ماجرای رهایی ایران از تحتالحمایگی انگلیس
اکوایران: بامداد اول فروردینماه 1299، کلنل فضلاللهخان مانند بسیاری از رجال و دولتمردان عالیرتبه ایرانی به رسم معهود با لباسهای آراسته خود را برای مراسم سلام شاهی مهیا میکرد.
چند لحظه بعد به سرعت به اتاقش بازگشت و صدای یک گلوله در اقصا نقاط دارالخلافه تهران پیچید. از قرار معلوم فرمانده رژیمان ۴ ژاندارمری ایران و یکی از اعضای گروه مشترک ایران و بریتانیا درباره اصلاحات ارتش ایران، با بررسی مفاد قرارداد ۱۹۱۹ آن را برای ایران حقارتبار دانسته بود و انتحار را به ننگ زیستن ذیل این قرارداد ترجیح داده بود.
قراردادی که در دوره غیبت همسایه شمالی ایران و ترکتازیهای بریتانیا با ابتکار لرد جورج ناتانیل کرزن تهیه و تدوین شد. این قرارداد عملا جهان را انگشتبه دهان کرد.
هر چند که قاطبه نخبگان ایران با این قرارداد مخالفت کردند، اما در تحلیل پیامدهای آن برخی تحلیلگران بر این باورند که هزینههای جانبی لغو این قرارداد برای تاریخ ایران احتمالا بیش از اجرای آن بوده است.
«مجله تاریخی اکوایران» این فرضیه را با فواد پورآرین، استاد تاریخ دانشگاه خوارزمی، و نویسنده آثاری چون «انقلاب فراموششده» و «بزم شاهانه» به بحث گذاشته است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
حادثه در خط پنج مترو تهران؛ واگن از لکوموتیو جدا شد
-
در آستانه دور بعدی مذاکرات هستهای؛ ناو هواپیمابر وینسون به ترومن در خاورمیانه پیوست
-
خبرنگار والاستریت ژورنال: ترامپ ممنوعیت غنیسازی ایران را مرده فرض میکند!
-
قیمت طلا و سکه 26 فروردین ماه؛ قیمت جهانی فلز زرد در مدار صعود
-
تتلو اعدام میشود؟ سخنگوی دستگاه قضا پاسخ داد
-
حضور محمدعلی نجفی در سازمان برنامه و بودجه؛ شهردار پیشین تهران به عرصه سیاست بازگشت؟
-
پیشبینی کری و صالحی از نتیجه مذاکره ایران و امریکا
-
خط قرمز رهبری در مذاکرات عمان
-
چرا دیپلماسی ایران و آمریکا به رم نرسید؟/ اروپا از معادله کنار گذاشته شد؟