای انجام شده هیچ نشانهای از عوامل شیمیایی و مواد آسیب زا نیز یافت نشده است. این منبع امنیتی همچنین درباره بررسی عوامل انسانی نیز گفت: حدود 30 هزار نفر پس از این حادثه مورد آنالیز امنیتی و اطلاعاتی قرار گرفتهاند و نتایج این بررسیها نیز حاکی از عدم وجود عامل انسانی بوده و هیچ عامل مشکوکی شناسایی نشده است.
این منبع آگاه درباره دو عامل شناسایی شده نیز گفت: هنگام شروع پرواز تاخیری که به سبب دیدارهای رئیس جمهور پیش آمده وضعیت هوایی را نامطلوب کرد و از طرف دیگر وزن بالای بالگرد در فشار هوایی آن منطقه عامل مهمی در عدم توانایی خلبان برای کنترل بالگرد بوده است.
۶ صبح یکشنبه ۳۰ اردیبهشت، ابراهیم رئیسی برای آخرین بار، فرودگاه مهرآباد را به مقصدی در ایران ترک کرد.
در این زمینه بررسیها حاکی است بالگرد حامل رییس جمهور فقید، 2 نفر بیش از پروتکلهای امنیتی را حامل بوده و زمانی که خلبان توده مه را مشاهده کرده و خواسته بالگرد را در ارتفاع پروازی مناسب تنظیم کند قدرت بالگرد کشش کافی را برای این اقدام نداشته و در محدودیت دید حاصل از مه برخورد با کوه حادث شده است.
وی در پایان اظهار کرد: نهادهای امنیتی و اطلاعاتی بررسیهای دقیق خود را تکمیل کردهاند و اطمینان قطعی وجود دارد که آنچه اتفاق افتاده یک حادثه بوده است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
پیشروی روسها به سمت شهر استراتژیک اوکراین/ کییف در انتظار چراغ سبز کلیدی واشنگتن
-
سوءاستفاده تلآویو از خویشتنداری تهران/ سفر پزشکیان به ریاض دینامیسم منطقه را تغییر میدهد؟
-
واکنش غیرمنتظره تهران به مسکو/ پاتک پوتین به تجدید روابط ایران و غرب؟/ مناقشه بر سر زنگزور روابط را زیر و رو میکند؟
-
جاهطلبیهای به ثمر نشسته شاهزاده؛ چگونه آتش غزه دامن بن سلمان را نگرفت؟
-
هشدار نادر تهران به مسکو/ خواب و رویاهای زنگزور راه ایران و روسیه را از هم جدا میکند؟
-
بزرگترین شگفتی سال خاورمیانه؛ چگونه ابرقدرت خسته بازی دریای سرخ را باخت؟
-
خبر خوش خودرویی معاون وزیر صمت / خیال بازار خودرو راحت شد
-
هشدار صندوق بینالمللی پول به عربستان: دلخوش به درآمد نفتی نباشید!
-
پیش بینی بورس فردا 18 شهریور ماه 1403 / شوک مدیریت سازمان بورس به بازار سهام