نگاهی به وضعیت انتشار اوراق دولتی از ابتدا تا پایان سال ۱۴۰۳؛
اتفاق جدیدی نیافتاده؛ وضعیت اوراق دولتی طبیعی است
اکوایران: آمارهای منتشر شده و محاسبات صورت گرفته حکایت از آن دارد که اگر دولت بخواهد به قانون بودجه پایبند باشد، تنها 60.6 همت دیگر از اوراق دولتی را میتواند تا انتهای سال 1403 منتشر کند.
به گزارش اکوایران، دولت برای تامین نیازهای مالی خود راههای متفاوتی پیش روی خود دارد که یکی از آنها، فروش اوراق دولتی است. خریدار این اوراق، بانکها، موسسات مالی غیربانکی و صندوقهای درآمد ثابت بازار سرمایه هستند. آمار مربوط به عرضه و خرید این اوراق نیز به صورت هفتگی توسط بانک مرکزی منتشر میشود. عملیات خرید و فروش این اوراق نیز در بستری به نام «حراج هفتگی اوراق دولتی» صورت میگیرد. در قانون بودجه 1403، ذکر شده که دولت میتواند تا سقف 254.6 همت اوراق بفروشد. گزارش مرکز مدیریت بدهیهای دولت نیز نشان میدهد که تا 18 مهر ماه سال جاری، 194 همت از این اوراق منتشر شده است. بنابراین حدود 60 همت از اوراق باقی مانده که دولت میتواند برای رفع نیازهای مالی خود تا پایان سال آن را منتشر کرده و به فروش برساند. آیا این اعداد و ارقام سیگنال خاصی به اقتصاد ارسال میکند یا رخدادی طبیعی است؟
چند و چون انتشار اوراق دولتی در سال 1403
طبق قانون بودجه 1403، دولت تا پایان امسال مجاز است تا سقف 254 هزار و 600 میلیارد تومان اوراق منتشر کرده و به فروش برساند. اخبار بانک مرکزی نشان میدهد که حراج اوراق دولتی سال جاری از ابتدای اردیبهشت آغاز شده و خرید و فروشی در فروردین ماه صورت نگرفته است. طبق اعلام مرکز مدیریت بدهیهای دولت، حجم انتشار اوراق دولتی از ابتدای اردیبهشت تا 18 مهر ماه 194 هزار میلیارد تومان بوده است. بررسیهای بیشتر نیز نشان میدهد که به طور میانگین، از ابتدای اردیبهشت تا هفته سوم مهر ماه، در هر هفته 7.8 همت از اوراق دولتی به فروش رسیده است.
از کل حجم اوراقی که عرضه شده، 180 هزار و 595 میلیارد تومان توسط بانکها و بازار سرمایه خریداری شده است. بنابراین از بین اوراقی که تا کنون عرضه شده، همچنان 13 هزار و 405 میلیارد تومان باقی مانده که فروش نرفته است. از طرفی، دولت مجاز است 60 هزار و 600 میلیارد تومان دیگر از اوراق دولتی منتشر کند تا به سقف قانون بودجه برسد.
بر این اساس، در مجموع 74 هزار و 5 میلیارد تومان دیگر از اوراق میتواند توسط بانکها و بازار سرمایه خریداری شود.
سیگنالهای احتمالی به اقتصاد
برخی از تحلیلگران بر این باوراند که بازار اوراق دولتی رقیبی برای بازار سرمایه محسوب میشود. علت این مسئله نیز نرخ سود اوراق است که ممکن است برای بانکها و صندوقهای درآمد ثابت جذابتر از نرخ سود بازار سرمایه باشد و از این طریق نقدینگی را به سمت بازار اوراق، و نه بازار سرمایه، هدایت کند.
با این حال، فروش اوراق یکی از ابزارهای تامین مالی دولت است که برای تعیین سقف آن محاسباتی توسط سازمان برنامهوبودجه انجام شده تا اطمینان حاصل شود که دولت توانایی بازپرداخت سود این اوراق را به خریداران دارد. همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره شد، حدود 75 همت دیگر از اوراق دولتی باقی مانده که دولت میتواند آنها را به فروش برساند. با توجه به این که از ابتدای سال دولت به طور متوسط هفتهای حدود 7 همت از اوراق را فروخته است، تقریبا تا 2 ماه و نیم دیگر دولت میتواند با همان رویه متوسط گذشته به فروش اوراق بپردازد.
تا زمانی که دولت در انتشار اوراق، از سقفی که در بودجه تصویب شده فراتر نرود، به نظر نمیرسد که خطر خاصی متوجه اقتصاد شود.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
از فرش قرمز بن سلمان تا پناهنده پوتین؛ چگونه اسد در فاصله سه هفته از عرش به فرش رسید؟
-
داستان ساعات پایانی حکومت اسد؛ پنهانکاری، ناامیدی و یک پرواز به مقصد مسکو
-
بورس آماده پایان محدودیت دامنه نوسان است؟
-
مدیریت مصرف انرژی در مازندران؛ قطع گاز ۸۵۰۰ ویلا و غیرحضوری شدن مدارس
-
آوارگی مدیترانهای پوتین؛ پکن برنده میز بیلیارد خاورمیانه میشود؟
-
یکسوم ایرانیان زیر خط فقر/ زنگ خطر ترک تحصیل در مناطق محروم
-
فشار بر منابع ایران؛ هزینه ۱۰ میلیارد دلاری میزبانی از مهاجران افغان
-
پوتین اسد را نجات داد یا قربانی کرد؟/ شکست شام پایان ماجراجوییهای روسیه در خاورمیانه بود؟
-
سهم پیش خرید از بازار معاملات مسکن